Avrupa Birliği'ne (AB) üye 10 ülkede yapılan ankete göre, katılımcıların 4'te 3'ü, ülkelerinin sığınmacı alıp almayacağına AB düzeyinde değil, hükümet düzeyinde karar verilmesi gerektiğini düşünüyor.
Pew Araştırma Merkezinin Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Hollanda, Polonya, İspanya, İsveç ve İngiltere'den 10 bine yakın kişiyle yaptığı ankette, katılımcılar arasında AB'ye yaklaşımın genel anlamda olumlu olduğu ortaya çıktı.
Özellikle İngiltere'nin AB'den ayrılış (Brexit) kararı sonrasında AB halkları arasında birliğe ilişkin olumlu görüş yükselişe geçti. Brexit sürecinin AB için "olumsuz sonuçları" olacağı görüşündeki halkın, Brexit'in İngiltere'de nasıl bir etki yaratacağına dair çok fazla bilgiye sahip olmadığı belirlendi.
Katılımcıların sadece yüzde 18'i ülkelerinin AB'den çıkması gerektiğini belirtirken, bu oran Yunanistan ve İtalya'da yüzde 35'e kadar yükseldi.
Anket sonucunda AB üye ülkeleri halklarının birliğe üyelik sürecinde söz sahibi olmak istediği, bu kararın halk oylamasına tabi tutulması taraftarı oldukları ortaya çıktı.
Katılımcıların yüzde 53'ü ülkelerinin AB üyeliğinin halka danışılması gerektiğini ifade etti.
Ankette, Avrupa'daki mülteci krizi de soruldu. Katılımcıların yüzde 74'ü, ülkelerinin sığınmacı alıp almayacağına AB düzeyinde değil, hükümet düzeyinde karar verilmesi gerektiğini savundu.
Öte yandan anket katılımcılarının yüzde 51'i ticaret anlaşmalarının da hükümetler düzeyinde yapılması gerektiğini belirtti.
Katılımcılar AB'nin önde gelen ülkesi Almanya'nın birliğin karar alma mekanizmalarında "çok fazla" etkisi olduğu değerlendirmesinde bulundu.
Son Dakika › Güncel › AB Halkı Mülteci Krizinde Hükümetlerinin Karar Almasını İstiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?