Ahıska Türkleri Vatandaşlık Davası Açıyor - Son Dakika
Güncel

Ahıska Türkleri Vatandaşlık Davası Açıyor

Ahıska Türkleri Vatandaşlık Davası Açıyor

Ahıska Türkleri, 2 milyon Suriyeli'ye kapılarını açan Türkiye Cumhuriyeti'nden Ahıska Türkleri'ne vatandaşlık hakkı tanıyan 3835 sayılı kanunun uygulanmasını istiyor.

07.12.2014 21:16

Ahıska Türkleri, 2 milyon Suriyeli'ye kapılarını açan Türkiye Cumhuriyeti'nden Ahıska Türkleri'ne vatandaşlık hakkı tanıyan 3835 sayılı kanunun uygulanmasını istiyor. Kanuna rağmen vatandaşlık verilmediğini iddia eden Ahıskalılar, vatandaşlık davaları açmaya başladı.

1944 yılında Sovyetler Birliği döneminde yurtlarından sürgün edilen Ahıska Türkleri, sürgünün 70'inci yıldönümünde Antalya'da toplantı gerçekleştirdi. Muratpaşa Belediyesi Konferans Salonu'ndaki toplantıya katılanlara, kapıda Türk bayrağı dağıtıldı. Toplantıda, Ahıska Türklerinin Türkiye'de yaşadığı vatandaşlık sorunları öne çıktı. Ahıska Türkleri Hukuk Müşaviri Ramiz Hüseyin, 1829 yılında Edirne Antlaşması ile Ahıska ve civarındaki toprakların, savaş tazminatı olarak Ruslara verildiğini hatırlattı. O tarihten sonra anavatan topraklarının dışında kalan Ahıska Türklerine karşı çeşitli baskı ve asimilasyon politikalarının uygulandığını belirten Ramiz Hüseyin, baskınlara ve sürgünlere rağmen Türk olarak varlıklarını sürdürdüklerini söyledi.

VATANDAŞLIK KANUNU UYGULANMIYOR

Bugün dünyanın 9-10 ülkesine dağılmış olan Ahıska Türkleri'nin Türkiye'yi anavatan kabul ettiğini, 1992 yılında çıkan 3835 sayılı kanunun da bu hakkı kendilerine tanıdığını anlatan Ramiz Hüseyin, 2 Temmuz 1992 tarihinde çıkartılan bu kanun Nisan 2004'ten bu yana çalıştırılmıyor. 1992'de çıkan kanunla 'Ahıska Türklerinin anavatanı Türkiye'dir' deniyordu. Şimdi ne oldu Ahıska Türkleri olarak Türkiye'de vatandaşlık, oturma izni, sosyal haklar ve eğitimle ilgili haklar konusunda sıkıntı çekiyoruz. Bu sorunların temeli, 1992'de çıkan kanunun uygulanmamasıdır. Bu kanun uygulandığı zaman bütün sorunlarımız ortadan kalkacak dedi.

AHISKA TÜRKLERİ DAVA AÇMAYA BAŞLADI

Vatandaşlık hakkı engellenen biri Bursa'da, diğeri Antalya'da olmak üzere iki Ahıska Türkü'nün 3835 sayılı kanunun uygulanmadığı gerekçesiyle dava açtığını da kaydeden Ramiz Hüseyin, Çünkü insanlar artık bıktı. Bu kanuna göre Ahıska Türklerine vatandaşlık hakkı, çalışma izni, oturma izni, tüm sosyal hakları var. Kanun uygulanmıyor. Ahıska Türkleri bu devletin, bu milletin öz evladıdır. Bir baba evladını istemese de evlat evlattır, değiştiremezsiniz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde bizim için özel kabul edilen kanunun uygulanmasını istiyoruz dedi. Türkiye'de 200 bin civarında Ahıska Türkü olduğunu, bunların çoğunun Bursa ve Antalya gibi kentlerde yaşadığını, Antalya'da 50 bin civarında Ahıska Türkü olduğunu anlatan Ramiz Hüseyin, 'Anavatan topraklarında yabancı kalmak istemiyoruz. Bir hukuk çerçevesinde nizamı bozmadan kanunlara uygun şekilde haklarımız için mücadele edeceğiz dedi.

2 MİLYON SURİYELİ ÖRNEĞİ

Ahıska Türkleri Federasyonu Genel Sekreteri Ertan Topçu ise Ahıska Türklerinin diğer Türk soyları gibi vatandaşlık için belli bir süre beklemesine gerek olmadığını söyledi. Geçmişte olduğu gibi Ahıska Türklerinin bugün de vatandaşlık hakkını alacağını belirten Topçu, Bugün kimsenin gelip de ümüğünü sıkan yok. Bugün 2 milyon Suriyeliyi getirip de burada her bir iaşesini veren bir devlet varsa, bizi de mutlak görüyordur diye konuştu.

BAŞBAKAN'LA GÖRÜŞME

Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov da 1992'de çıkartılan kanunu çalıştırmak isediklerini söyledi. Önümüzdeki salı ya da çarşamba günü Ahıska Türklerinin sorunlarıyla ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir görüşme yapacaklarını anlatan Kassanov, Başbakanın önüne bu kanunu koyacağız dedi. Türkiye devletinin Suriyelilere kolaylık sağlarken Ahıskalılara sorun çıkardığını iddia eden Kassanov, annesi Ahıska Türkü olan İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın da 7 bin Ahıskalının vatandaşlığı için kendilerine söz verdiğini aktardı.

Toplantıya katılan 90 yaşındaki Kıyas Mehmedoğlu ise Bizim yerimiz de yurdumuz da burası. Başka yok. Bizim milletimizin Amerika'da ne işi var. Bu millet sahipsiz olduğu için kırıldı dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ahıska Türkleri Vatandaşlık Davası Açıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement