Suriye'nin Humus kenti kırsalında, yaklaşık 4 yıldır rejim güçlerinin ablukası altında yaşayan 250 bin sivil, en temel ihtiyaçlardan mahrum, yaşam mücadelesi veriyor.
Hayat pahalılığı, gıda yetersizliği, elektrik kesintileri, ilaç eksikliği ve hastanelerdeki durumun kötüleşmesi gibi birçok sorunun yaşandığı Humus kırsalında muhaliflerin kontrolünde bulunan bölgede rejim tarafından yıllardır yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesine, binlercesinin yaralanmasına yol açan saldırılar da devam ediyor.
Aktivistler, rejimin kabul etmemesi nedeniyle bölgeye insani yardımların uzun aralıklarla girdiğini, geçen sene iki kere kısıtlı şekilde yardımların ulaşabildiğini belirtiyor.
Bölgeye gıda maddelerinin kaçak yollarla girdiğini, bu yolların da rejim tarafından gözetlenmesi nedeniyle tehlikeli olduğu kaydediliyor. Bazı tüccarların gıda malzemelerini geçirmek için kontrol noktalarındaki rejim askerlerine rüşvet verdiği bunun da fiyatların artmasına neden olduğu ifade ediliyor.
Humus'un kırsalındaki El-Havle bölgesinde yaşayan Yasir es-Seyyid Ali AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Rejimin ablukası, bölgeye ulaşan bütün geçişleri ve toprak yolları dahi kapatması insani ve sağlık durumlarına, halkın bütün yaşam alanlarına olumsuz etkisi oldu." dedi.
Çarşılarda çoğu ürünün bulunamadığını, getirilen ürünlerin de halkın alım gücünü aşacak derecede fahiş fiyatlarda olduğunu ifade eden Ali, "Fiyatlar, devrim öncesine oranla 10 kat arttı. Yakıt fiyatları da yükseldi. Bulabilirsen bir tüpün fiyatı 25 bin Suriye lirasına (125 lira) ulaştı. Bu durum halkı, yemek pişirmek için odun yakmak gibi yollara başvurmaya itiyor." diye konuştu.
Suriyeli Abdurrahman el-Yasin, "Çoğu zaman yiyecek bir şey bulamıyoruz. Bölge halkının çoğu bu durumda. Ülkedeki en yüksek ekmek fiyatı burada. Ekmeğin fiyatı yaklaşık 300 Suriye lirası." ifadelerini kullandı.
El-Havle'deki sahra hastanesinde hemşire olarak çalışan Sami Alem, rejimin ablukasının Humus kırsalında yaşayan halkın sağlığını olumsuz etkilediğini belirterek şunları kaydetti:
"Çalıştığım hastanede tedavi için gereken modern ekipman yok. İlaç ve kan torbası eksikliği yaşıyoruz. Bölgede kalp, şeker ve tansiyon ve kronik hastalıklarla ilgili ilaçların eksikliği sıkıntı yaratıyor. Genelde hastalara acılarını dindirmek için alternatif ilaçlar ve karışımlar vermek zorunda kalınıyor."
Son Dakika › Güncel › Abluka Altında Yaşayan Suriyeliler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?