Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanlığı "İç Koordinasyon ve Uyum Komitesi"nin (İKUK), Türkiye'nin AB sürecindeki en önemli ortak akıl platformu olduğunu belirtti.
AB Bakanlığında düzenlenen, İKUK 13. toplantısında konuşan Çavuşoğlu, AB Bakanı olarak ilk kez İKUK toplantısına başkanlık ettiğini belirterek, " İKUK, Türkiye'nin AB sürecindeki en önemli ortak akıl platformudur. Ülkemizin AB sürecinde yürüttüğü çalışmalarına yön veren İKUK toplantıları, pek çok reforma öncelik etmiş, Türkiye'nin değişiminde çok önemli rol oynamıştır" dedi.
Çavuşoğlu, "20 yıl önce hayal bile edilemeyecek reformlar, hükümetimizin 12 yıllık iktidarı döneminde her alanda hayata geçirilmiştir. Demokratikleşme paketi, 5. yargı reformu ve Avrupa İnsan Hakları İhlallerinin Önlenmesine ilişkin eylem planı, son dönemde yapılan reformların en önemli örneklidir" diye konuştu.
"Demokratikleşme paketi, her kesimden insanımızın temek hak ve özgürlüklerden en geniş şekilde yararlanma açısında Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı reform paketidir" diyen Çavuşoğlu, 5. yargı reformu çerçevesinde, ceza mevzuatında temel hak ve özgürlükleri genişletici nitelikte önemli değişiklikler yapıldığını söyledi.
Bakan Çavuşoğlu, hükümetin AB sürecine reform perspektifinden baktığını ve bu süreci çıkarılan siyasi engeller üzerinden değerlendirmediğini vurgulayarak, AB sürecinin kendileri için gerçek gündeminin, demokrasi, adalet ve kalkınma olduğunu aktardı.
Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"Müzakere sürecinin kolay olmadığı, kendine özgü bazı zorlukları bulunduğu, özellikle ülkemizin bu süreçte çeşitli haksızlıklara uğradığı hepimizin malumudur. Ancak AB üyeliği ülkemizin en önemli stratejik hedeflerinden biridir ve müzakere dönemine sağduyu hakim oldukça tüm sorunlar zamanla aşılacaktır."
"Türkiye'nin AB üyeliği, tarihinin ve coğrafyanın önemli bir gereğidir" diye belirten Çavuşoğlu, en son Ukrayna'daki gelişmelerin Türkiye'nin AB için anahtar ülke olduğunu bir kere daha kanıtladığını belirtti.
Çavuşoğlu, son dönemde daha çok gündemde olduğu için hep siyasi kriterlere ilişkin reformlar üzerinde durduklarını ifade ederek, "Ülkemizin demokratikleşmesi için yürütülen çalışmaları konuştuk. AB sürecinde sadece siyasi alanda değil, ekonomiden çevreye, tarımdan enerjiye ve ulaşıma pek çok alanda kritik adımlar atılmakta, ülkemizin çehresi değişmektedir" dedi.
Sadece son bir yılda AB'ye uyum için 16 birincil ve 195 ikincil düzenleme yayınlandığını ve toplumsal yaşamın faklı alanlarında farkında bile olunmayan pek çok değişimin yaşandığını belirten Çavuşoğlu, "Yeni yasaların çıkması yeterli değildir. Bu yasaların etkin uygulanması için zihinsel dönüşümün de hem kamu sektöründe hem de özel sektörde gerçekleşmesi mutlaka gerekmektedir. O zaman yasalar gerçek anlamda işlevini yerine getirecektir. Önümüzdeki dönemde reform çalışmalarımızın, yeni düzenlemelerin yanı sıra uygulama kapasitemizin geliştirilmesine de yoğunlaşılacak. AB Bakanlığı olarak AB reform sürecini, hükümet programımızın öncelikleri çerçevesinde tüm kamu kurumlarımızın değerli katkılarıyla uyum ve koordinasyon içinde sürdürme gayretindeyiz" dedi.
Çavuşoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2014 yılını Türkiye'de AB yılı olarak ilan ettiğini anımsatarak, bunun, AB'ye katılıma yönelik reformların devam edeceğine ilişkin hükümetin ortaya koyduğu güçlü iradenin göstergesi olduğunu belirterek, "Bu çerçevede AB sürecine yeni ivme kazandırmak, bu süreci hızlandırmak için ve her alanda reform çalışmalarımızı hızlandırmak amacıyla 2014-2017 dönemini kapsayan AB'ye katılım için ulusal eylem planını ilgili kurumlarımızla birlikte hazırlayarak hayata geçireceğiz" şeklinde konuştu. - Ankara
Son Dakika › Güncel › AB Bakanlığı İç Koordinasyon ve Uyum Komitesi' Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?