Almanya 2016'ya Yeniliklerle Girecek - Son Dakika
Güncel

Almanya 2016'ya Yeniliklerle Girecek

Almanya'da 2016 yılında sağlık, maliye ve bankacılık alanlarında yenilikler devreye girecek.

22.12.2015 17:49

Almanya'da 2016 yılında sağlık, maliye ve bankacılık alanlarında yenilikler devreye girecek.

Almanya'da 1 Ocak 2016 itibariyle "bürokrasinin yükünü hafifletme yasası" yürürlüğe girecek. Yeni yasayla kazancı 60 bin avrodan az ve hasılatı 600 bin avroyu geçmeyen işletmeler muhasebeci tutmak zorunda kalmayacak.

24 Temmuz 2016 itibariyle çapı 25 santimetreyi geçmeyen, ömrü tükenmiş cep telefonu, tost makinesi ve saç kurutma makinesi gibi cihazlar fatura ibraz etmeksizin elektronik mağazalarına verilebilecek. Öte yandan, kullanılmayan televizyon, buzdolabı ve çamaşır makinesi gibi beyaz eşyalar ise faturasıyla alındığı mağazalara geri verilebilecek.

Yeni yılın ilk gününden itibaren trafiğe çıkan elektrikli araçlar beş yıl boyunca taşıt vergisinden muaf tutulacak.

Bankacılık alanındaki değişiklikler

Almanya'daki işletmeler ve tüzel kurumlar için bankacılık işlemlerinde daha önce zorunlu hale getirilmiş olan IBAN (uluslararası banka hesap numarası) kullanma yükümlüğü, 1 Şubat 2016 itibariyle şahıslar için de zorunlu olacak..

En geç 1 Haziran 2016'dan itibaren Almanya'da veya bir AB ülkesinde yasal oturumu olan, sığınmacı ve evsizler de dahil olmak üzere herkes banka hesabı sahibi olabilecek. Bankalar hesap açtırmak isteyen kimseyi reddetmeyecek.

Sağlık alanındaki değişiklikler

Almanya Hekimler Birliği hastalara uzman doktorlardan randevu almada yardımcı olacak. Hastalara 4 haftadan kısa sürede olmak üzere uzman doktorlardan randevu alınabilecek.

Hasta, konulan teşhisle ilgili bir başka uzman doktora da danışabilecek. Böylece gereksiz ameliyat ve testlerin önüne geçilecek.

- Posta pullarının fiyatı artacak

Yeni yılda Almanya'da posta pulu ücretleri de zamlanacak. 1 Ocak 2016 itibariyle 20 grama kadar standart posta pullarının fiyatı 62 sentten 70 sente, 1000 grama kadar büyük posta pulları 2,40 avrodan 2,60 avroya çıkacak.

İadeli taahhütlü posta ücreti Almanya içi ve yurt dışı için 2,15 avrodan 2,50 avroya çıkacak.

Telefon ücretleri düşecek

Almanya Tüketiciyi Koruma Derneği'nden yapılan açıklamada, yeni yılda Alman cep telefonu hatlarının AB dahilinde kullanım ücretlerinin ucuzlayacağı bildirildi.

Yeni uygulamaya göre, Almanya cep telefonu hattıyla herhangi bir AB ülkesinden yapılan arama 19 senti, kısa mesaj 6 senti ve internet kullanımı da megabite başına 20 senti geçemeyecek.

Cep telefonu operatörleri AB ülkesinden Almanya'ya yapılan aramalarının dakikasından en fazla 5 sent, kısa mesaj ücretinden de en fazla 2 sent kesinti yapabilecek.

Öğrenci kredileri artacak

Yeni yılda Almanya'da okuyan üniversite öğrencilerine verilen krediler (BAföG) 2016-2017 kış sömestri itibariyle yüzde 7 oranında artacak. Yeni zamma göre, ailesinin yanında kalan öğrenciler 537 avroya kadar, kendi evlerinde kalan öğrenciler ise 735 avroya kadar öğrenci kredisi alabilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya 2016'ya Yeniliklerle Girecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement