80 YAŞINDAKİ KALAYCI USTASI, 68 YILLIK MESLEĞİNİ YAŞATMAYA ÇALIŞIYOR - Son Dakika
Güncel

80 YAŞINDAKİ KALAYCI USTASI, 68 YILLIK MESLEĞİNİ YAŞATMAYA ÇALIŞIYOR

AKSARAY'da oturan Çapan Yöndemli (80), çırak olarak başladığı kalaycılık mesleğini ilerleyen yaşına rağmen 3 metrekarelik dükkanında yaşatmaya çalışıyor.

07.11.2022 10:40  Güncelleme: 11:01

AKSARAY'da oturan Çapan Yöndemli (80), çırak olarak başladığı kalaycılık mesleğini ilerleyen yaşına rağmen 3 metrekarelik dükkanında yaşatmaya çalışıyor. Yöndemli, Aksaray'da 68 yıldır bu işi yapıyorum. Şimdi sadece 2 usta kaldık. Maalesef bizden sonra bu işi yapacak usta bulunmuyor dedi.

Kılıçaslan Mahallesinde 3 metrekare dükkanında mesleğini sürdüren 5 çocuk babası Çapan Yöndemli bu işten kazandığı parayla çocuklarını büyüttü. İlerleyen yaşına rağmen mesleğini sürdürmeye çalışan Yöndemli, çocukluk yaşlarındaki gibi aynı heyecanı taşıdığını belirtti. Yöndemli 68 yıldır bu işi severek sürdürüyorum. Bakır ürünlerin tamamını burada kalaylıyorum. Bende vatandaşlarımızın bakır ürünlerini kalaylayarak devletime ve milletime elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyorum. Elden, ayaktan düşene kadar bu mesleği sürdüreceğim. Şehrimizde ben ve bir arkadaşım kaldı. Sabah bismillah diyerek, dükkanımı açıyorum. Kalaylanacak siparişleri dışarı çıkarıp ürünleri tek tek özenle kalaylıyorum. İşleri bitirince yeni siparişleri dükkanımın önüne oturup bekliyorum dedi.

BU MESLEĞİ YAPAN 2 KİŞİ KALDIK

Yöndemli, 'Kalay işi beni fazla yormuyor. Ben iş oldukça açılıyorum, mesleğimi de çok seviyorum. Mesleği ilk başladığım yıllarda şehrimizde 13-14 tane kalaycı vardı. Birçoğu yaşamını yitirdi ve birkaç kişide yaşından dolayı bu işi bıraktı ve şehrimizde 2 kişi kaldık. Önceden bize iş çuval çuval gelirdi. Eskiden alüminyum ve çelik yoktu. Şimdi ise bakır tekrar kıymetlendi. Hurdasının kilosu bile 150 lira oldu. Eskiden köylere gider kalay yapardık. Para yerine arpa ve buğday alırdık. Şimdi ise birçok vatandaşın tekrar bakır kaplara yönelmesi bizleri sevindirdi. diye konuştu.

80 YAŞINDAKİ KALAYCI USTASI, 68 YILLIK MESLEĞİNİ YAŞATMAYA ÇALIŞIYOR
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 80 YAŞINDAKİ KALAYCI USTASI, 68 YILLIK MESLEĞİNİ YAŞATMAYA ÇALIŞIYOR - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement