Ardahan'da Kış Mevsimi Adeta Göz Kamaştırıyor - Son Dakika
Güncel

Ardahan'da Kış Mevsimi Adeta Göz Kamaştırıyor

Ardahan\'da Kış Mevsimi Adeta Göz Kamaştırıyor

Ardahan'da kış mevsimi, kar ve buzun getirdiği güzelliklerle renkli yaşamlara sahne oluyor.

28.12.2013 09:58

Buz tutan nehirleri ve doğa harikası gölleri ile göz kamaştıran bir güzelliğe sahip olan Ardahan'da kış mevsimi adeta göz kamaştırıyor.

124 kilometre karelik alanıyla bölgenin ikinci en büyük gölü olma özelliği taşıyan ve bünyesinde barındırdığı balıklar ile ziyaretçilerini ağırlayan Çıldır Gölü özellikle hafta sonlarında yoğun kalabalığı misafir ediyor. Eskimolarda ki gibi balık avının yapıldığı Çıldır Gölü'ne gelen ziyaretçiler balık avını izliyor, atlı kızaklarla eşsiz bir tura çıkıyor ve aşıkların türküleri eşliğinde halaylar çekiyor. Göle ilçesi sınırlarında doğarak Ardahan'dan geçip, Gürcistan ve Azerbaycan üzerinden hazar Denizine dökülen Kura Nehri'de Ardahan'da yaşayanların uğrak yeri haline geliyor. Buz tutan nehir, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte yürüyüş parkuru oluyor.

BUZ TUTAN ÇILDIR GÖLÜ'NDE RENKLİ YAŞAM

Çıldır ilçesi yakınlarında bulunan 124 kilometrekarelik alana sahip Çıldır Gölünün yüzeyi Sibirya soğuklarıyla buz tuttu. Buzla kaplı gölde balıkçılar Eskimo usulü balık avlarken, aşıkların çaldığı saz eşliğinde gençler el ele tutuşup halay çekti. Van Gölü'nden sonra Doğu Anadolu'nun en büyük ikinci gölü olan Çıldır'ın yüzeyini kaplayan buzun kalınlığı 40 santimetreyi buldu. Deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikte olan Çıldır Gölü'nün tamamen buzla kaplanmasıyla birlikte geçimini balıkçılıkla sağlayanlar, Eskimo yöntemiyle balık avlamaya başladı. Gölün üzerinde kazma ile delikler açan balıkçılar, ağları buradan sarkıtıyor. Ertesi gün ise ağlara takılan alabalık, sazan, aynalı sazan, İsrail sazanı, karabalık, tatlı su kefali, kayabalığı, mırza, şafak ve kızılkanat balıkları ile tatlı su ıstakozu toplanıyor.

Buz tutan Çıldır Gölü'nde atlı kızaklarda seferlere başladı. Hafta sonu tatilini fırsat bilenler Tekin Akçay'ın atlı kızağıyla göl turu yaparak, kızak keyfini yaşadı. Değişik meslek gruplarından gençler de, halk ozanı Mehmet Oktay'ın sazıyla geldiğini görünce el ele tutuşarak halay çekti. Yöresel türküler eşliğinde halaylar çeken gençler, Çıldır Gölünden ağla balık çekilmesine de alkışlarla eşlik etti.

KURA NEHRİ YÜRÜYÜŞ PARKURU OLDU

Göle İlçesi sınırlarında doğan Kura Nehri, son günlerde etkili olan zemheri soğukların etkisiyle buz tuttu. Ardahan kent merkezinden geçerek Gürcistan ve Azerbaycan üzerinden Hazar Denize dökülen Kura Nehri, kar yağışı ardından Sibirya'dan gelen zemheri soğukların etkisiyle dondu. Ardahan topraklarında 189 kilometre dolaşan Kura Nehri, özellikle geceleri ısının sıfırın altında 23 dereceye kadar düşmesi sonucu yüzeyi buz tuttu. Ardahan'dan Gürcistan'a geçen ve Azerbaycan topraklarından da geçen 1523 kilometre uzunluğundaki Kura Nehri'nin buz tutan yüzeyi çocuklara oyun alanı, genç ve yaşlılara ise yürüyüş parkuru oldu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Ardahan'da Kış Mevsimi Adeta Göz Kamaştırıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement