2 Yaşında Ayrıldığı Evini, 90 Yaşında Ziyaret Etti - Son Dakika
Güncel

2 Yaşında Ayrıldığı Evini, 90 Yaşında Ziyaret Etti

2 Yaşında Ayrıldığı Evini, 90 Yaşında Ziyaret Etti

Yunanistan'ın Kavala kentinde yaşayan 90 yaşındaki Olga Zarotiadu, Bursa'nın Mudanya İlçesi'nde bir zamanlar dedelerinin yaşadığı toprakları ziyaret etti.2 yaşındayken mübadele ile Yunanistan'a giden Zarotiadu, yıllar sonra kafile ile geldiği...

06.08.2013 10:44

Yunanistan'ın Kavala kentinde yaşayan 90 yaşındaki Olga Zarotiadu, Bursa'nın Mudanya İlçesi'nde bir zamanlar dedelerinin yaşadığı toprakları ziyaret etti. 2 yaşındayken mübadele ile Yunanistan'a giden Zarotiadu, yıllar sonra kafile ile geldiği Mudanya'da doğduğu evi bularak, yanındaki çocukları ve torunlarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Türk- Yunan mübadelesinin tanıklarından Olga Zarotiadu, 90 yıl sonra geldiği ve doğduğu Bursa'nın Mudanya İlçesi'ne bağlı Dereköy'de duygu dolu anlar yaşadı. Halen Yunanistan'ın Kavala şehrinde yaşayan Olga Zarotiadu, dedelerinin doğup büyüdüğü topraklarda hasret giderdi.

BURADA DOĞDUK

Hıristiyan inancında önemli bir yeri olan, aşk acısıyla ölerek 'Azize' unvanına yükselen genç kız Aya Paraskevi'yi anmak için Kavala'dan Bursa'ya gelen kafilede bulunan 5 çocuk annesi Olga Zarotiadu, Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis'in katılımıyla günümüze kadar gelebilmeyi başaran ancak harabe durumundaki Dereköy Kilisesi'nde yapılan duaya katıldı. Kilisenin karşısında yer alan ve halen içinde Dereköylü bir ailenin oturduğu doğduğu evin tespit edilmesi üzerine basamaklarda oturarak bir süre dinlenen Zarotiadu, "Bu ev bizim her şeyimiz, bizler burada doğduk. Bu evi, Dereköy'ü ve buranın halkını çok seviyoruz" dedi.

KOCA PAPAZ'IN TORUNU

Dereköy Muhtarı Nedim Oruç'un ev sahipliğini yaptığı buluşmada, Olga Zarotiadu, Dereköy'de 1857 yılında inşa edilen kilisenin kurulmasında önemli rol oynayan "Koca Papaz" denilen Vasilios Papadopulos'un torunu olduğunu söyledi. İki yaşındayken ayrıldığı Mudanya'nın Dereköy'üne, çocuklarının ve akrabalarının birkaç kez geldiğini ancak kendisinin 90 yıldır ilk kez geldiğini belirten Zarotiadu, buluşmadan dolayı çok duygulandığını ve konuşmakta güçlük çektiğini söyledi.

Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis ise, Maliye Hazinesi'nin sahibi olduğu Dereköy Kilisesi'nin restore edilerek ziyarete ve turizme dualarla açılmasını istediklerini kaydetti. - Mudanyabursa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 2 Yaşında Ayrıldığı Evini, 90 Yaşında Ziyaret Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement