Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Almanya'da, Türklere yönelik okul duvarlarına yazılan ırkçı söylem ve eylemleri kınayarak, "Sadece Almanya'da değil, Avrupa'nın başka ülkelerinde de sadece okullara değil, camilere, ibadethanelere yönelik ırkçı, yabancı düşmanı söylemlerin yaygınlaştığını görüyoruz. Bu, Avrupa açısından da Avrupa'nın kendi esenliği bakımından da fevkalade tehlikeli bir gidişe işaret ediyor" dedi.
Avcı, Ala restoranda, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Genel Direktörü Irina Bokova ile öğle yemeğinde bir araya geldi.
Bakan Avcı, basına kapalı gerçekleşen yemeğin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "Bokova ile bir araya gelme nedeninin" sorulduğu Avcı, konuğun, Büyükelçiler Konferansı dolayısıyla Türkiye'de bulunduğunu belirtti.
Bokova ile daha önce UNESCO Genel Kurulu'nda ve Japonya'daki eğitim konferansında görüştüklerini anımsatan Avcı, yemekte, özellikle eğitim alanında, işbirliğinin daha da artırılması için neler yapılabileceği konuştuklarını ifade etti.
Görüşmede, Türkiye'nin, Dünya Kültürel Miras Komitesi'ne seçilmesinin de gündeme geldiğini belirten Avcı, "Ayrıca, UNESCO eğitim kurumu da olduğu için özellikle bizim 'Fatih' projesiyle çok yakından ilgileniyorlar. Bu projenin kazanımları, birikimi, başka ülkelerle de paylaşma olanakları üzerine konuşma fırsatımız oldu" dedi.
UNESCO'nun Mayıs'ta yapılacak Dünya Eğitim Kongresi'ne davet edildiğini kaydeden Bakan Avcı, kendisinin de Bokova'yı ayrıca bir resmi ziyaret için Türkiye'ye davet ettiğini, Bokova'nın bunu olumlu karşıladığını söyledi.
UNESCO'nun gelecek yıl 70'nci kuruluş yıldönümünü kutlayacağını anımsatan Avcı, bu vesileyle UNESCO'nun ideallerini, faaliyetlerini ve Türkiye'nin katkılarını, öğrenciler ve öğretmenlerle paylaşma fırsatı bulacaklarını ifade etti.
"UNESCO, Türk kültürünün dünyaya açılması bakımından çok önemli bir mekanizma" diyen Avcı, bugüne kadar siyasi çekişmelerin dışında kalması dolayısıyla UNESCO'nun çalışmalarına özel bir önem atfettiklerini, bu ziyaretin de bunu gösterdiğini kaydetti.
-"Vatandaşlarımızın sağduyusuna güveniyorum"
Nabi Avcı, "Almanya'da okul duvarlarına Türklere hakaret içeren ırkçı ifadeler yazıldı. Avrupa'da da Müslümanlara karşı ırkçılık artıyor. Bununla ilgili değerlendirmenizi alabilir miyiz?" sorusuna, "Özellikle okullara yönelik bu tür ırkçı söylemleri ve eylemleri şiddetle kınıyoruz. Öncelikle bunu vurgulamakta yarar var. Biz, bu tehlikeye uzun bir zamandan beri Türkiye olarak dikkat çekiyorduk" yanıtını verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde, "Medeniyetler İttifakı' projesinin eşbaşkanı olduğunu hatırlatan Avcı, bu projenin amaçlarından bir tanesinin de Avrupa'da ve bütün dünyada, ırkçılık ve nefret söylemlerinin önlenmesine yönelik çalışmalar yapmak olduğunu kaydetti.
Avcı, Avrupa'da pek çok siyasetçinin Türkiye'nin çağrılarına "sağır" kaldığını belirterek, şunları ifade etti:
"Bugün, bunun sonuçlarını acı bir biçimde görüyoruz. Sadece Almanya'da değil, Avrupa'nın başka ülkelerinde de sadece okullara değil, camilere, ibadethanelere yönelik ırkçı, yabancı düşmanı söylemlerin yaygınlaştığını da görüyoruz. Bu, Avrupa açısından da Avrupa'nın kendi esenliği bakımından da fevkalade tehlikeli bir gidişe işaret ediyor. Onun için Avrupalı siyasetçiler başta olmak üzere Avrupa aydın kamuoyunun da bu konuya vakit geçirmeden gereken tepkiyi göstermesinde ve tedbirleri almasında büyük fayda görüyorum. Aksi takdirde bu karşılıklı bir nefret söylemine ve eylemine dönüşürse Avrupa açısından da çok sıkıntılı olur.
Ben, Avrupa'daki, özellikle Almanya'daki vatandaşlarımızın sağduyusuna güveniyorum. Biz çok kültürlülüğü, dinliliği uzun yıllar yaşamış bir millet olarak, bir imparatorluk varisi olarak bu konularda gerekli duyarlılığı gösteririz, göstermişizdir. Alman makamlarının da bu tehlikeli işaretleri biran önce ciddiye almalarında fayda görüyorum." - Ankara
Son Dakika › Güncel › Almanya'da Türklere Yönelik Irkçı İfadeler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?