Akbank, Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi EDU işbirliğiyle hayata geçirdiği "Akbank Aile Şirketleri Akademisi" ile şirketlerin kurumsallaşmasını ve sürdürülebilir olmasını sağlayacak.
Akbank açıklamasına göre banka, aile şirketlerine yönelik Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi EDU işbirliğiyle hazırladığı "Akbank Aile Şirketleri Akademisi" ile firmaların rekabet gücünü artırma ve sağlıklı büyümelerini sağlama, sürdürülebilirlik ve kurumsallaşma çalışmalarına destek olmayı hedefliyor.
Program kapsamında stratejik yönetimden iş geliştirme ve inovasyona, kurumsallaşmadan finansa, şirketlerde iyi yönetim uygulamalarından hukuki konulara ve insan kaynağı yönetimine kadar pek çok konuda aile şirketi temsilcilerinin ihtiyaç duyacağı başlıklar ele alınacak.
Şirketinin kurumsallaşmasını hedefleyen, akademik eğitimle günceli yakalamak isteyen, şirket yönetimini yeni jenerasyona devretmeyi planlayan aile şirketleri için tasarlanan program kapsamındaki dersler, her biri konusunda uzman ve iş dünyasında üst düzey yöneticilik yapmış EDU danışmanlarının yanı sıra program ortakları Deloitte Türkiye ve Pekin&Bayar Ortak Avukat Bürosu eğitimcilerince gerçekleştirilecek. Sabancı Holding şirketlerine fabrika ziyaretleri düzenlenecek eğitim programının sonunda katılımcılara, Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi EDU tarafından sertifika verilecek.
Katılımcılar program sonunda firmalarının kurumsallaşmaları için gereken aksiyonları ve aile anayasasının oluşturulmasını içeren danışmanlık hizmetlerini program ortaklarından indirimli alabilecek.
Programa ilişkin bilgi veren Akbank KOBİ Bankacılığı'ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, bazı aile şirketlerinin devam edememe nedenlerinin başında, nesilden nesile geçiş planının ve tanımlanmış bir sürecin olmamasının geldiğini belirtti.
Oğuz, aile şirketlerinde şirket içi kuralların yanı sıra duyguların da devreye girdiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Duyguların yoğun olduğu bu ortamda şirketlerin sağlıklı devam etmesi için kurumsallaşması şart. Oysaki dünyada ve Türkiye'de kurulan bu tip firmaların çoğu geleceğe ilişkin planlama yapmayan, günün şartlarına göre gelişen ve zamanla aile üyelerinin daha fazla katıldığı bir yapıda. Uzun vadede aile içi anlaşmazlıklar, profesyonellerin bu şirketlerde yaşadığı zorluklar gibi birçok sorun nedeniyle büyüme ve finansal başarı sürdürülemiyor.
Firma sahipleri şirket içi sorunlarla uğraşırken bir yandan da rekabetle başa çıkmak zorunda kalıyor. Yıllarca alın teri ile çalışıp büyük bir özveriyle devam ettirdikleri şirketleri, işte bu ortamda yok olma noktasına gelebiliyor. Nitekim araştırmalar da aile şirketlerinin sadece yüzde 35'inin ikinci kuşaklara ve yüzde15'inin üçüncü kuşaklara geçebildiğini gösteriyor.
Biz de bu gerçeklerden hareketle 'Akbank Aile Şirketleri Akademisi'ni hayata geçirdik. EDU ile uzun çalışmalar sonucunda titizlikle tasarladığımız programda aile anayasasından vergi planlamasına, şirket değerlendirmesinden hedef belirlenmesine kadar farklı boyutlarda aile şirketlerine yol göstereceğiz. Bu programı çok önemsiyoruz çünkü aile şirketlerinin büyümesinin Türkiye ekonomisinin gelişmesi için kritik olduğuna inanıyoruz."
"Bu önemli girişime katkı yapmaktan memnuniyet duyuyoruz"
Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi EDU Direktörü Dr. Cüneyt Evirgen de aile şirketlerinin kurumsallaşma yönünde atacağı adımlarda zorlanması veya yeterince etkin olamamasının, şirketlerin devamlılığı ve sürdürülebilir büyümeyi yakalayabilmesi için zorluklar oluşturduğuna dikkati çekti.
Evirgen, Türkiye ekonomisinin önemli bir bölümünü oluşturan bu şirketlerin, modern işletme araç ve yöntemlerini etkin kullanmalarını sağlamanın ve rekabet güçlerini artırmanın, hem şirketlerin sağlıklı bir biçimde sürdürülebilir karlılıkla büyümesine hem de ülke ekonomisine yapacağı katkının çok fazla olacağına işaret etti. Değişimin ve sürdürülebilirliğin gerekliliğindense nasıl sağlanacağının tartışıldığını hatırlatan Evirgen, EDU olarak "öğrenme ortakları" Akbank'ın bu konuya odaklanan Aile Şirketleri Akademisi projesinde yer alarak bu önemli girişime katkı yapmaktan memnuniyet duyduklarını vurguladı.
Evirgen, "Akbank Aile Şirketleri Akademisi tamamen aile şirketlerinin gelişim ihtiyaçlarına özel en uygun içerikler ve en etkin öğrenme yaklaşımları kullanılarak tasarlandı. Bu programa katılan aile şirketleri, değişen dünyaya ayak uydurmak ve sürdürülebilirliği esas alan bir işletme olmak yolunda önemli bir adım atmış olacak" değerlendirmesini de yaptı.
Ekim-aralık 2014'te gerçekleşecek 3 aylık programa şirket sahibi ya da şirkette çalışan aile üyeleri katılabilecek. "Akbank Aile Şirketleri Akademisi",16 Ekim'de başlayacak. Programa "www.akbank.com"dan başvurulabilecek. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Akbank, Aile Şirketlerinin Gücünü Yeni Nesillere Taşıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?