AB Bakanı Çavuşoğlu, İtalya'da - Son Dakika
Güncel

AB Bakanı Çavuşoğlu, İtalya'da

Çavuşoğlu: "İtalya Dönem Başkanlığının genişlemeyi ve Batı Balkanlar'ı ve Türkiye'yi de özellikle ön plana çıkarmasını memnuniyetle karşıladık" "Irak’taki hepimizin endişe duyduğu gelişmeler konusunda İtalya ile aynı çizgide olduğumuzu bir kere daha görmüş olduk. Libya gibi diğer kırılgan alanlardaki.

21.07.2014 15:38

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya Dönem Başkanlığının genişlemeyi, özellikle Batı Balkanlar'ı ve Türkiye'yi ön plana çıkarmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

İtalya'nın başkenti Roma'da resmi temaslarda bulunan Çavuşoğlu, AB Dönem Başkanı İtalya'nın Dışişleri Bakanı Federica Mogherini ile Dışişleri Bakanlığında bir araya geldi.

Bakan Çavuşoğlu, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB üyelik süreci ve başta İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları başta olmak üzere diğer bölgesel konuları ele aldıklarını belirtti.

Çavuşoğlu, "İtalya'nın dönem başkanlığı önceliklerini değerlendirdik. Bunun içinde özellikle Türkiye'yi yakından ilgilendiren konular var, hem de bölgesel konular var. Yasa dışı göç gibi ve de AB ülkelerinde yaşayanların sorunlarına çözüm konuları var" dedi.

İtalya'nın AB dönem başkanlığı önceliklerini desteklediklerini kaydeden Çavuşoğlu, "Türkiye olarak da elimizden gelen desteği vereceğimiz söyledik. Çünkü Akdeniz'i ilgilendiren sorunlar da var ve Türkiye'nin oynayacağı roller de var" diye konuştu.

- AB'nin genişleme süreci

AB'nin genişleme süreci hakkında Çavuşoğlu, "Diğer önceliklerden biri de genişleme. Özellikle AB Komisyonu Başkanlığına seçilen Jean-Claude Juncker, meclisten onay aldıktan sonra yaptığı konuşmada '5 yıl genişleme olmayacak' demesinin tersine, İtalya Dönem Başkanlığının genişlemeye ve Batı Balkanlar'ı ve Türkiye'yi de özellikle ön plana çıkarmasını memnuniyetle karşılıyoruz" ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, genişlemenin AB entegrasyonunun en önemli ayağı olduğunu belirterek "Genişlemeyi bir tarafa bırakıp diğer sorunları çözebileceğini düşünüyorsa yanılıyor. Ama İtalya Dönem Başkanlığının bizim gibi düşündüğünü görmekten mutluluk duyduk" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin AB müzakere sürecini hızlandırmak için ve bazı dosyaların açılması konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Çavuşoğlu, bu konuda da aynı çizgide olduklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Biz Türkiye olarak hangi reformları yaptığımızı ve hangi reformları yapmaya devam edeceğimizi ve açılmayan fasıllar konusunda bile hangi çalışmaları yaptığımızı kendilerine anlattık. Hangi fasılların açılabileceğini, kimler tarafından bloke edildiğini de kendilerine anlattık."

Fasılları bloke eden taraflar hakkında Çavuşoğlu, Mogherini'nin hem Avrupa Birliği'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ile hem de Fransa ve Güney Kıbrıs gibi diğer ülkelerin yetkilileriyle konuşacağını söylediğini aktardı.

Bölgesel konular

Bölgesel konuları da değerlendirdiklerini söyleyen Çavuşoğlu, "Irak'taki hepimizin endişe duyduğu gelişmeler konusunda İtalya ile aynı çizgide olduğumuzu bir kere daha görmüş olduk. Libya gibi diğer kırılgan alanlardaki gelişmeleri de değerlendirdik" dedi.

Gazze

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını da ele aldıklarını aktaran Çavuşoğlu, "Mogherini, bir an önce ateşkes sağlanması için Türkiye'nin önemli rol oynayabileceğini söyledi. Biz de sadece şu durumda değil iktidara geldiğimizden beri Ortadoğu barışı için nasıl rol oynadığımızı ama her seferinde maalesef İsrail'in bu barış sürecini ihlal ettiğini ya da bu sürece saygı duymadığını anlattık" ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, "Şu anda da Türkiye'nin ateşkes için bir teklifi var. Bu teklifin gerçekçi olduğunu ve bir an evvel uygulanması gerektiğini ve en önemlisi de hiç zaman kaybetmeden Gazze'deki ve Filistin'deki İsrail zulmünün durdurulması gerektiğini kendilerine vurguladık" dedi.

Ortak Bakanlar Kurulu Toplantısı

Daha önce İtalya'daki seçimlerden dolayı yüksek düzeyli ortak bakanlar kurulu toplantısının ertelendiğini hatırlatan Çavuşoğlu, toplantının bir an önce yapılması konusunda hemfikir olduklarını ve teklifin de İtalya'dan geldiğini söyledi. - Lazio

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AB Bakanı Çavuşoğlu, İtalya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement