BİRLEŞMİŞ BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, terörizmle mücadelede askeri operasyonların hayati önemde olduğunu ancak tek başına yetersiz kalacağını belirterek, bu mücadelede en önemli silahların iyi yönetim, insan hakları, şeffaf kurumlar, fırsat eşitliği ve siyasi katılım olduğunu söyledi.
Ban, Washinhton'da düzenlenen "Şiddet İçeren Aşırılıkla Mücadele Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, konunun 21. Yüzyılda insanlığın yüzleştiği en büyük sınama olabileceğini söyledi.
IŞİD ve Boko Haram gibi "yeni nesil uluslararası terörist grupların" uluslararası barış ve güvenliğe büyük tehdit oluşturduğunu kaydeden Ban, bu aşırılıkçı grupların, insanları uyguladıkları terör yöntemleriyle "dehşete düşürme" ve bölerek kutuplaştırma amacı taşıdıklarını ifade etti.
Bu grupların kurbanlarının çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğunu da vurgulayan Ban, hiçbir gerekçenin bu terör eylemlerini meşru gösteremeyeceğini belirtti.
Şiddet içeren aşırılıkla mücadele için sorunun temeline inilmesi gerektiğini dile getiren Ban, "zehirli ideolojilerin" baskı, yolsuzluk ve adaletsizlikten beslendiğini söyledi.
Genel Sekreter Ban, terörizmin tanımının da önemli olduğunu vurgulayarak, "Sivil toplum örgütleri, insan hakları savunucuları ve muhalif grupların meşru eylemleri bazen terör kapsamı içinde değerlendiriliyor. Hükümetler, terör ve aşırılıklarla mücadeleyi muhaliflerini bastırmak için kullanmamalılar" dedi.
"Kapsamlı yaklaşım gerekir"
Aşırılıklarla mücadelenin kapsamlı bir yaklaşımı gerektirdiğini de belirten Ban, "Askeri operasyonlar gerçek tehditlerle mücadele için hayati önemdedir ancak tek başına sorunu çözmez. Füzeler teröristleri öldürebilir ancak iyi yönetim terörizmi öldürür bunu unutmamalıyız" diye konuştu.
İnsan hakları, şeffaf kurumlar, fırsat eşitliği ve siyasi katılımın bu mücadeledeki en önemli silahlar olduğunu ifade eden Ban, "Çocuklarımıza şefkat, çeşitlilik ve empatiyi öğretmeliyiz. Gelecek nesillere evde ve okulda verilecek eğitim bu mücadelede belirleyici rol oynayacak" dedi.
Ban, aşırılıklarla mücadele için BM Genel Sekreterliği ve BM Genel Kurulu olarak, BM Medeniyetler İttifakı ile birlikte ortak bir plan yaptıklarını kaydederek, "Birleşmiş Milletler olarak önümüzdeki aylarda tüm dünyadan inanç liderlerini bir araya getirerek birbirini anlama ve uzlaşıyı teşvik etmek için toplantı gerçekleştirmeyi planlıyoruz. BM olarak güçlü bir tolerans birlik ve uzlaşı mesajı verilmesini sağlamak istiyoruz" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Aşırılık ve Terörizmle Mücadele - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?