"4 Binden Fazla Eseri Geri Getirdik" - Son Dakika
Güncel

"4 Binden Fazla Eseri Geri Getirdik"

"4 Binden Fazla Eseri Geri Getirdik"

Ertuğrul Günay, "Son 10 yıl içerisinde 4 binden fazla eserimizi ülkemize getirdik" açıklamasında bulundu.

17.08.2012 15:26  Güncelleme: 15:30

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Son 10 yıl içerisinde 4 binden fazla eserimizi ülkemize getirdik, bunun 3 binden fazlası son 5 yıla, görev yaptığımız döneme nasip oldu" dedi.

Bakan Günay, Aydın Arkeoloji Müzesi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'de bir yandan tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarıldığını, diğer yandan da bir şekilde ülke dışına çıkarılan eserleri getirmek için yoğun gayret sarf ettiklerini belirterek, son 5 yıl içerisinde ülke dışına çıkarılan eserlerin Türkiye'ye getirilmesi için önemli adımlar atıldığını söyledi.

Yurt dışından getirilen eserlerle övündüklerini vurgulayan Bakan Günay, şunları kaydetti:

"Devletimiz hem yer altındaki eserlerin eskisine göre daha büyük bir hızla gün yüzüne çıkması için büyük gayret veriyor, hem de geçmiş yıllarda haksız biçimde ülkemizden dışarıya çıkmış olan eserleri hızla geri getirmeye çalışıyor.

Son 10 yıl içerisinde 4 binden fazla eserimizi ülkemize getirdik, bunun 3 binden fazlası son 5 yıla, görev yaptığımız döneme nasip oldu. Bununla övünüyoruz, gerçekten övünüyoruz. Bunu bir bakan yapmıyor, bir vali, bir genel müdür yapmıyor, hep beraber yapıyoruz."

Günay, millet olarak tarihi eserlerin değerini bildiklerini Hakkari'den Edirne'ye, Sinop'tan Anamur'a kadar hepsine sahip çıktıklarını dile getirdi.

Toprağın altında ve üstündeki eserlere sahip çıkarken, millete, vatandaşa da sahip çıktıklarını anlatan Günay, "İnsanlarımızı inançlarına, etnik kökenlerine göre ayırmıyoruz. İnsanlarımızı bir ve eşit tutmaya, Türk insanını, bütün Türkiye'nin her yerindeki insanımızı dünyanın önünde başı dik, en gelişmiş bir ülkenin insanı yapmaya çalışıyoruz. Hayalimiz bu, duamız bu, gayretimiz bu" diye konuştu.

Günay, Bursa'nın Yenişehir ilçesindeki Sinanpaşa Camisi'nden 2002 yılındaki soygunda çalınan ve İngiltere'ye götürülen 34 parça çininin Türkiye'ye getirilmesi ile ilgili bir soruya, "Büyük bir gayretle yurt dışından getirdik. 10 küsur yıldan bu yana kayıptı. Son derece değerli, son derece önemli. Şu anda Ankara Etnografya Müzesi'nde sergileniyor. O cami, değerli bir cami olmakla birlikte ne yazık ki 3 kez soyguna muhatap olmuş, depremden sonra değil, depremden önce de soyulmuş" yanıtını verdi.

- Müşfik Kenter'in vefatı -

Günay, önceki gün tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren tiyatro sanatçısı Müşfik Kenter'in cenaze törenine, bir ay öncesinden Aydın'da planlanan program nedeniyle katılamadığını dile getirdi.

Müşfik Kenter'in 80 yıllık ömrünün 60 yılını tiyatroya verdiğini anlatan Günay, şöyle konuştu:

"Devlet tiyatrolarının ve bütün Türkiye tiyatro sahnelerinin çok yakından tanıdığı, bildiği, sevdiği bir ismi de buradan rahmetle anmak istiyorum. Aslında benim bu saatlerde İstanbul'da olmam gerekiyordu. Bugün sevgili Müşfik Kenter'i uğurluyoruz. 80 yıllık ömrünün 60 yılını tiyatroya vermiş bir büyük üstat, bir büyük hoca ve tiyatroya kaliteyi getirmiş bir isim.

Müşfik Kenter, hiçbir zaman belden aşağı espriye tenezzül etmemiş, küfrü sahnede bir gülümseme vesilesi yapmaya kalkmamış, hem dünya klasiklerini hem de bizim sesimizi, nefesimizi, dünyaya çıkarmaya çalışmış gerçek bir hocaydı ve bugün İstanbul'da uğurlanıyor. Ben bakanlığımızın temsil edilmesi için aileden izin aldım. Bu açılışı 1 ay önce ilan etmiştik. Bundan sonra Söke'de bir açılışımız var. Bir etnografya müzesi açacağız. Öğleden sonra İzmir'de büyük bir bayramlaşma töreni var. Mazeretimi söyledim ama buradan bir kez daha Müşfik Kenter hocamızı rahmetle ve minnetle anıyorum. Çünkü bize çok güzel şeyler öğrettiler. Ben öğrencilik yıllarımdan, üniversite yıllarımdan itibaren kendilerini izleyegelmiş bir arkadaşınızım. O güzel şeyler için çok teşekkür ediyorum."

Günay, açılış kurdelesini kestikten sonra Arkeoloji Müzesi'ni gezerek, yetkililerden bilgi aldı. Cep telefonuyla bazı tarihi eserlerin fotoğrafını çeken Günay, müzenin Aydın'a hayırlı olmasını diledi.

Muhabir: Gökmen Şireci/ Medat Şenay/ Bahri Okumuş

Yayıncı: Levent Harman - AYDIN

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel '4 Binden Fazla Eseri Geri Getirdik' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement