Afganistan Sağlık Reformu Çalışmalarında Türkiye'yi Model Alacak - Son Dakika
Güncel

Afganistan Sağlık Reformu Çalışmalarında Türkiye'yi Model Alacak

Afganistan Sağlık Reformu Çalışmalarında Türkiye\'yi Model Alacak

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı katkılarıyla Afganistan Parlamentosu Sağlık Komisyonu Başkanı, üyeleri Milletvekilleri ve Afganistan Sağlık Bakanlığı Üstdüzey görevlileri Türkiye’de incelemelerde bulundu.

07.10.2015 11:59

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı katkılarıyla Afganistan Parlamentosu Sağlık Komisyonu Başkanı, üyeleri Milletvekilleri ve Afganistan Sağlık Bakanlığı Üstdüzey görevlileri Türkiye'de incelemelerde bulundu.

TİKA, Afganistan'a yönelik gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Bu kapsamda TİKA ve T.C. Sağlık Bakanlığı katkılarıyla Afganistan Parlamentosu Sağlık Komisyonu Başkanı, üyeleri Milletvekilleri ve Afganistan Sağlık Bakanlığı Üstdüzey görevlileri Türkiye'de incelemelerde bulundu. T.C. Sağlık Bakanlığı ve TİKA tarafından Afganistan üst düzey sağlık heyeti için 06-11 Eylül 2015 tarihleri arasında Türkiye'de bir haftalık çalışma ziyareti düzenlendi.

Afganistan Parlamentosu Sağlık Komisyonu Başkanı Enayetullah Babür Farahmand'ın Başkanlığında, Komisyon Başkan Yardımcısı MuciburrahmanSamkani, Komisyon Sekreteri Said Enver Sadat ve 4 Milletvekili ile Afganistan Halk Sağlığı Bakanın Danışmanlarından 2 Bakan Danışman Türkiye Sağlık Bakanlığı'nın muhtelif kurum ve kuruluşlarını ziyaret etti.

Ziyaretin ilk gününde karşılıklı dostluk ilişkilerinin anlatımından sonra Sağlık Bakanlığı Uluslararası Sağlık Politikaları Daire Başkanı Dr. Selami Kılıç Türkiye'deki Sağlık Sisteminin Reformu hakkında sunum yaptı. Sunumdan hemen sonra Sağlık Turizmi Daire Başkanı Dr. Gül AteşTürkiye Sağlık Turizmi ile ilgili bilgi verdi. Afganistan Parlamentosu Sağlık Komisyonu Başkanı Enayetullah Babür FarahmandTürkiyenin TİKA aracılığı ile Afganistan'ın değişik yerlerinde yürüttüğü projelerinden özellikle sağlık alanında yapılan desteklerinden dolayı teşekkür ederek bu tecrübeden Afganistan'da istifade etmek istediklerini belirtti. Heyet; Sosyal Güvenlik Kurumunu da ziyaret etti. Afganistan'ın sağlık sistemi çalışmalarında Türkiye örneğini incelemek üzere Türkiye'ye gelen Başkan Farahmand ve beraberindeki heyeti SGK Başkan Yardımcısı Cevdet Ceylan karşıladı.

Kurum Başkan Yardımcısı Ceylan, ziyaretteki konuşmasında dost ve kardeş ülke olan Afganistan heyetini SGK'da ağırlamaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını ve toplantının verimli geçmesi temennisinde bulundu.

Afganistan Parlamentosu Sağlık Komisyonu Başkanı Enayatullah Babür Farahmand ise ziyaretteki amaçlarının sağlık alanında Türk yetkililerden bilgi almak olduğunu ifade etti. Farahmand, Türk ve Afgan halkı arasında geçmişten gelen dostluk ilişkilerinin olduğuna dikkat çekerek, "Zor günlerde ve zor şartlarda birbirlerini desteklemişlerdir. Dost ve kardeş ülke Türkiye Cumhuriyeti sağlık, eğitim, askeri ve diğer alanlarda halkımızı desteklemiştir" dedi.

Türkiye'nin Afganistan'a yaptığı yardımların devam ettiğinin altını çizen Farahmand, yardımların özellikle sağlık alanında yapıldığını kaydetti. Farahmand, Afganistan'da tedavi imkanı bulamayan hastaların Türkiye'ye geldiğini belirterek, yılda ortalama 250 hastanın bu şekilde tedavi olduğunu anlattı.

Türkiye'de uygulanan sağlık sistemi hakkında bilgi almak için ziyaretler gerçekleştirdiklerini dile getiren Farahmand, "Buradaki yetkililerinden önemli bilgiler almış olarak ülkemize döneceğiz. Sosyal Güvenlik Kurumu gibi bir kurum Afganistan'da yok. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun uygulamalarını örnek alarak ülkemizde uygulamak istiyoruz" diye konuştu.

Ziyaretin ikinci gününde Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ziyaret edilerek Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri, Anne ve Çocuk Ölüm Oranlarının Azaltılması, Bulaşıcı Hastalıklarla Mücadele, Aile Hekimliği Uygulamaları hakkında ayrı ayrı genel bilgi ve deneyim paylaşımı hususlarında sunumlar yapıldı. Aynı günde Sağlık Afet Koordinasyon Merkezi (SAKOM) ile Aile Sağlık Merkezinin işleyişi ile ilgili ziyarette bulunuldu.

Ziyaretin üçüncü gününde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ziyaret edildi. Ziyarette kurum tanımı ve ilaç takip sisteminden sonra Kurum Başkanı Prof. Dr. Özkan Ünal başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda; ilaç ruhsatlandırma süreci, tıbbi cihazın pazara giriş koşulları ile İlaç Takip Sistemi (İTS) konularında bilgilendirme bulunuldu. İlaç ve tıbbi cihaz sektöründen temsilcilerin de hazır bulunduğu toplantıda; ilaç ve tıbbi cihaz sektörüyle işbirliği konuları başta olmak üzere, karşılıklı görüş alış-verişinde ve bilgi paylaşımı gerçekleştirildi. Bazı özel firmalarla sergilenen tıbbi cihazlar firma yetkililerince tanıtıldı.

Öğleden sonra biri özel diğeri devlet olmak üzere iki hastane ziyaret edildi. Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi hastane hakkında bir sunum verdikten sonra hastanedeki bölümleri gezdirdi ve bilgi verdi. Afganistan Halk Sağlığı Bakanlığı, Afganistan sağlık sistemi reformu çalışmaları için Türkiye'yi incelemek üzere görevlendirilen üst düzey Afganistan sağlık heyeti Sağlık Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü aracılığı ile gerçekleştirilen ziyarette, Uluslararası Sağlık Politikaları Daire Başkanı Sayın Dr.Selami Kılıç 'da bulundular. Hastanenin, toplantı salonunda Hastane Yöneticisi Sayın Prof. Dr. Mehmet Ali Gülçelik 'in sunumundan sonra, Tıbbi Onkoloji, Radyasyon Onkolojisi, Nükleer Tıp ve Radyoloji kliniklerini ziyaret eden heyet Hastane Yöneticisi Sayın Gülçelik başta olmak üzere klinik yetkililerinden hastanenin sağlık hizmetleri hakkında önemli bilgiler aldı. Hastanenin Medikal Onkoloji Kliniğinde yatarak tedavi görmekte olan Afganistan uyruklu hastayı da ziyaret eden heyet, hasta hakkında bilgi alarak geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Hastanenin cihaz parkuru ve verilen tanı/tedavi hizmetlerini hayranlıkla karşılayan ekip ziyaret sonunda Hastane Yöneticisi Sayın Prof. Dr. Mehmet Ali Gülçelik'e teşekkürlerini dile getirerek hastaneden ayrıldılar.

Ziyaretin dördüncü gününde İstanbul'da bulunan Abdi İbrahim İlaç Fabrikası ziyaret edildi. İlk önce Genel Müdür Yardımcısı Halit Gündüz tarafından firma hakkında bilgi verilerek yurtdışında her yıl ihracat edilen 2 milyon kutu ilacın 1.2 milyon kutusu Afganistan'daki distribütörlerince satıldığını belirtti. Ön bilgilendirmelerden sonra ilaç fabrikasının üretim yerleri gezildi.

Afganistan üst düzey sağlık heyeti TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan tarafından kabul edildi. TİKA Başkan Yardımcısı Maskan, Afganistan ve Türkiye iki dost ülke olduğunu ve dostluk ilişkilerinin çok eskilere dayandığını belirtti. TİKA Başkan Yardımcısı Maskan konuşmalarına TİKA'nın yardımları Afganistan devam edeceğini ve taleplerinin Kabil PKO aracılığıyla iletilmesini ekledi.

TİKA ve Afganistan Sağlık Bakanlığı arasında sürdürülen reform çabaları ve Türkiye'nin tecrübelerinin Afganistan'a transfer edilmesi amacıyla daha önce de TİKA Kabil Koordinatörü Süleyman Şahin ve Parlamento ile Bakanlık yetkilileri arasında görüşmeler yapılmıştı. Bu çalışma ziyaretinden sonra yapılması gereken çalışmalar daha da netleşmiş olacak ve Türkiye Cumhuriyeti her konuda olduğu gibi sağlık alanında da dost ve kardeş ülke Afganistan'ın yanında yer alacak. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Afganistan Sağlık Reformu Çalışmalarında Türkiye'yi Model Alacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement