Kars'ta, Kurban Bayramı yaklaşırken, ev hanımları, asırlık tandırları yakmaya başladı.
Atalarından kalan 100, 150 yıllık tandırları bayram için yakan kadınlar, tandır ekmeği, lavaş, böken, kete gibi lezzetleri pişirmeye başladı.
Sabahın erken saatlerinde yakılan tandırlarda, imece usulü, akşama kadar yöresel lezzetler pişiriliyor. Sindirimi kolay olan ve şeker hastalığına da iyi geldiğine inanılan tandır ekmeği, böke ismi verilen kalın bükme ekmek ile lavaş, bölgede vazgeçilmez lezzetler arasında yer alıyor.
Kentin Yağbasan köyünde bayramlık yöresel lezzetleri pişirmek için tandır başına geçen kadınlardan 50 yaşındaki Aynur Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atalarından kalan asırlık tandır geleneğini köyde sürdürdüklerini söyledi.
Her yıl Kurban Bayramı öncesi yöresel lezzetleri hazırlamak için köy kadınlarının tandır başına geçtiğini ifade eden Öztürk, "Sabah ezanında kalkıp, tandırımızı yakıyoruz. Geceden hazırlayıp, dinlenmeye bıraktığımız hamurumuzu küçük top şeklinde yaptıktan sonra elle açarak inceltip yere gömülen tandırın sıcak yüzüne yapıştırıyoruz. Daha sonra 20-30 saniye içerisinde ekmeğimiz pişmiş hale geliyor. Bayram için son iki gün ekmek, kete ve yöresel ürünler pişireceğiz ve 15 süreyle tüketeceğiz." dedi.
Köylü kadınlardan Ayşe Ağrı ise bayram için tatlı ve sıcak bir telaşa girdiklerini anlattı.
Tandır başında zaman geçirmenin yorucu olduğunu belirten Ağrı, "Tandır ekmeğinin yanısıra bayram sofralarının vazgeçilmezi kete için un, yumurta, yaş maya, sıvı ve katı yağ ile tuzu karıştırıp, hamur yapıyoruz. Ketenin içerisine, sıvı yağ içerisinde un kavuruyoruz, bunu isteğe göre ceviz ekleyerek, hamuru yufka haline getirip içine ekleyerek tandırda pişiriyoruz." diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Asırlık Tandırlar, 'Bayramlık Lezzet' İçin Yakıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?