ANKARA (AA) – Avrupa Birliği (AB) sınır koruma ajansı FRONTEX İcra Direktörü Fabrice Leggeri, Avrupa'ya devam eden düzensiz göçte, Ocak-Şubat 2016 döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre 30 kat artış gözlemlendiğini söyledi.
Leggeri, AB Delegasyonu'nun Ankara'daki Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, FRONTEX'in yapısı ve çalışma alanlarıyla ilgili bilgi verdi.
Türk makamlarıyla yürüttükleri temaslarda ellerindeki veri ve rakamları kıyaslama imkanını bulduklarını ifade eden Leggeri, rakamların birbirine yakın olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Bu yılın ilk 2 ayında 108 bin sığınmacıyı Yunan adalarında kayıt altına aldıklarını ifade eden Leggeri, sığınmacı akışında 2016'da önceki yıla göre azalma gerçekleşmediğini bildirdi.
Leggeri, "Türk muhataplarımızla rakamları karşılaştırdığımızda 2016 rakamlarının 2015'in aynı dönemine göre artmış olduğunu gözlemledik. Sığınmacı akınında geçen yıl ocak-şubat dönemine göre bu yıl aynı aylarda 30 kat artış söz konusu" ifadesini kullandı.
FRONTEX'in yapısı ve faaliyet alanları
Leggeri, FRONTEX'in AB ajansı olarak Schengen sınırları dışında kalan sınır güvenliğini sağlamak üzere 2005'te kurulduğunu ve faaliyet alanlarının içerisinde AB üyesi ülkelerin dış sınırlarının yönetimi için ortak operasyonlar düzenleme ile ihtiyaç durumunda devriye botları, hava ve insan desteği sağlamanın olduğunu belirtti.
Gerekli durumlarda Türkiye gibi AB üyesi olmayan AB'ye komşu ülkelerle de işbirliği yürüttüklerini kaydeden Leggeri, "Risk analizlerinin yapılması, veri toplanması, düzensiz göçle mücadele, organize suç örgütleri, kaçakçılar ve farklı güvenlik tehditlerinin araştırılması gibi pek çok faaliyet yürütüyoruz" dedi.
Leggeri, Yunanistan açıklarında devam eden Poseidon operasyonu kapsamında 775 sınır muhafızı, 15 devriye botu ve hava araçlarının görevlendirildiğini dile getirerek, İtalya açıklarındaki Triton operasyonunda da 280 sınır muhafızı, 8 devriye botu, 3 helikopter ile hava unsurunun görev yaptığı bilgisini paylaştı.
-Türkiye- FRONTEX işbirliği
Türkiye ile FRONTEX arasında düzensiz göçün önlenmesi alanında geliştirilecek işbirliğinin ana hatlarını düzenleyen Mutabakat Zaptı'nın 2012'de imzalandığını hatırlatan Leggeri, 2014'te imzalanan İş Programı'yla da Türkiye ile daha aktif çalışmaya başladıklarını söyledi.
Leggeri, sözlerini şöyle sürdürdü:
" Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sahil Güvenlik, İl İdaresi, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Gümrük Müdürlüğü, polis teşkilatı gibi Türk makamlarıyla son iki günde üst düzey temaslar gerçekleştirdik. Görüşmelerde, sınır yönetimi, düzensiz göç, kaçakçılıkla mücadele gibi konularda istişarelerde bulunduk. Mevcut işbirliğimizi gözden geçirerek önümüzdeki yılların iş programını ele aldık. Devam eden temaslarla, birbirimizden doğrudan, güncel bilgi alış verişini sağlayabiliyoruz."
Leggeri, sadece insan kaçakçılığıyla mücadele etmek üzere Türk polis teşkilatında ayrı bir birimin kurulmasıyla ilgili görüşmeler yaptıklarını kaydederek, "Kurulacak bu birimle FRONTEX yakından çalışacaktır" diye konuştu.
Suriye'de devam eden savaş nedeniyle, Suriyeli sığınmacı sayısının diğer milletlere göre fazla olduğuna işaret eden Leggeri, "Suriyelilerin yanı sıra Irak ve Afgan uyruklu pek çok göçmen tespit ediyoruz. Kuzey Afrika ülkelerinden ise insani sebeplerle değil ekonomik sebeplerle göçe rastlıyoruz" dedi.
Leggeri, ekonomik sebeplerle düzensiz göçmen olanların sayısıyla ilgili ortalama bir rakam vermenin güç olduğunu belirterek, 2015 yazında Yunan adalarına gidenlerin yüzde 80'nin insani sebeplerle göç ettiğini fakat şu an itibarıyla Midilli adasına düzensiz göç gerçekleştirenlerin sadece yüzde 35-40'ını Suriyelilerin oluşturduğunu kaydetti.
Leggeri, "Hem Türkiye'den Yunanistan'a hem de Libya'dan İtalya'ya düzensiz göçte büyük bir artış var. Suriye'de savaş devam ettiği sürece korunma ihtiyacı bitmeyecek ve Türkiye'deki Suriyeliler ülkelerine dönemeyecek" ifadesini kullandı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in, NATO'nun sığınmacı konusu ile ilgili olarak Ege'deki görevinin, mülteci teknelerini Türkiye'ye geri göndermek değil, bölgede keşif, izleme ve gözetim görevi üstlenmek olduğunu belirttiği açıklamayla ilgili soru üzerine Leggeri, şunları söyledi:
"AB yasalarına göre FRONTEX, AB sınırları dışında herhangi bir faaliyet yürütemez. Türk sularında ve topraklarında operasyon yapamaz. Ama insani sebeplerden dolayı denizde yaşanacak bir sorunda arama kurtarma çalışmalarına katılabilir. FRONTEX, Ege'de Yunan sahil güvenlik birimleriyle, Akdeniz'de de İtalyan sahil güvenlik birimleriyle işbirliği yürütmektedir. Yasalara göre FRONTEX arama kurtarma çalışmalarını her yerde sürdürebilir. Yunan denizlerinde kurtarılan göçmenleri Yunan adalarına çıkarmak zorundayız. Aynı şekilde Türkiye tarafında da aynısı uygulanıyor. FRONTEX, bu göçmenleri kurtardığında onları iade etme görevine sahip değil."
Son Dakika › Güncel › Avrupa'daki Sığınmacı Krizi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?