Maliye Bakanı Naci Ağbal, yeniden yapılandırma kapsamında bugüne kadar 4 milyon 618 bin 120 başvuru aldıklarını belirterek, "Yapılandırılan alacak tutarı da 40,5 milyar lira. Bugüne kadar 1,2 milyar lira tahsilat yaptık." dedi.
Ağbal, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2017 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nın sunumunu yaptı.
Eğitimden sonra bütçede en fazla kaynağı sağlık harcamalarına ayırdıklarını anlatan Ağbal, 2017 yılı bütçesinde sağlığa ayrılan kaynakları 2016 yıla göre, yüzde 17 oranında artırarak, 111 milyar liraya çıkardıklarını belirtti.
Bu kapsamda ilaç harcamaları için 24 milyar lira, tedavi harcamaları için 50 milyar lira, aile hekimliği için 6,4 milyar lira kaynak ayrıldığını aktaran Ağbal, 2017 yılında 89 adet hastane inşaatının tamamlanacağını ve 17 bin 500 yeni yatağı hizmete alacaklarını bildirdi.
Kamu görevlileri ve emeklilerinin mali ve sosyal haklarında ciddi iyileşmeler sağladıklarını, onların yaşam standartlarını yükselttiklerini belirten Bakan Ağbal, 2016 yılı ocak ayında memurlara yapılan birtakım zamlar dışında kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında yüzde 6,9 temmuz ayında ise yüzde 5 oranında artış sağladıklarını anımsattı.
Söz konusu artışlar sonucunda 2016 yılında memurlara, kamu görevlilerine kümülatif bazda yüzde 12,25 artış gerçekleştirdiklerine işaret eden Ağbal, "Bu anlamda 2016 yılı da bundan önceki yıllar gibi çalışanlarımızın, emeklilerimizin enflasyona ezdirilmediği, reel gelirlerinin artırıldığı bir dönem olmuştur. Bundan sonra da inşallah bu politikaya güçlü bir şekilde devam edeceğiz." diye konuştu.
Sosyal yardım ve hizmetler için 2017 yılında bütçeden ayrılan kaynağın 45 milyar lira seviyesinde bulunduğunu vurgulayan Maliye Bakanı Ağbal, gelecek yıl ödeme gücü olmayan yaklaşık 9 milyon vatandaşın sağlık giderlerini karşılamak amacıyla 7,2 milyar lira, yaklaşık 500 bin engelli vatandaşın evde bakımı hizmeti için de 6 milyar liraya yakın kaynak ayırdıklarını bildirdi.
Özellikle son bir yılda vergi alanında gerek üretimi, gerek yatırımı gerek ihracatı gerekse istihdamı desteklemek amacıyla yapılan düzenlemeler hakkında bilgi veren Ağbal, damga vergisi noktasında kayıtlılığı teşvik eden, kayıtdışılıktan uzaklaştıracak ve üretim, yatırım maliyetlerini aşağıya çekecek önemli düzenlemelerin hayata geçirildiğini kaydetti.
Bakan Ağbal, bu dönemde yeni, "Süper teşvik modelini" hayata geçirdiklerini belirterek, uluslararası yatırımları Türkiye'ye kazandırmak amacıyla bölgesel yönetim, hizmet merkezleri ile ilgili önemli vergi istisnaları ve indirimlerini getirdiklerini anlattı.
Ar-Ge ve inovasyon konusunda önemli düzenlemeler yaptıklarını bildiren Ağbal, faizsiz finans enstrümanlarıyla diğer finansal enstrümanlar arasındaki vergilemedeki eşitsizlikleri ortadan kaldırdıklarını, sosyal kesimleri ilgilendiren vergi düzenlemeleri de bu dönemde yaptıklarını vurguladı.
-Yeniden yapılandırmada son durum
Yeniden yapılandırma düzenlemesine değinen Ağbal, bu kapsamda, bugüne kadar 4 milyon 618 bin 120 başvuru aldıklarını, yeniden yapılandırılan alacak tutarının da 40,5 milyar lira olduğunu açıkladı.
Başvuruların sürdüğüne dikkati çeken Bakan Ağbal, "2011 yılında 6111 sayılı kanun çıkmıştı. O kanun kapsamında yeniden yapılandırılan tutar 39,4 milyar liraydı. Şu anda geldiğimiz 40,5 milyar lira o döneme göre, bu dönem daha fazla başvuru oldu. Bu rakam önümüzdeki günlerde bana göre çok daha yukarılara gidecek." diye konuştu.
Ağbal, kanun çerçevesinde bugüne kadar da 1,2 milyar liralık tahsilat yaptıklarını ifade etti.
"Varlık Barışı uluslararası normlara uygun"
Varlık Barışı düzenlemesi yapılırken, bu düzenlemenin uluslararası normlara uygunluğu konusunun tartışıldığını anımsatan Bakan Ağbal, bu kaygıları saygı ile karşıladığını bildirdi.
Varlık Barışı düzenlemesinin uluslararası normlara ve standartlara uygun olarak hazırlandığını anlatan Ağbal, "Nitekim OECD Türkiye'de yapılan bu düzenlemeyi kendi platformunda değerlendirmeye aldı. OECD'de yapılan teknik değerlendirme sonucunda, Türkiye'de yapılan bu düzenlemenin uluslararası normlara, standartlara uygun olduğu teknik değerlendirme raporunda da tespit edilmiştir." değerlendirmesinde bulundu.
Maliye bakanlığı olarak Varlık Barışı kapsamında getirilen varlıklara ilişkin özel bir izleme sistemlerinin bulunmadığını aktaran Bakan Ağbal, başvuru sahiplerinin, kanunun öngördüğü kanalları kullanmak suretiyle, 31 Aralık 2016 tarihine kadar yurtdışındaki varlıkları Türkiye'ye getireceklerini belirtti.
Ağbal, "Kritik olan husus, bankalara ve finansal kuruluşlara getirdikleri varlıkları bu kanun kapsamında beyan edecekler. Dolayısıyla şu aşamada Maliye Bakanlığı olarak biz özel olarak bir bildirim almadığımız için bu başvuruları bilmiyoruz ama ilerleyen dönemde bankalardaki yapılan bu bildirimler çerçevesinde bir çalışma yapılıp, bu çalışmalar kamuoyuyla da paylaşılır." ifadesini kullandı.
Bir milletvekilinin, "Özel bankalar başvuruları uluslararası bazda tehlikeye girer gerekçesiyle kabul etmiyor." şeklindeki sözleri üzerine Bakan Ağbal, "Oradaki arkadaşlar herhalde bu konuda böyle bir değerlendirme yaparken, en azından profesyonelliğin gereği olarak ilgili bakanlıkla temasa geçip, 'burada herhangi bir gelişme var mı, bu konu nedir' diye sorması lazım. Anlaşılıyor ki bazı bankalarımız burada çok da profesyonelliğe uygun olmayan bir tavırla meseleyi sadece geçiştirmekle konuya yaklaşıyorlar. Merak etmeyin biz bu konuda kendilerini bilgilendiririz." karşılığını verdi.
Ağbal, Bankalar Birliği ile de bütün bu konuları etraflıca görüştüklerini, yasanın uygulanması noktasında bugüne kadar kendilerine intikal eden böyle bir konu olmadığını bildirdi.
2B ve tarım arazilerinin satışı
Bakan Ağbal, 2B Kanunu kapsamındaki çalışmalara da değinerek, şu bilgileri paylaştı:
"Biliyorsunuz 2B kapsamındaki taşınmaz sayısı 683 bin 675. Bu taşınmazlardan satışı yapılabilecek taşınmaz sayısı 612 bin 835. Bugüne kadar satılan taşınmaz sayısı ise 448 bin 589. Bunu almak için 607 bin 782 vatandaşımız dilekçe vermiş ve bunu satın alma başvurusunda bulunmuş. Maliye tarihinde ilk defa bu kadar yoğun bir satışı gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda 8,7 milyar lira satış gerçekleştirmişiz. Bugüne kadar bu satışlar kapsamında maliye hazinesinin kasalarına 5,5 milyar lira tahsilat yapmışız. Bunun bir kısmı peşin tahsilat, bir kısmı vadeli satışlardan elde edilen tahsilat. 2017 yılında da bu kapsamda 2B ile ilgili 1 milyar liraya yakın bir tahsilat bekliyoruz."
Başvurusu yapılmayan yaklaşık 145 bin 512 "2B arazisi" olduğunu anımsatan Bakan Ağbal, "Yasal düzenlemeyi yaptık, başvuralar devam ediyor. Daha önce başvurusu yapılmayan 2B arsaları, parselleri için mart ayına kadar bir başvuru imkanı getirdik. Defterdarlıklarımız bu konuda bire bir satın alma başvurusunda bulunmayan vatandaşlarımıza erişmek suretiyle başvuruları alıyor. Burada da önemli bir başarı yakalayacağız." diye konuştu.
Ağbal, tarım arazilerinin satışı kapsamında da bugüne kadar 218 bin 879 başvuru aldıklarını, başvuru yapılan taşınmaz sayısının da 135 bin 759 olduğunu, gerçekleştirdikleri satışlardan 93 milyon lira rakamının elde edildiğini, 4 milyar liranın üzerinde bir satış hacmine ulaşacaklarını vurguladı.
"Makro ekonomik istikrarı koruyacağız"
AK Parti hükümetleri döneminde uygulamakta oldukları ekonomi ve maliye politikaları ile yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı desteklediklerini ve desteklemeye devam etiklerini anlatan Ağbal, "Önümüzdeki dönemlerde de yatırım ortamının iyileşmesi ve özel sektör yatırımlarının artması, nitelikli istihdamın desteklenmesi, katma değeri yüksek üretim ve hizmetler için gerekli düzenlemeleri yapmayı sürdüreceğiz." dedi.
Bu çerçevede 2017 yılı bütçesini büyüme dostu bir kamu maliyesi çerçevesinde hazırladıklarına dikkati çeken Ağbal, yatırımlara hiç olmadığı kadar çok kaynak ayırdıklarını, böylece özel sektörün ihtiyaç duyduğu alt yapı yatırımlarına hız kazandırarak ekonomide üretim, yatırım ve istihdamı artıracaklarını ifade etti.
Ağbal, sanayide yapısal dönüşümü hızlandırarak uluslararası rekabet gücünü artıracaklarını, mali disiplinden taviz vermeyeceklerini, kamuda cari harcamalarda tasarruflu sağlayacaklarına işaret ederek, "Böylelikle ülkemizin temel kazanımlarından biri olan güçlü kamu mali yapısı ile makro ekonomik istikrarı ve büyüme trendini korumayı devam ettireceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
2017 yılı bütçesini 15 Temmuz başarısız darbe girişimi sonrası bir dönemde hazırladıklarını anımsatan Maliye Bakanı Ağbal, "Biz ne yaparsak yapalım o gece canları pahasına milli iradeye sahip çıkan bu demokrasi kahramanlarının haklarını hiçbir şekilde ödeyemeyiz." dedi.
Ağbal, bütçenin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, sunumunu tamamladı.
(Bitti)
Son Dakika › Güncel › Ağbal: 'Yeniden Yapılandırma Için Bugüne Kadar 4 Milyon 618 Bin 120 Başvuru Aldık' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?