2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika
Son Dakika Logo

2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

13.11.2014 20:08

Milli Savunma Bakanı Yılmaz: (2) "Bunu çok net söylüyorum, eğer bizim olduğumuz kadar, AK Parti kadar, Güneydoğu'da CHP de MHP de olsaydı belki Güneydoğu'daki sorun bu dereceye gelmezdi, kesinlikle gelmezdi" "Çözüm süreci henüz daha haritası netleşmedi ki o son durumunu bilelim. Üzerinde çalışılıyor her gün yeni bir şey yapılacaktır" "İki kurum arasında da bir engel yoktur.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, " Bunu çok net söylüyorum, eğer bizim olduğumuz kadar, AK Parti kadar, Güneydoğu'da CHP de MHP de olsaydı belki Güneydoğu'daki sorun bu dereceye gelmezdi, kesinlikle gelmezdi. Çok net söylüyorum" dedi.

Milli Savunma Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bakan Yılmaz, bazı milletvekillerinin "Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in 'Çözüm sürecinden benim haberim yok' dediğine" yönelik ifadeler kullandığını hatırlattı.

Genelkurmay Başkanı Özel'in Milli Güvenlik Kurulu (MGK) üyesi olduğunu vurgulayan Yılmaz, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu toplantılarında da Genelkurmay ikinci başkanının yer aldığını belirterek, şunları söyledi:

"Dolayısıyla gerek MGK'da konuşulanlardan gerek Terörle Mücadele Yüksek Kurulunda konuşulanlardan, gerek her hafta Başbakan ile ve Cumhurbaşkanımızla konuşan Genelkurmay Başkanımızın haberi olmaması mümkün mü? Haberi var. Peki bu neden anlaşıldı? Bunu şöyle anlamak lazım, bana da bilgiler askerin bakanı olarak, Genelkurmay Başkanlığımızdan her hafta gereken, basında çıkan haberlerle veya bir olayla bilgi notu gönderilir. Kişiye özel de olabilir. Dolayısıyla iki kurum arasında da bir engel yoktur. Yani benim bildiğimi Genelkurmay Başkanımız da bilir, Genelkurmay Başkanlığından bize gelen bilgilere göre de biz de biliriz. Bununla ilgili kanunu yeni çıkardık. Bu kanunun çıkması aşamasında hangi kelime çıksın, hangi kelime kalsın, Genelkurmay Başkanımıza o sorulduğu tarihe bakın, 'Ya mutlaka kanunun son durumunu görmedim' anlamındadır. Yoksa çözüm süreci konuşulan bir şey."

-  "Siz orada olsaydınız... "

Bir milletvekilinin "Çok açık bir şey, yol haritasını bilmiyoruz" demesi üzerine Yılmaz, şu karşılığı verdi:

"Yol haritası henüz tamamlandı mı, işte herkes belli bir aşamaları yapacak. Diğer arkadaşlarımız diyor ki 'Detaylı olarak biz de bilelim.' Dolayısıyla bununla ilgili kanun çıktıktan sonra Bakanlar Kurulu kararı ne zaman çıktı? 1 Ekim diye düşünüyorum. Daha yeni, Bakanlar Kurulu, komisyonlar kurulacak. Dolayısıyla dört başı mamur, hiçbir eksiklik yok. 30 yıldır, 40 yıldır süren bir olay. Belki de kimilerine göre çok daha fazla eskiden beri devam eden bir olay. Dolayısıyla bu çatışmanın olduğu bir dönemde, insanların ön yargılarının gerçeğin önüne geçtiği bir durumda bunu birden bire bekleyebilmek mümkün değil. Bizim diğer partiler gibi bir kolaylığımız yok. Nedir o? Bunu çok net söylüyorum, eğer bizim olduğumuz kadar, AK Parti kadar, güneydoğuda CHP de MHP de olsaydı belki güneydoğudaki sorun bu dereceye gelmezdi, kesinlikle gelmezdi. Çok net söylüyorum. Bir partinin orada teşkilatını kurması için hükümetten izin almasına gerek yok. Siz oraları boşalttığınız için oradaki adeta iki partiye kaldı. Birisi HDP diğeri de AK Parti. İsteriz ki siz de olun. Dolayısıyla eğer siz orada olsaydınız bizim bu işlerimiz daha kolay olurdu. Dolayısıyla çözüm süreci henüz daha haritası netleşmedi ki o son durumunu bilelim. Üzerinde çalışılıyor, her gün yeni bir şey yapılacaktır."

" Hakkari'de miting yap, mitingine ben katılacağım"

Milli Savunma Bakanı Yılmaz'ın sözleri üzerine CHP ve MHP'li üyeler tepki gösterdi.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, "Bölgede vatandaşları bile koruyamıyorsunuz. Terörü bile muhalefetin üzerine yıkıyorsunuz. MHP her yerde var. Bütün il başkanlarımız orada duruyor" dedi.

Bunun üzerine Bakan Yılmaz, "Mehmet Bey, çok doğru, samimiysen Hakkari'de miting yap, mitingine ben katılacağım" diye karşılık verdi.

CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin de "Sizi tarihe havale ediyoruz. Kendiniz konuşun, kendiniz dinleyin" diyerek, partisinin diğer üyeleriyle birlikte salonu terk etti.

CHP'li üyelerin ardından MHP'li üyeler de salonda çıktı.

Avukat ücreti ödenecek

Soruları yanıtlamaya devam eden Bakan Yılmaz, vatani görevini yaptığı sırada hayatını kaybedenlere ilişkin, "Alınan tüm önlemlere rağmen vefatla sonuçlanan ecel, hastalık, intihar, silah, iş kazası, iç güvenlik olaylarında personelin ölüm sebebinin zihinlerde hiçbir soru işareti bırakmayacak şekilde açıklanması maksadıyla garnizon komutanlıklarınca vefat haberini alınmasına müteakip emniyet ve kaza önleme konularında tecrübeli bir askeri üst subay, mümkün olmaması durumunda tecrübeli bir subay ve tabipten oluşan bir heyet teşkil edilmekte ve anılan personelin bizzat evine giderek ailesiyle yüz yüze görüşülerek olayla ilgili bilgi verilmektedir" diye konuştu.

Vefat haberinin verilmesinin ardından özlük işlemlerinin tamamlanmasına kadar aileyle irtibatın sürdürüldüğünü ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Aile ilgili birlik komutanlığınca kaza olayının meydana geldiği birime, kuruma davet edilmekte. Davetin aile tarafından kabul edilmesi durumunda aile tabur, alay veya tugay komutanı veya eşidi, adli müşavir, personel şube müdürü ve tabip personelden oluşan heyet tarafından karşılanarak, özellikle olaya şahit olan kişilerle görüşmeleri sağlanmaktadır. Verilen belgeler dışında talep edilen belgelerin adli makamlardan talep edilmesi konusunda aileler bilgilendirilmekte. Ailenin olay yerine gelmeyi istememesi durumunda, ailenin bilgilendirme isteği dikkate alınarak kaza, olay hakkında ayrıntılı bilgilendirme, ilk hafta içinde aile yakınlarının katılımıyla ailenin evine en yakın konuşlu askeri birlikte, garnizon komutanlığı ve ilgili birlik komutanlığı koordinesinde birliğinden asgari binbaşı rütbesinde bir heyet başkanı, adli müşavir, tabip ve ihtiyaç duyulan diğer personelle teşkil edilecek bir heyet tarafından yapılmaktadır. Ancak ne yaparsak yapalım evladı askeriyede intihar etmiş bir aileye kendi evladının intihar ettiğini kabullendiremiyoruz."

Ailelerin bunları şüpheli ölümler olarak adlandırdığını ifade eden Yılmaz, "Meclis'e sunacağımız yeni bir kanun tasarısında sadece bu olaylara yönelik olarak, asker kişilerin kıta, karargah ve kurumlarda ya da görev esnasında veya görev yerlerinde ölümü halinde soruşturma veya kovuşturma sürecinde yasal mirasçılarını temsil etmek üzere kendilerinin seçtiği bir avukat vekil görevlendireceğiz ve bu avukatın ücretini de jandarmaysa İçişleri Bakanlığı, eğer ki Milli Savunma Bakanlığına bağlıysa Milli Savunma Bakanlığı bütçesinden ödeyeceğiz" diye konuştu.

Bakan Yılmaz, ailenin avukat seçmemesi durumunda ilgili kanun gereği baroya talepte bulunulacağını ve avukat görevlendirilmesinin sağlanacağını dile getirdi.

"Vazifemiz, Mehmetçiği anne babasına sağlam olarak teslim etmek"

İntiharın sadece askeriyede yaşanmadığına dikkati çeken Yılmaz, bu konuyla ilgili alınan önlemlere ilişkin de bilgi verdi.

"Bizim vazifemiz, sağlam olarak aldığımız Mehmetçiği anne babasına sağlam olarak teslim etmek" diyen Yılmaz, 2004'te 1'i subay olmak üzere 101 kişinin intihar ettiğini, geçen sene ise bu rakamın 71'e düştüğünü söyledi. Bakan Yılmaz, bu konuda her türlü katkıya açık olduklarını belirterek, "Gönül arzu eder ki bu sıfıra düşsün" diye konuştu.

Bakan Yılmaz'ın konuşmasının ardından Milli Savunma Bakanlığının 2015 yılı bütçesi kabul edildi.

Bütçenin oylaması bölümünde kısa süreli kapalı oturum gerçekleştirildi.

- Ankara

Kaynak: AA - AkHaber.com

Son Dakika Güncel 2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika


Advertisement