Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Toplantısı

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Toplantısı

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: "Seçimden önce anayasal reform yapılmalıdır" Ukrayna Dışişleri Bakanı Deşitsa: "Ukrayna'nın önceliği devlet başkanlığı seçimleridir"

06.05.2014 16:15

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'da ulusal diyaloğa dayalı anayasal reform yapılmadan seçimlerin düzenlenmesinin şiddeti tırmandıracağını belirterek, "Çatışmalar devam ederken seçim olmaz. Seçimden önce anayasal reform yapılmalıdır" dedi.

Lavrov, Viyana'daki tarihi Hofburg Sarayı'nda düzenlenen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin 124. toplantısından sonra basın açıklaması yaptı.

Basın toplantısına yaklaşık yarım saat gecikmeli başlayan Lavrov, Batılı ülkelerin, Ukrayna'yı Avrupa Birliği'ni seçmeye zorladığını söyledi. Erken seçimin Ukrayna halkına dayatıldığını savunan Lavrov, Ukrayna halkının rahat bırakılması gerektiğini ifade etti.

"Çatışmalar devam ederken seçim olmaz"

Batılı ülkeleri, Ukrayna halkı adına her şeye karar vermeye çalışmakla suçlayan Lavrov, anayasal reform yapılmadan seçimlerin düzenlenmesinin Ukrayna'daki şiddeti daha da artıracağını ifade etti.

"Ukrayna kriziyle ilgili asıl mesele iç siyasi diyaloğun nasıl organize edileceği ve otoriteyi reddeden insanların ister doğuda ister batıda olsun, nasıl bir araya getirileceğidir" diyen Lavrov, anayasal reformun ulusal diyalog yoluyla yapılması gerektiğine dikkati çekti.

Lavrov, "Çatışmalar devam ederken seçim olmaz. Seçimden önce anayasal reform yapılmalıdır. Toplumun bütün kesimlerinin katılımıyla güçlerin devlet başkanı ve parlamento arasında nasıl paylaşılacağı belirlenmelidir" diye konuştu.

Ukrayna'da rejim değişikliği istemediklerini vurgulayan Lavrov, Viktor Yanukoviç'in Ukrayna'nın meşru cumhurbaşkanı olduğunu savundu. Batılı ülkelerin, Rusya'yı Cenevre anlaşması ile ilgili hiçbir şey yapmamakla suçladığını hatırlatan Lavrov, "Rusya daha ne yapabilir ki" ifadesini kullandı.

Ukrayna'daki azınlıkların haklarının dikkate alınması gerektiğine işaret eden Lavrov, 17 Nisan tarihli Cenevre anlaşması çerçevesinde rejim yanlıları ile muhalifler arasında ulusal diyalog başlatılması gerektiğini söyledi.

"Ukrayna'nın önceliği Rusya'nın tehditlerini ortadan kaldırmak"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrey Deşitsa ise toplantıda Ukrayna'daki sorunla ilgili iki konunun ön plana çıktığını söyledi. Ukrayna'da devam eden çatışmalar ve 25 Mayıs'ta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinin ele alındığını ifade eden Deşitsa, "Biz seçimlerin özgür ve demokratik bir şekilde yapılabilmesi ve sağlıklı bir atmosferde geçmesi için uluslararası gözlemci gönderilmesini istiyoruz" dedi.

Cenevre anlaşmasının gereklerini yerine getirmek için çalıştıklarını söyleyen Deşitsa, "Şu an Ukrayna'nın önceliği devlet başkanlığı seçimleridir, Rusya'nın tehditlerini ortadan kaldırmaktır" diye konuştu. - Viyana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement