BOLU ( AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yerli kaynaklar sayesinde Türkiye'nin yurtdışına ödediği ithalat faturasını azaltacağını belirterek, " Aksa Enerji'nin Göynük Termik Santrali'nden devlet 20 yılda 1,5 milyar lira kazanacak. Bu dev tesisle her yıl yurtdışına 100 milyon dolar civarında daha az para vereceğiz" dedi.
Aksa Enerji'nin Göynük Termik Santrali'nin açılış töreninde konuşan Yıldız, Türkiye'nin kalkınmasına engel olmaya çalışanlara izin vermeyeceklerini ve hükümetin PKK terör örgütüne pabuç bırakmayacağını dile getirdi.
Türkiye'nin iyi niyetinin suistimal edilmesine izin vermeyeceklerini vurgulayan Yıldız, "Türkiye'nin büyümesi devam edecek. Kim ne derse desin, hangi manileri önümüze koymaya çalışırsa çalışsın, biz vazgeçmeyeceğiz. Biz bu yola başımızı koyduk. Bugün Göynük'te kendi canını bu ülkeye feda eden şehidimizin ailesini ziyaret ettik. Kim olursak olalım, bizler de bu ülke için şehit olmaya hazırız. PKK terörüne biz hiç bir şekilde pabuç bırakmayacağız" ifadelerini kullandı.
Yıldız, PKK terör örgütünün Diyarbakır'da Türkiye Petrollerine (TP) ait petrol sahasına saldırı düzenlediğini aktardı ve şöyle devam etti:
"Biz ithal petrolden kurtulmak isterken, TP'nin Diyarbakır'daki petrol alanını PKK bombaladı. Biz bu tesisten elde ettiğimiz geliri 78 milyonla beraber paylaşacağız. Ne oldu şimdi? Siz bir petrol kuyusunu bombaladınız da benim oradaki Kürt kardeşim bundan pay mı aldı? Kürtçülük adına yola çıktıklarını söyleyen PKK kime zarar verdi?"
Aksa Enerji'nin Bolu Göynük'teki Santrali'nin ithalat faturasını azaltmaya yardımcı olacağına dikkati çeken Yıldız, "Türkiye'deki arz ve talep dengesi enerji sektöründe de ilerledi. Enerji üretimi tüketimden daha fazla. Böyle yapmalıyız ki Türkiye daha çok ilerleyebiliyor olsun. Bugün burada birçok rakam verildi. Aksa Enerji finansmanını getirdi, yatırımını buraya yaptı. Biz kömür için özel sektörle ortak olduk. 20 yılda buradan 1,5 milyar lira civarında pay alacağız. Bu dev tesisle her yıl yurt dışına 100 milyon dolar civarında daha az para vereceğiz. Devlet bir kuruş para koymadı" şeklinde konuştu.
Taner Yıldız, ayrıca yöre halkının Göynük Himmetoğlu Köyü'nde bir halı saha yapılmasını istediğini ve bunu Kazancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı'ya ilettiğini ifade etti. Kazancı'nın 'tabi ki yaparız' şeklindeki cevabından memnuniyet duyduğunu dile getiren Yıldız, "Ben kendilerine teşekkür ediyorum. Burada çalışacak tüm işçi kardeşlerimize kazasız belasız çalışma temenni ediyorum" dedi.
Yıldız, açılış sonrasında yöre halkının sorunlarını dinledi ve davet üzerine yöre halkından birinin evine kahve içmeye gitti.
"Bir gram maden bile değerlendirilecek"
Tesisin açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de yerin altındaki bir gram madenin bile değerlendirileceğini ve bunu yaparken çevreye ve halka zarar verilmediğini belirtti. Güllüce, şöyle devam etti:
"Yerin üstündeki karıncanın bile hakkını koruyacağız. Hem kalkınacağız hem de tüm tabiatı perişan eden ülkelere örnek teşkil edeceğiz. Biz kalkındıracağız, her bakanımız da çevremizi koruyacak. Modern dünya bütün dünyayı kirlettikten sonra, gözünü doyuramayan servetin sahiplerinin akılları başlarına sonradan geldi. 'Çevremi kirletiyorum, çevreye sosyal katkıda bulunmalıyım' anlayışını sonradan fark etti ama bu bizde hep vardı. Bu tesisleri artık bu toprakların çocuğu mühendisler yapıyor. Artık kendi işçimizle ve kaynaklarımızda kalkınan bir ülkeyiz."
"Büyük ilerleme kaydedildi"
Bolu Valisi Aydın Baruş da Bolu'nun son yıllarda özellikle kanatlı hayvancılık sektöründe büyük ilerleme kaydettiğini vurguladı. Orman ürünleri üretiminde de mesafe katedildiğini anlatan Baruş, şöyle devam etti:
"Bolu ayrıca sahip olduğu 14 göl ve 147 göleti ile doğal turizm açısından çok büyük bir öneme sahip. Bolu ekonomisi içerisinde hizmet sektörünün gerektiği yeri alması için çaba sarf ediyoruz. Aynı zamanda, termal turizm alanında önemli mesafeler kaydettik, bölgemizde termal tesisler için devam eden inşaatlarımız mevcut. Linyit kaynaklarımız da bir yandan üretilirken, 40 milyon ton linyit rezervine sahip olan bu bölgede Aksa Enerji'nin yaptığı bu yatırım için Bolu halkı adına teşekkür ediyorum. Buradaki çalışmanın yöre halkı ile birlikte yürüyeceğine inanıyor, Aksa Enerji'den yöre halkının istihdam edilmesini rica ediyorum."
AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun da Bolu'da yapılan bu yatırımla alakalı çok büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Çok kısa bir zaman içerisinde gerçekleşen bu yatırımdan dolayı başta yatırımcılara, destekleyen bakanlarımıza ve bölge halkına şükranlarımı arz ediyorum. İnşallah hedeflediğimiz üst seviyelere Türkiye'yi taşımak için çok büyük katkı sağlayacak."
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz da, Göynük santralinin faaliyete geçmesiyle 2 milyar kilovatsaat yerli kaynaktan, 600 bin vatandaşın enerji ihtiyacının sağlanacağı bilgisini paylaştı. Kömürün Türkiye elektrik üretimindeki payının artması gerektiğine işaret eden Yılmaz, "EPDK olarak 17 bin 200 kömür yakıtlı santraller için lisanslama yaptık, bir bölüm için de lisanslama sürecini devam ettiriyoruz. Bu kapsamda hükümetimizin önemli teşvikleri söz konusu. Yerli kömürün toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 14 olarak gerçekleşti. Mevcut kaynaklarımızı kullanarak yerli kömüre dayalı elektrik üretimini el birliğiyle daha iyi bir seviyeye taşımalıyız" diye konuştu.
Türkiye ekonomisinin istikrarla büyüdüğünü dile getiren Yılmaz, bu büyümenin süreceğine inandığını vurgulayarak, "Elektrik üretiminde yerli kömür kaynaklarının kullanımına yönelik daha iyi bir ortam oluşturarak, özel sektörün hem yatırım hem de arama çalışmalarını aralıksız sürdüreceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.
"Yılda 2 milyar kilovatsaat üretim yapılacak"
Aksa Enerji Genel Müdürü Cüneyt Uygun ise Aksa Göynük Enerji Termik Santrali'ne 390 milyon dolar yatırım yapıldığını ve 270 megavat kapasiteye sahip Türkiye'nin ilk rödovanslı santralinin yılda 2 milyar kilovatsaatlik üretim yapacağını belirtti.
Uygun, santralin Türkiye'de yerli kömür kullanarak özel sektör tarafından devreye alınmış iki santralden biri olduğunu dile getirdi.
Aksa Enerji'nin yakıt karmasına ilk kez linyit eklendiğine dikkati çeken Uygun, şöyle devam etti:
"Bu santral Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 1'ini karşılayacak. Aksa'nın yakıt karmasına ilk kez linyiti eklediği santralde yılda 1 milyon 800 bin ton yerli kömür kullanılacak. Türkiye'de bir ilk olarak rödovans yöntemiyle yerli linyitten üreteceğimiz elektrik, enerjide dışa bağımlılığımızı azaltarak ekonomiye önemli ölçüde katkı sağlayacak. Yıllık 2 milyar kWh elektrik üretimi yapacağımız ve 270 megavat kapasiteli Göynük Termik Santrali'ne 390 milyon dolar yatırım yaptık. Bu santralle doğrudan ve dolaylı başta bölge halkı olmak üzere bin kişiye de iş imkanı sağlayacak."
Aksa Enerji'nin linyit yatırımlarına devam edeceklerini ifade eden Uygun, Afrika'da Gana Cumhuriyeti ile 370 MW'lık enerji santrali kurulumu ve enerji üretimi için imzaladıkları yeni anlaşmayla, enerji ve altyapı yatırımı ihtiyacı bulunan Afrika ülkelerine giriş yaparak, şirketin karlılığını ve döviz bazlı satışlarının hacmini artırmayı hedeflediklerini belirtti.
Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürü Mustafa Aktaş ise TKİ olarak bu işletmenin kar ortağı olmaktan memnuniyet duyduğunu kaydetti.
Son Dakika › Güncel › Aksa Enerji'nin Göynük Termik Santrali Açıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?