Güvenli Trafik Projesi kapsamında yapılan çalışmalarla emniyet kemeri takma oranı yüzde 8'den yüzde 72'ye çıkan Afyonkarahisar'da, aynı proje kapsamında hız limiti uygulaması yapılacak. Uygulama sonucunda Dünya Sağlık Örgütü tarafından Afyonkarahisar'da hız limiti ölçümleri gerçekleştirilecek.
Güvenli Trafik Projesi Koordinatörü ve Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Akbulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara ile birlikte pilot olarak uygulanan emniyet kemeri uygulamasında Afyonkarahisar'da başarı sağlandığını ve tüm dünyaya örnek olduğunu söyledi.
Projenin genişletildiğini ve Türkiye'de 22 ilde daha uygulamaya başlandığını bildiren Prof. Dr. Akbulut, Afyonkarahisar ve Ankara ile 10 ülkede gerçekleştirilen emniyet kemeri uygulamasında Afyonkarahisar'ın başarısının her yerde anlatıldığını belirtti.
Akbulut, 2013 yılı Dünya Sağlık Örgütü'nün "Global Yol Güvenliği Yıllık Raporu"nda da başarıdan bahsedildiğini dile getirerek, "Raporda Valimiz Sayın İrfan Balkanlıoğlu'nun fotoğrafıyla yapılan çalışmalar anlatıldı. Eskiden 'ABD'den Avrupa'dan birisi gelsin, bize örnek versin' denilirdi. Şimdi dünyaya trafik konusunda örnek teşkil ediyoruz" dedi.
Emniyet kemeri uygulamasındaki başarının ardından hız limiti uygulamasında da Afyonkarahisar'ın pilot il olduğunu ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından ölçümler yapılacağını ifade eden Prof. Dr. Akbulut, şöyle konuştu:
"Emniyet kemeri uygulamasında sağlanan başarı sonucu Afyonkarahisar dünyada tanınır hale geldi. Trafik Güvenliği Platformu kuruldu ve 22 ilde de Afyonkarahisar'da yapılan çalışmaların uygulanmasına karar verildi.
Genelde kazaların yüzde 35'i hız kurallarına uymadan olduğu için bu yıl hızla ilgili proje uygulanacak. Her ülkenin trafik güvenliğiyle ilgili zafiyetleri var. Bizim zafiyetimiz de kemer takmama ve trafik hız kurallarına uymama. Trafik kazalarında ölümlerin ve yaralanmaların meydana gelmesinin nedeni bu. Emniyet kemeri uygulamasında başarı sağlandı ve tüm Türkiye'ye yayılıyor.
Ek olarak hız konusunda da 2014 yılı hız yılı ilan edildi. Hızdaki kurallara uymayla ilgili olarak 2014'de çalışmalar yapılacak. Afyonkarahisar'daki proje ikinci bir aşamaya geçti. Burada da emniyet kemerindeki başarının gölgelenmemesi için başarılı olma zorunluluğu var."
Prof. Dr. Akbulut, Afyonkarahisar'ın emniyet kemeri uygulamasında yakaladığı başarıyı hız limiti uygulamasında da sağlayarak yine dünyaya örnek olması gerektiğini sözlerine ekledi.
Son Dakika › Güncel › Afyonkarahisar, Dünyaya Trafik Konusunda Örnek Gösteriliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?