Atılım Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Murat Karakaya, " İnsanların kapalı alanlarda nerede bulunduklarını hem zaman içerisinde hem periyodik olarak raporlayabilen bir sistem geliştirdik" dedi.
Atılım Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Murat Karakaya, "Temasız ve Kablosuz Konumlandırma, Takip ve Kontrol Sistemi" başlıklı ARGEDA projesini tüm detaylarıyla anlattı. Proje hakkında bilgi veren Karakaya, "ARGEDA projelerimizin öğrencilerimizle birlikte yaptığımız projeler. Bu projelerde önerdiğimiz konular üzerinde öğrencilerimiz gerekli araştırmayı yaparak projeyi geliştiriyorlar. Biz onlara yönlendirici olarak yardımlarda bulunuyoruz. Bu projemizde uzaktan kablosuz iletişim ağlarını kullanarak insanların, cihazların bulundukları noktaları tespit etmeye yarayan bir sistem geliştirdik. Bu sistemi öğrenci projesi olayı yaptıktan sonra patentini almak üzere başvurduk. Patentimiz Mart ayı içinde alınmıştır" ifadelerini kullandı.
"Bluetooth teknolojisini kullanarak insanların ve cihazların yerlerini bulmayı amaçladıklarını belirten Karakaya konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İnsanların ve cihazların konumlarını açık alanda bulmak kolay. Bildiğimiz üzere GPS teknolojileriyle bu mümkün. Ancak kapalı alanlarda GPS teknolojisi çalışmamaktadır ve bu yüzden arklı teknolojilere ihtiyaç vardır. Biz kullandığımız enerji tasarruflu bluetooth teknolojisi ile bunu sağlamayı düşündük. Ayrıca ekonomik olarak da uygun olabilmesi için geliştirdiğimiz bir yazılımı taşınabilir cep telefonlarına, akıllı telefonlara veya diğer tablet türü akıllı cihazlara yüklenen bir yazılım sayesinde ve kontrol etmek istediğimiz alanlarda bulunan sensörleri yerleştirdiğimizde, bu ikili çalıştığında insanların ve cihazların her an nerede olduklarını takip edebiliyoruz. Bunun birçok uygulama alanı var. Bunlardan birincisi devriye görevi yapan güvenlik görevlilerinin hangi noktada ne kadar vakit geçirdiklerinin, hangi saatte devriyeleri tamamladıkları noktasında, özellikle bina içerisinde bu önem kazanıyor. Diğer bir uygulama alanı hastanelerde hemşirelerin, doktorların hangi hastayı ne zaman ziyaret ettiklerinin, şu anda nerede bulunduklarının incelenip bulunmasında kolaylık sağlamaktadır. Bunun gibi birçok uygulamada özellikle cihazların, insanların kapalı alanlarda nerede bulunduklarını hem zaman içerisinde hem periyodik olarak raporlayabilen bir sistem geliştirdik. Sistemin ne büyük özelliği yazılımla desteklendiği için ek bir maliyet getirmemesi ve bunun yanı sıra her an sorgulanabilir olmasıdır."
Karakaya projenin hazırlanma sürecinden bahsederek, "Projemiz yaklaşık 3 yıl önce başladı. 2015'te fikir olarak ben Gökhan hocamızla birlikte geliştirdik. Daha sonra öğrenci projesiyle çalışılabilirliğini gösterdik. Aynı esnada da patent başvurusunda bulunduk. Patent başvurumuz 2018 yılının mart ayında kabul edildi. Şu anda buluşumuzun mühendislik olarak çalışmaları devam ederek bir paket halinde ilgilenen kamu kuruluşlarına veya diğer kuruluşlara pazarlamak üzere çalışmalar devam etmektedir" şeklinde konuştu.
"Projenin üzerinde tekrar çalışmalar olacak mı? sorusunu yanıtlayan Karakaya, Projedeki en önemli husus olan kablosuz iletişim ağlarının her gün değişmekte olduğunun altını çizerek, "Bunlarda şimdiye kadar kullandığımız enerji tasarrufu ve bluetooth yerine yeni gelişen teknolojileri de uygulamayı düşünüyoruz. Ama bizim önerdiğimiz sistem açık bir sistem olduğu için alt yapı olarak diğer teknolojileri kullanmaya el vermektedir. Bu teknolojilerin gelişen teknolojilerle birlikte alt yapı müsait olduğu için yazılımda yapılacak bir değişiklikte diğer teknolojide kullanılması ve kendini güncellemesi mümkün olacaktır" açıklamalarında bulundu.
Atılım Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Gökhan Şengül ise projenin teknik olarak 3 bileşenden oluştuğunu kaydederek, "Bunlardan ilki, kablosuz haberleşme teknolojilerini kullanan sensörlerimiz. Bunları kontrol edilmesini düşündüğümüz alanlara, görünür alanlara veya gizli olacak şekilde konumlandırabiliyoruz. İkinci olarak bu sensörlerden gelen bilgiyi alıp işleyebilecek bir kişinin kendi cep telefonu, tableti veya mobil cihazında yer alacak bir mobil uygulama içeriyor. Sonuçsal olarak da bütün bu bilgilerin birleşip bir noktada toplandığı bir merkezi yönetim sistemi yazılımımız var. Cep telefonuyla konumlandırdığımız sensörler etkileşime girdiği anda cep telefonu üzerinde etkileşimin tarihi, zamanı ve hangi sensörle hangi kişinin etkileştiğiyle ilgili de bir bilgi oluşuyor. Bu bilgi bir haberleşme paketi olarak merkezi yönetim sistemine iletiliyor. Arka planda bir veri tabanında bu bilgiler tutuluyor. İstediğiniz anda, istediğiniz zaman dilimini veya istediğiniz kişiyi sorguladığınızda hangi kişinin hangi saatte hangi lokasyonda olduğu veya belirli bir periyot boyunca hangi lokasyonları ziyaret ettiği bilgisini toplayabiliyoruz" diye konuştu.
Şengül, projenin kullanım alanlarına değinerek, bu sistemin güvenlik görevlileri ve sağlık çalışanlarının yanı sıra madenlerde de rahatlıkla uygulanabileceğini ifade etti. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Atılım Üniversitesi'nden 'Temassız ve Kablosuz Konumlandırma, Takip ve Kontrol Sistemi' Başlıklı... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?