Türk-İş Konfederasyonundan, kadının onurlu bir birey olarak toplumda yer alması ve onurlu yaşam koşullarının sağlanması talebinde bulunuldu.
Türk-İş'ten yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandığı anımsatıldı.
Kadınların dünyanın her yerinde hukuki yollarla yapılan çalışmalara rağmen şiddete ve ayrımcılığa uğradığı ifade edilen açıklamada, yaşanılabilir bir dünya için kadının, "insan hakları" merkezli etkinlik alanının güçlendirilmesi, eğitim, istihdam, sağlık, hukuk, siyaset ve benzeri alanlardaki olanaklardan eşit düzeyde yararlanmasının önemli olduğu vurgulandı.
Küresel ekonominin dayattığı işsizlik ile güvencesiz çalışma koşullarından en çok kadınların etkilendiği kaydedilen açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:
"Her gün kadına yönelik şiddet, tecavüz ve kadın cinayetleri yaşanıyor fakat bu sorunların önüne geçilmesi için somut adımlar atılmadığı gibi 'iyi hal' indirimleri ve delil yetersizlikleri bahanesiyle yasalar uygulanmıyor. Türk-İş olarak, kadınların kamusal ve özel alanda erkeklerle eşit koşullarda var olmasını, karar alma mekanizmalarında kadın temsilinin artırılmasını istiyoruz. Kadınların 'insan onuruna yakışır iş' kavramı çerçevesinde sigortalı ve sendikalı istihdamının sağlanmasını talep ediyoruz. Kadınların hiçbir alanda dezavantajlı grup olarak anılmamasını ve kadına yönelik şiddete 'dur' denilmesi için gerekli tüm tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Türk-İş olarak kadının onurlu bir birey olarak toplumda yer almasını ve onurlu yaşam koşullarının sağlanmasını talep ediyoruz."
Son Dakika › Güncel › 8 Mart Dünya Kadınlar Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?