Adana'da Darbeci 5 Eski Eski Subayla İlgili Dava Açıldı - Son Dakika
Güncel

Adana'da Darbeci 5 Eski Eski Subayla İlgili Dava Açıldı

Adana\'da Darbeci 5 Eski Eski Subayla İlgili Dava Açıldı

ADANA'da 15 Temmuz darbe girişimine katıldıkları iddiasıyla tutuklanan ve TSK'dan ihraç edilen İl Jandarma Bölge Komutanlığı'nda görevli 5 eski subay hakkında dava açıldı.

16.11.2016 11:11

ADANA'da 15 Temmuz darbe girişimine katıldıkları iddiasıyla tutuklanan ve TSK'dan ihraç edilen İl Jandarma Bölge Komutanlığı'nda görevli 5 eski subay hakkında dava açıldı. Darbe girişimi sonrasında tutuklanan dönemin İncirlik 10'uncu Tanker Üs Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van'ın, sıkıyönetim komutanı olarak atandığı ve buna uygun emirler verdiği ortaya çıktı.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'ndan sorumlu Cumhuriyet Başsavcı Vekili Musa Ünel, dönemin İl Jandarma Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurmay Albay Halil Çelik, Çukurova İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Kurmay Binbaşı Hüseyin Yalçınkaya, darbe girişimi gecesi nöbetçi olan İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli Binbaşı Osman Tunahan Berk, Adana İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Atilla Demir ile Üsteğmen Hasan Şahna hakkında yürüttüğü soruşturmasını tamamladı. Savcı Ünel, 5 eski subay hakkında 3'er kez müebbet ve 15'er yıl hapis cezası istemiyle Adana 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açtı.

ADANA'YA ÖZEL TABUR GETİRMEK İSTEDİLER

131 sayfadan oluşan iddianamede, şüphelilerin 15 Temmuz gecesi aldığı görevler ayrıntılı olarak anlatıldı. İddianameye göre, Jandarma Bölge Komutanı'nın izinli olması nedeniyle vekaleten bu görevi yürüten şüpheli Albay Halil Çelik'in, 'Harekat Yıldırım' nitelikli sözde sıkıyönetim direktifi ile silahlı kalkışmayı gerçekleştiren 'Yurtta Sulh Konseyi' tarafından sözde Adana Jandarma Bölge Komutanı olarak atandığı belirtildi. FETÖ üyesi Halil Çelik'in, sözde Adana Sıkıyönetim Komutanlığı'na atanan İncirlik 10'uncu Tanker Üs Komutanı Hava Tuğgeneral Bekir Ercan Van ile telefonla görüşmeler yapıp, Van'ın emriyle Osmaniye'de bulunan Jandarma Özel Harekat (JÖH) Taburu'nu Adana'ya getirmek için girişimlerde bulunduğu ve diğer şüpheliler ile odasında toplantı yaptığı bildirildi.

Ayrıca tüm uyarılara rağmen darbecilerle hareket ettiği bildirilen eski Çukurova İlçe Jandarma Komutanı Kurmay Binbaşı Hüseyin Yalçınkaya ile Adana Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Atilla Demir'in kırmızı renkli 'ByLock' adlı gizli ve şifreli program kullanıcısı olduğu saptandı.

'SIKIYÖNETİM MAHKEMELERİNDE YARGILANACAKSINIZ'

Şüpheli Atilla Demir, İl Jandarma Komutanı tarafından yasal olmayan sözde sıkıyönetim direktifinin uygulanmayacağı bildirilmesine rağmen, Adana Bölge Jandarma Komutanlığı'nda yapılan toplantıda "MİT TIR'ları olayları' sebebiyle bu şube çok yıprandı' dediği tutanaklara yansıdı. Ayrıca itiraz eden askerleri de, "Sıkıyönetim mahkemelerinde yargılanacaksınız" diyerek tehdit ettiği iddianameye yer aldı.

'TÜMEN KOMUTANINI ALDIRMALISINIZ'

Darbe girişimi gecesi Adana Jandarma Bölge Komutanlığı'nda nöbetçi amir olan binbaşı Osman Tunahan Berk, 4 erle birlikte 3 adet uzun menzilli tüfek ve 33 adet dolu şarjör alarak 10'uncu Tanker Üs Komutanlığı'na gidip, sözde Sıkıyönetim Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van ile görüştüğü, Berk'in, Van'a "Komutanım şu anda en yüksek amir sizsiniz. Acil yönetimi ele alıp Tümen Komutanını aldırmalısınız, İl Jandarma Komutanlıklarını arayıp emrin gereğini yapmalarını söylemelisiniz ama bunu acil yapmalısınız" dediği; ayrıca Berk'in "5 tankı al gel, böyle günlerde 3 kişi 300 kişiye bedeldir" şeklinde telefonda konuşmalar yaptığı, silahlı kalkışmaya karşı çıkan bir binbaşıya da, "O iş öyle değil, gözaltılar başlayacak" dediği tutanaklara de yer verildi.

POLİSLERİ TEHDİT ETTİ

Şüphelilerden Adana Jandarma Komutanlığı eski İstihbarat Kısım Amiri Üsteğmen Hasan Şahna, darbe girişimi gecesi verilen sıkıyönetim direktifini Osman Tunahan Berk ile sivil kıyafetle Bekir Ercan Van'a götürdüğü, çıkışta İncirlik Üssü çıkışında görev alan Terörle Mücadele Şubesi'ndeki görevli polisleriyle tartıştığı, polislerin, çıkışlarına izin vermemesi üzerine elindeki tüfeği atışa hazır hale getirip zırhlı polis aracının içine sokup polislere küfür ettiği kaydedildi. "Biz askeriz, asker devlet demek, ben istediğim yere giderim, beni buradan engelleyemezsiniz, hepinizi burada öldürsem cezamız yok, bu saatten sonra yönetimi biz devraldık" diyerek tehdit eden Şahna'nın polis memurunu silahın namlusuyla vurarak yaraladığı vurgulandı.

- Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Adana'da Darbeci 5 Eski Eski Subayla İlgili Dava Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement