Samsun Mimarlar Odası Şubesi, inşaatı devam eden Sheraton Oteli'nin 'Şehircilik ve planlama ilkelerine aykırı olduğu, sahilde emsal oluşturarak kötü örnek teşkil edeceği' gerekçesi ile Samsun 1'inci İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi. TMMOB Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Selami Özçelik, binanın 115 metre yükseklikte olduğunu belirterek "Binanın karşısında kalan tepenin rakımı ise 70-80 metre civarında. Bu yapı Samsun'un kent siluetine kesinlikle zarar veriyor" dedi.
Samsun İlkadım İlçesi Fener Plajı yanında, Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları (DLH) Müdürlüğü'nün kullandığı kamuya ait araziye 2012 yılında Sheraton Oteli'nin inşaatına başlandı. İlk önce 160 metre yükseklikte olan otel binası inşaatı daha sonra 115 metreye düşürüldü. TMMOB Mimarlar Odası Samsun Şubesi, otel projesinin imar mevzuatına aykırılık içerdiği belirtilerek Samsun Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na gerekçeli görüş sundu. Sonuç alamayan Mimarlar Odası Samsun Şubesi yürütmeyi durdurma istemiyle Samsun 1'inci İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme geçen 5 Eylül'de inşaatla ilgili olarak 'Şehircilik ve planlama ilkelerine aykırı olduğu, sahilde emsal oluşturarak kötü örnek teşkil edeceği' gerekçesi ile yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ekim ayında da Bölge İdare Mahkemesi de kararı onadı. Mimarlar Odası Samsun Şubesi Başkanı Selami Özçelik, şöyle dedi:
"Yasa, yönetmelikler ve şehircilik kuralları yok sayılarak belediye meclis kararıyla ayrıcalıklı yapılaşma koşullarıyla donatılan bu yapı adeta, imar rantının Samsun üzerindeki egemenliğini simgelemektedir. Şimdi kağıt üzerinde bu imar planındaki ayrıcalık notlarını kaldırıyorlar ama yapı hala bu ayrıcalıklara sahip durumda. Avukatlarımız yapılan bu yeni düzenleme ile ilgili de incelem yapacak ve bir dava daha açıp açmayacağımıza karar vereceğiz."
TMMOB Mimarlar Odası Samsun Şubesi Başkanı Selami Özçelik, bina yüksekliğinin 115 metre karşısında kalan ve yerleşmenin bulunuduğu tepenin rakımının ise 70-80 metre olduğunu söyledi. Özçelik, şöyle devam etti:
"Bu yapı kesinlikle Samsun'un kent siluetine zarar veriyor. Bu bina Samsun'un neresinden bakarsanız bakın görünüyor. Her taraftan baktığınızda da denizin içinde görünüyor. Samsun'un eski yerleşim yeri olan Amisos Tepesi'nin de bulunduğu bir bölgeye bu yükseklikteki bir binanın yapılması kesinlikle yanlış. Samsun'un siluetini tamamen bozuyor. Nasıl İstanbul'da Sultanahmet Camii'nin siluetini bozulduğunda hassasiyet gösteriliyor bu bina da samsun'un siluetini kesinlikle bozuyor. Bu nasıl görülemiyor anlamak mümkün değil."
Binanın bu şekilde yapılması halinde olumsuz bir örnek teşkil edeceğini söyleyen Özçelik, "Samsun'da kıyıda bir takım vatandaşların yaptığı binaları yıkıyorsunuz. Bunlara rağmen daha denizin içinde olan bu yükseklikteki bir binanın yapılmasına izin veriyorsunuz. Bunun kabul edilmesinin imkanı yok. Vatandaş bina yapınca yıkıyorsunuz başka güçlü biri yaptığı zaman yıkmıyorsunuz. Artık imar planları kişilerin taleplerine göre cevap veriliyor demek ki" diye konuştu.
Selami Özçelik, mevcut imar durumuna göre yapı ruhsatının hukuka uygun olmadığını belirtti. - Samsun
Son Dakika › Güncel › 5 Yıldızlı Otel İnşaatında Siluet Tartışması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?