6. Karayip Devletleri Birliği Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi - Son Dakika
Güncel

6. Karayip Devletleri Birliği Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi

6. Karayip Devletleri Birliği Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu: ''Türkiye, Meksika ile Karayip bölgesinin gelişmekte olan ülkelerine yardım edecek''

01.05.2014 04:31

Bilgin Şaşmaz - Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin son dönemde izlediği proaktif dış politika çerçevesinde stratejik ortak olarak gördükleri Meksika ile Karayip bölgesinin gelişmekte olan ülkelerine yardım edeceğini söyledi.

Türkiye'nin gözlemci statüsünde yer aldığı 6. Karayip Devletleri Birliği Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Meksika'nın Yucatan eyaletinin başkenti Merida'da düzenlendi.

Aile fotoğrafı çekimiyle başlayan zirvenin açılış konuşmasını, Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto yaptı. Onlarca devlet ve hükümet başkanı ile ülke temsilcisinin katıldığı zirvede Türkiye'yi Çavuşoğlu temsil etti. Çavuşoğlu, zirve öncesinde, St. Kitts ve Nevis, Jamaika, Honduras, St. Lucia, Grenada, Guayana, St. Vincent ve Grenadinler, Bahamalar, Belize ve Karayip Devletleri Birliği temsilcileri ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

-Türkiye'nin yaklaşımı-

Çavuşoğlu, Küba'ya hareketinden önce Meksika temaslarına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'yi temsilen katıldığı zirve sırasında çok sayıda ülke temsilcisiyle ikili görüşmeler gerçekleştirdiğini belirtti.

İkili görüşmelerde özellikle Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyeliği adaylığı ve bölge ülkeleriyle olan ilişkilerin geliştirilmesi konularının ele aldıklarını ifade eden Çavuşoğlu, Türkiye'nin BMGK adaylığına Karayip bölgesinden ciddi bir destek olduğunu sözlerine ekledi.

Türkiye'nin son yıllarda proaktif bir dış politika izlediğini anımsatan Bakan Çavuşoğlu, özellikle Afrika ve Latin Amerika açılımları sayesinde daha önce ulaşılmayan birçok ülke ile yakın temas sağlandığını kaydetti. Türkiye'nin son dönemdeki yaklaşımının bölge ülkelerince memnuniyetle karşılandığını vurgulayan Çavuşoğlu, yakın zamana kadar daha çok komşu ülkelerde etkili olan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA), artık dünyanın her bölgesindeki projeleri desteklediğini de vurguladı.

-Meksika ile ilişkiler-

Çavuşoğlu, zirve sırasında görüşme imkanı bulduğu Meksika Devlet Başkanı Nieto'nun, geçen aralık ayında Türkiye'ye gerçekleştirdiği başarılı ziyaret, Türk misafirperverliği ve Türkiye'nin zirveye katılımı için kendisine teşekkür ettiğini aktardı.

Türk Hava Yolları'nın Mexico City'e yapmayı planladığı uçuşların iki ülke ilişkilerini yeni bir boyuta taşıyacağına inandığını söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye'nin, TİKA aracılığıyla Meksika Kalkınma Ajansı ile ortak olarak bölgedeki gelişmekte olan ülkelere yönelik projeleri destekleyeceğini açıkladı.

Meksika ziyareti süresince AB Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükkaya, Dışişleri Bakanlığı Amerika Genel Müdürü Büyükelçi Ali Kaya Savut ve Türkiye'nin Meksika Büyükelçisi Ali Ahmet Acet'in eşlik ettiği Çavuşoğlu, daha sonra resmi ziyarette bulunmak üzere ATA uçağı ile Küba'nın başkenti Havana'ya hareket etti. Havana'da bir dizi ikili görüşme yapması planlanan Bakan Çavuşoğlu, 1 Mayıs Resmi Geçit Töreni'ne de katılacak. - Yucatan

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 6. Karayip Devletleri Birliği Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement