Afganistan'da cumhurbaşkanı seçimine doğru - Son Dakika
Güncel

Afganistan'da cumhurbaşkanı seçimine doğru

Afganistan\'da cumhurbaşkanı seçimine doğru

Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu'nca açıklanan ön listede aralarında bir de kadın adayın bulunduğu 17 kişinin adaylık başvurusu geçersiz sayıldı.

22.10.2013 21:21

Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu'nca açıklanan ön listede aralarında bir de kadın adayın bulunduğu 17 kişinin adaylık başvurusu geçersiz sayıldı.

Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı Ahmed Yusuf Nuristani, cumhurbaşkanlığı seçimleri için başvuruda bulanan 27 kişiden 10'unu başvurusunun kabul olduğunu söyleyerek, kalan 17 kişinin gerekli şartları sağlanamadıkları nedeniyle adayı olamayacaklarını dile getirdi.

Nuristani, "Adaylar çifte vatandaş olamaz, cumhurbaşkanı adayı olan her isim, Afganistan'ın 22 vilayetinden 100 bin imza ve oy kullanma kartının kopyasını getirmek durumunda. Bu şartları sağlanamayanların başvurusu kabul olmadı" şeklinde ret nedenlerini belirtti.

Başvurusu kabul olmayanlar, 20 gün içinde gereken şartları sağladığını ispat etmeleri halinde komisyona müracaat edebilecek. 5 Nisan 2014'te yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimi için başvurusu kabul edilen adaylar şu şekilde:

"Eski Dışişleri Bakanı ve ana muhalefet partisi lideri Dr. Abdullah Abdullah, eski Cihadi liderlerden Abdul Rab Rasul Seyaf, eski Maliye Bakanı Dr. Eşraf Gani Ahmadzai, Nangarhar eski Valisi Gül Aga Şirzai, Cumhurbaşkan Hamid Karzai'ın kardeşi Kayyum Karzai, eski Dışişleri Bakanı Dr. Zalmai Rasul, Savunma eski Bakanı Abdul Rahim Wardak, Hizbi İslami Partisi üyesi Kutbuddin Hilal, Hamid Karzai'nin eski müşaviri Hedayat Amin Arsala, Afganistan'ın eski Cumhurbaşkanı Mohammad Davudd Han'ın yeğeni Sardar Muhammad Nader Naeem."

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için başvurusu kabul olmayanların arasında önemli isimlerden biri de eski Ticaret ve Sanayi Bakanı Anverulhak Ahadi. Afgan Millet Partisi eski liderlerinden Ahadi.

Öte yandan il şuraları için başvuruda bulunan 3 bin 56 kişiden 2 bin 704 kişinin adaylığın kabul olduğunu ifade eden Seçim Komisyonu Başkanı Ahmet Yusuf Nuraistani, başvurusu kabul olanların arasında 308 kadının da yer aldığını dile getirdi.

Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu, 20 gün sonra Cumhurbaşkanlığı ve İl Şuraları adaylarının nihai listesini açıklayacak.

-nurisyani

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Afganistan'da cumhurbaşkanı seçimine doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement