Almanya'da Hükümet Kurma Çalışmaları - Son Dakika
Güncel

Almanya'da Hükümet Kurma Çalışmaları

Almanya\'da Hükümet Kurma Çalışmaları

CDU Genel Başkanı ve Başbakan Merkel: "İstikrarlı hükümet kurmak için ortak bir sorumluluğumuz var’’ Birlik Partileri yarın SPD ile ön görüşmeler yapacak

03.10.2013 19:42

Almanya'da 22 Eylül'de yapılan genel seçimlerin ardından hükümet kurma çalışmaları devam ediyor.

Seçimlerden birinci parti olarak çıkan Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel, Stuttgart'ta iki Almanya'nın birleşme günü etkinliğinde yaptığı açıklamada, seçmenlere kendilerine duyduğu güvenden dolayı teşekkür ederek, "İstikrarlı hükümet kurmak için ortak bir sorumluluğumuz var" dedi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi ile koalisyon kurma konusunda ön görüşmelere işaret eden Merkel, halktan aldığı bu güvene karşılık adil görüşmeler yapacağını ve CDU'nun hükümet kurulması için katkıda bulunacağını ifade etti.

Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble de Bild gazetesine yaptığı açıklamada, hükümetin hızlı bir şekilde kurulması gerektiğini belirterek,  bu kadar açık bir seçim sonucundan sonra insanlara Almanya'da neden uzun bir zaman hükümet kurulamadığının anlatılamayacağını belirtti.

Schaeuble, Birlik Partilerinin (CDU/CSU) seçim kampanyasında vergilerin yükseltilmemesi sözünün arkasında duracağını belirterek, seçim programındaki her madde için mücadele edileceğini vurguladı.

Vergilerin artırılması konusunda CDU ve CSU ile görüş ayrılığı yaşayan SPD'de Birlik Partileri ile hükümet kurma konusunda çekinceler devam ediyor.

SPD Genel Sekreteri Andrea Nahles, Birlik Partileri ile ön görüşmelere hazır oldukları ve bunu ciddiye aldıklarını belirterek, "Koalisyon görüşmelerine geçip geçilmeyeceği açık" ifadesini kullandı.

SPD'li Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit, Birlik Partileri ile koalisyon yapmaya karşı ciddi argümanlarının bulunduğunu belirterek, SPD'nin seçim programının koalisyon sözleşmesinde yansıması durumunda Birlik Partileri ile bir koalisyonun düşünülebileceğini kaydetti.

Yeşiller Partisinden Sylvia Lörmann ise Sol Parti ile koalisyon kurulabileceğini, bunun için SPD'nin davetinin gerekli olduğunu belirtti.

Birlik Partileri (CDU/CSU) yarın Sosyal Demokrat Parti ile koalisyon kurma konusunda ön görüşmeler yapacak.

Parti başkanları ile her partiden 7 kişi katılacağı görüşmede, koalisyon görüşmelerine geçilmeden önce bir ortaklığın mümkün olup olmayacağı konuşulacak.

SPD ile bir koalisyon kurmaya öncelik vermesine karşın Birlik Partileri 10 Ekim'de de Yeşiller Partisi ile ön görüşmeler yapacak.

Yapılacak toplantılardan sonra Birlik Partileri hangi parti ile koalisyon görüşmeleri yapacağına karar verecek.

Genel seçimlerden yüzde 41,5 oranında oy alarak birinci parti çıkan Birlik Partileri, daha önceki hükümet ortağı Hür Demokrat Partinin (FDP) yüzde 5'lik seçim barajına takılması sebebiyle yeni bir partner bulması gerekiyor. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'da Hükümet Kurma Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement