Türkiye, Irak, İran, Suriye ve Avrupa'daki Kürt doktorların katıldığı Kongre'nin gala yemeğine Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, Februniye Akyol, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, rektör yardımcısı Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Almanya'dan Prof. Dr. Hüseyin Bektaş, ABD'den Prof. Dr. Gazi Zebari, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin önceki dönem Sağlık Bakanı Taha Hawramani, bölge tabip odaları başkanları, DTK Daimi Meclis Üyeleri, Mardin Süryani Metropoliti Saliba Özmen ile 700 hekim katıldı. Mezopotamya Tıp Kongresi Düzenleme Kurulu Soma'daki facia nedeniyle programdaki eğlence müziğini iptal etti ve açılış resepsiyonunda ise bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
Açılış resepsiyonunda bir konuşma yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı yaptığı konuşmada öncelikle Soma'da meydana gelen katliamda yaşamını yitirenleri andı. Soma'nın "işçi ve iş güvenliği" konusunda bir milat olmasını dileyen Anlı Soma vesilesiyle "iş güvenliği ve arama kurtarma" başlığının da tartışılmasına ihtiyaç olduğunu söyledi. "İş güvenliği, afetler, acil yardım, arama kurtarma" çalışmalarının dağınık bir mevzuatı, dağınık bir idari örgütlenmesi bulunduğunu belirten Anlı illerin, bölgelerin risk haritalarının çıkarılması, riskleri azaltacak tedbirler ve acil müdahale konularında bütüncül bir perspektif ve bakış açısına ihtiyaç olduğunu söyledi. Acil yardım ve müdahale eylem planları, teşkilatlanma konusunda deneyimlerin ortaklaştırılması gerektiğinin altını çizen Anlı, acil servisler, arama kurtarma, itfaiye gibi birimlerin eşgüdümünün önemine dikkat çekti.
Kongrenin dil müdahalesi anlamlıdır
Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Anlı daha sonra şöyle devam etti: "Problemlerimizin temelinde yatan sistem sorunudur. Kapitalist modernitenin her şeyi tüketen, üstenci, bastırmacı yaklaşımıdır. Tüketilen doğa ve doğaya bağlı insan. Sanırım günümüz sağlık sorunlarının temelini oluşturuyor. Bunun yerine doğa ve insan ile demokratik ilişkilenmeyi esas almalıyız. Bu yaklaşık en önemli koruyucu hekimlik pratiği olacaktır. Yerel yönetimler olarak toplumun her alanına özüne uygun örgütlenmesi sorunların kalıcı ve sürdürülebilir çözümü olacaktır. Anadilde sağlık hizmeti olmazsa olmazımız olmalıdır. Mezopotamya Tıp Konferanslarının bu sürece tarihsel müdahalesi anlamlı ve değerli buluyoruz. Hekimler ve sağlık çalışanları ile en önemli ortak referansımız koruyucu toplum sağlığı ve hekimlik hizmetleri olmalıdır. Bu konuda her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum.
'Çıkarılacak reçeteye uyacağız'
Fırat Anlı Mezopotamya Tıp Kongresi'nin yerel yöneticilere çıkaracağı reçeteyi harfi harfine uygulayacaklarını da ifade ederek Mezopotamya Tıp Günleri ile başlayan ve Mezopotamya Tıp Kongresi ile süren bu çalışmaların kurumsallaşması temennisinde bulundu. 6. Mezopotamya Tıp Kongresi'nde aynı zamanda Diş Hekimleri Sempozyumu da yapılmasının sevindirici olduğunu belirten Anlı, buluşmaların tıpçıların akademik ve mesleki dayanışmasını pekiştirdiği gibi aynı zamanda sanatın, kültürün, kentlerin buluşmasına da vesile olduğunu belirtti.
Omay: Kürtlerin tarihi iyiye gidiyor
Açış konuşmasını yapan Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Omay, bir hakkın teslimi anlamında Mezopotamya Tıp Kongresi'nin önemli bir çalışma olduğunu söyledi. Omay, "Dört ülkenin, yani Suriye, Irak, İran ve Türkiye'nin kesiştiği bir coğrafyada yoğunlukla bulunan Kürtler sıkıntılı ve acılı bir süreçten sonra nihayet 15-20 yıldan bu yana daha rahat bir zamana eriştiler" dedi. Prof. Omay şöyle devam etti:
"Geçen asrın en büyük günahlarından biri olarak dünyanın birçok coğrafyasına, özellikle Ortadoğu'ya dayatılan ulus devlet dönüşüm süreçleri yıkıcı etkilerini hala sürdürmektedir. Bu yıkıcı etkileri en fazla yaşayanların başında ne yazık ki Kürtler geliyor. Müslüman unsurlar olan Irak ve Suriyeli Araplar, Anadolu'da yaşayan Türkmenler ve İran'da yaşayan Farslar kendi dili ve kültürleri rahatça yaşayacakları imkanlara sahip ülkeler kurdular. Fakat İslam ümmetinden olan Kürtler ve sayıca daha az olan birçok etnik unsur –ki Süryanileri de bunun içine katabiliriz- diğer Mezopotamya halkları, anılan ülkelerin sınırları içinde ve kimlik haklarından mahrum, parçalanmış bir vatanda yaşamak zorunda bırakıldılar."
Kürtlerin insan fıtratının bir gereği olan kültür ve dillerini bir asra yakın zamandır mahrum bırakıldığına dikkat çeken Prof. Omay "Şükürler olsun ki bu milletin tarihin tekrar iyiye döndüğü bir zamanı yaşıyoruz" dedi. Omay bunun çok büyük çabalar sonucu olduğunu ifade ederek bunun sonuçlarından birisinin Kürtçe eğitim veren Artuklu Üniversitesi, daha özel bir örneğinin ise Mezopotamya Tıp Kongresi olduğunu söyledi. Prof. Omay Kongre'ye Artuklu Üniversitesi olarak ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek tüm düzenleme kurulu ile destekleyenlere teşekkür etti.
Türk: Dili olmayanın hükmü de yok
Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk de çok dilli, çok renkli Mardin'de böylesi bir organizasyonun yapılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek teşekkür etti. Bugünün aynı zamanda Kürt Dil Bayramı olduğunun da altını çizen Türk, Celadet Ali Bedirhan'ı anarak anadil meselesinin önemli bir sorun olduğunu söyledi. Dili olmayanın hükmü de olmadığını vurgulayan Türk, bütün ulusların dilleri ile var olduğunu bildirdi. Türk, bugün Kürtlerin kendi ana dilinde Tıp Kongresi düzenlediğini, sağlık ile ilgili çalışma yaptığını belirterek tüm konuklara hoş geldiniz dedi. Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Februniye Akyol da Süryanice hitap ederken HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Prof. Dr. Hüseyin Bektaş, Mardin Tabip Odası Başkanı Dr. Kamuran Yıldırım, Rojava, Duhok, Süleymaniye dahil pek çok bölgeden gelen doktorlar birer konuşma yaptı.
Açılışı Beşikçi yapacak
Kongrenin onursal başkanlığını Prof. Serdar Bedii Omay üstlenirken, açılışını sosyolog Dr. İsmail Beşikçi yapacak. Kürtçe ve lehçelerinde, Türkçe ve Arapça dillerinde bildirilerin sunulacağı Tıp Kongresi'nin Mardin'de yapılıyor olmasından dolayı Arami/Asuri ve İngilizce dillerinde de bildiriler sunulacak. Üç gün sürecek olan Kongre'de "enfeksiyon hastalıkları" ana konu olarak tartışılacak. Kongre bünyesinde Diş Hekimleri Sempozyumu da gerçekleştirilecek.
Mezopotamya Tıp Kongresi'nin tarihçesi
Mezopotamya Tıp Kongresi 2008 yılında Diyarbakır, Almanya ve Irak Kürdistan Bölgesi'nde bir grup Kürt doktorun bir araya gelerek Kürt dilinde ilk bilimsel kongreyi düzenleme kararı aldı. Ve ilk olarak Mezopotamya Tıp Günleri adıyla 2009'da Diyarbakır'da gerçekleştirildi. Mezopotamya Tıp Kongresi 2010'da yine Diyarbakır'da, 2011'de Dohuk, 2012'de yine Diyarbakır, 2013'de ise Süleymaniye'de gerçekleştirildi. Mezopotamya Tıp Kongresi'ne her yıl yaklaşık 400-650 arası hekim ve bilim insanı katıldı.
Son Dakika › Güncel › 6. Mezopotamya Tıp Kongresi Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?