Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, " Türkiye'de başkanlık sistemi tartışmasını sona erdirecek tek yer, halkın iradesidir. Eğer başkanlık sistemine ilişkin Anayasa önerisi TBMM'ye gelir, TBMM'de müzakere edilir ve reddedilirse, bu sistem tartışması bitmez. Gene bu tartışma devam eder. Onun için 367 ile kabul edilse dahi veya 330 ile 367 aralığında kalsa, halk oylamasına gidip, halkın karar vermesiyle ancak bu konudaki tartışma sona erdirilebilir. Halk kabul ederse, mesele yok, sistem değişmiş olur. Halk reddederse, yine mesele yok, sistem değişikliği talebi reddedilmiş olur. O zaman her iki halde de bu tartışma, Türkiye'nin gündeminden çıkar" dedi.
Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi'nde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bozdağ, başkanlık tartışmaları konusunda pozitif bir noktada bulunulduğunu ifade ederek, Türkiye'nin tartışmayı bitirmek için nihai adımın atılması aşamasına geldiğini dile getirdi.
Bozdağ, Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli görüşmesinin önemli olduğunu, bu görüşmeden sonra da önemli gelişmeler olacağına inandığını kaydetti.
Görüşmede Anayasa değişikliğinin ele alınmasını olumlu değerlendirdiğini belirten Bozdağ, şunları söyledi:
"Sorumlu iki insan, sorumluluklarının bilincinde hareket ederek, Türkiye'nin gündeminde son derece ağırlıklı ve önemli yer tutan sistem tartışması konusunda tarihi bir adım atma arifesindeler. Doğru olandır. Türkiye'de başkanlık sistemi tartışmasını sona erdirecek tek yer, halkın iradesidir. Eğer başkanlık sistemine ilişkin Anayasa önerisi TBMM'ye gelir, TBMM'de müzakere edilir ve reddedilirse, bu sistem tartışması bitmez. Gene bu tartışma devam eder. Onun için 367 ile kabul edilse dahi veya 330 ile 367 aralığında kalsa, halk oylamasına gidip, halkın karar vermesiyle ancak bu konudaki tartışma sona erdirilebilir. Halk kabul ederse, mesele yok, sistem değişmiş olur. Halk reddederse, yine mesele yok, sistem değişikliği talebi reddedilmiş olur. O zaman her iki halde de bu tartışma, Türkiye'nin gündeminden çıkar."
Bozdağ, Türkiye'yi daha fazla yormamak gerektiğini belirterek, "Bu tartışmayı gündemden çıkarmak gerekir. Bunun yolu da bu konuyu halka sormak, halkın bu konudaki iradesini almaktır. Siyaset kurumu bunun önünü açarak, bence çok doğru bir iş yapıyor. Keşke CHP de halka güvense, demokratik ülkelerde olduğu gibi halkın iradesine önem vererek, 'Ben de varım. Bu işi gelin, hep beraber halka soralım' dese, birlikte halka sorsak, halk da bunun kararını verse, hepimiz ona uysak. O daha da güzel olur. Ancak şu ana kadar yapılan açıklamalarda CHP'nin bu yönde bir pozitif yaklaşımı olmadığını görüyoruz. Benimki bir temenni." diye konuştu.
Bu konuda kesin bir takvim söyleme olanağı bulunmadığını belirten Bozdağ, "Partiler arası görüşme ve uzlaşmayla ilgili bir konu. Takvimi bu görüşmelerin sonunda net olarak görme imkanı var. " dedi.
"Önümüzdeki aylar ve yıllar içerisinde (FETÖ konusunda) pekçok ülkede somut adımlar atılacağına inancım güçlendi"
Kongre kapsamında ülke adalet bakanlarıyla, yüksek mahkeme başkanlarıyla yaptıkları görüşmelerde, 15 Temmuz darbe teşebbüsünün ve FETÖ yapılanmasının gündeme geldiğini anlatan Bozdağ, "Görüştüğümüz herkes, darbe teşebbüsünü kınadıklarını, Türkiye'nin, Türk halkının, Türkiye demokrasisinin yanında yer aldıklarını, ayrıca Türk halkının o gece gösterdiği kahramanlığı, takdirle ve saygıyla karşıladıklarını, Türk halkının büyük bir cesaret ortaya koyduğunu ifade etti. FETÖ'nün sadece Türkiye'nin değil, faaliyette bulunduğu bütün ülkelerin ulusal güvenliği bakımından bir tehdit oluşturduğuna dair kendileriyle paylaşımlarımız oldu. Onlar da bu konuda Türkiye'nin hassasiyetini bildiklerini söyledi ve kendilerinin de bu konuya farklı bir şekilde yaklaşacaklarına dair değerlendirmeleri oldu." diye konuştu.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Nijer Adalet Bakanı Marou Amadou'nun ülkesindeki FETÖ'cü okullarını kapattığını söylediğini aktarırken, bazı ülkelerin adalet bakanlarının da bu konuda adımlar attığını ve çeşitli tedbirler aldığını dile getirdi.
Bozdağ, "Türkiye'nin bu konudaki önerilerine ve tavsiyelerine önem verdiklerini, bundan sonraki süreçte de Türkiye ile beraber çalışacaklarını söylediler. Biz de kendilerine FETÖ'nün sadece Türkiye için ulusal güvenlik tehditi olmadığını aynı zamanda din ve eğitim üzerinden faaliyette bulunduğu bütün ülkeler için bir ulusal güvenlik tehditi oluşturduğunu belirttik. 'Bu konuda dostlarımızı uyarmak bizim vazifemizdir, karar almak sizin takdirinizdedir' dedik ve bütün ülkeler bu konuya 15 Temmuz'dan önceki yaklaşımlarından farklı bir yaklaşım geliştirdiğini ifade etti. Önümüzdeki aylar ve yıllar içerisinde pekçok ülkede bu konuda Türkiye gibi somut adımlar atılacağına inancım güçlendi." dedi.
FETÖ'nün darbe girişimi kapsamında tutuklananların yargılamalarının yapılması için Ankara'da yeni bir duruşma salonu yapıldığı, İstanbul'da da böyle bir çalışma olup olmayacağına lişkin bir soruya da Bozdağ, "Ankara'da bir duruşma salonu yapılıyor, orada ihtiyaç var, ama İstanbul'da böyle bir ihtiyaç yok." karşılığını verdi.
Son Dakika › Güncel › Adalet Bakanı Bozdağ - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?