28 Şubat Davası - Son Dakika
Güncel

28 Şubat Davası

28 Şubat Davası

Emekli Korgeneral Kılınç: "Suçlu olduğuma inanmıyorum. Bu yaştan sonra kaçsam kaçsam yurt dışından yurt içine kaçarım" Emekli Tümgeneral Dizdar: "Türkiye'nin artık askeri yönetim, askeri vesayet paranoyalarından kurtulması gerekir. Demokrasiye olan inancın kuvvetlendirilmesi, ileri demokrasiye inancın güçlendirilmesi gerekiyor"

05.09.2013 16:29

28 Şubat davasının tutuklu sanıklarından emekli Korgeneral Hakkı Kılınç, "Suçlu olduğuma inanmıyorum. Bu yaştan sonra kaçsam kaçsam yurt dışından yurt içine kaçarım" dedi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu sanıklar ve avukatlarının tahliye taleplerine ilişkin beyanlarını almaya devam etti.

Hakkı Kılınç, emekli olduktan sonra hiçbir işle uğraşmadığını,vatandaş olarak emekli maaşıyla hayatını sürdürmeye çalıştığını belirtti.

İddianamede 103 sanığa aynı suçlamanın yöneltildiğini ifade eden Kılınç, "36 kişi tutukluyuz. Biz neden tutukluyuz? Bu çelişki neden?" dedi.

Emekli maaşı dışında hiçbir birikiminin olmadığını anlatan Kılınç, şöyle konuştu:

"Ben 73 yaşında, şiddetli uyku apnesi sorunu olan, geceleri zaman zaman nefes alamayan, solunum cihazına bağlanan, sürekli ilaçlı serum alan birisiyim. Ben 42 yıllık subaylık hayatımın tamamını, ülkemin ve milletimin huzur ve güvenliği için harcadım. Kaçma imkanım olsa bile böyle birşey düşünmeyi kendim ve ailem için zul adlederim. Kaçmak istesem, kaçardım. Suçlu olduğuma inanmıyorum. Bu yaştan sonra kaçsam kaçsam yurt dışından yurt içine kaçarım. 30 yıldır ülkeyi milyarlarca lira zarara sokan ve vatan evlatlarını katleden teröristlere 'silahlarınızı alın, yurt dışına çıkın, hakkınızda yasal işlem yapmayacağız' denilirken, suçumuzun ne olduğunu anlamadan, 'kaçabilirsiniz, sizi tutukluyoruz' denilmesini anlamıyorum."

Meslek hayatı boyunca hiç suç işlemediğini, soruşturma dahi geçirmediğini ifade eden Kılınç, tutuklu kalmasının, mahkemenin seyrine katkı sağlamayacağını savundu.

Tutukluluğunun, kendisine ve ailesine telafisi imkansız zararlar verdiğini kaydeden Kılınç, kendisinin ve arkadaşlarının tahliyesini istedi.

-"Emir komuta zinciri içerisinde hareket ettim?"

Emekli Tümgeneral Çetin Dizdar da beyanında, mahkeme heyetine içini dökmek istediğini söyledi.

Komutanlarının emirleri doğrultusunda hareket ettiğini belirten Dizdar, "Hükümete karşı eylem 103 kişiyle yapılabir mi? Ben emir komuta zinciri içerisinde hareket ettim" dedi.

Komutanlarının emirleri çerçevesinde Genelkurmay Başkanlığı'nda yapılan toplantılara katıldığını belirten Dizdar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İddinamede mağdur olarak belirtilen kişilerin ifadelerinde şahsıma yönelik bir suçlama yok, mağdur olduğunu belirten kişi beni tanımaz. Türkiye'nin artık askeri yönetim, askeri vesayet paranoyalarından kurtulması gerekir. Demokrasiye olan inancın kuvvetlendirilmesi, ileri demokrasiye inancın güçlendirilmesi gerekiyor."

28 Şubat iddianamesinde Şemdin Sakık'ın iddialarının yer aldığını belirten Dizdar, "Ben kimim, Şemdin Sakık kim? Tahliyemi istiyorum" dedi.

-Avukatların beyanları

İdris Koralp'in avukatı Şemsettin Tolga Altan ile Fevzi Türkeri ve Metin Yaşar Yükselen'in avukatı Aykanat Kaçmaz da müvekkillerinin tahliyesini istedi.

Avukat Kaçmaz,müvekkillerin 70 yaşında olduğunu ve sağlık sorunlarının bulunduğunu belirterek, tahliye edilmeleri için ileri derecede hasta olmalarına gerek bulunmadığını söyledi.

Müştekilerin, "eğitim hakkım engellendi, işimden atıldım" gibi mağduriyetler dile getirdiğini ifade eden Kaçmaz, "Batı Çalışma Grubu, bu müştekilere görevlilerini gönderip gözaltına mı aldı, saatlerce sorgulattı mı, hürriyetlerini

elinden mi aldı, ağırlaştırılmış müebbetle mi yargıladı? Bunun karşılığı, asla müvekkilimizin şu pozisyonu değil"

diye konuştu.

-"Savcılar, basının sunduğunu dava konusu yaptı"

Sanıklardan Hikmet Köksal'ın avukatı Yavuz Er de iddianamede, 400'den fazla kişinin olaydan 16 yıl sonra şikayet dilekçesi vererek ilgili eylemden şikayetçi olduklarının anlatıldığını kaydetti.

Basın yayın organlarının, kitle eğitimi ve propagandası yoluyla halkın daha az düşünmesini ve basının sunduğunu kabul etmesini öğrettiğini iddia eden Er, "Savcılar, basının sunduğu gerçeği dava konusu yapmışlardır" dedi.

Er, müvekkilinin, plan ve hazırlık safhalarında bulunmadığı gibi icra hareketlerinde de yer almadığını, 82 yaşındaki müvekkilininin 16 aydır tutuklu bulunduğunu belirterek, tahliyesini istedi.

Sanık Ahmet Çörekçi'nin avukatı Aydın Akpınar da müvekkilinin 28 Şubat sürecinde Hava Kvvetleri Komutanı olarak görev yaptığını, Batı Çalışma Grubu'nun kuruluşunda hiçbir katkısının olmadığını savunarak, tahliyesini talep etti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 28 Şubat Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement