Avrupa Birliği'nde (AB), Schengen bölgesi sınırlarında görev yapmak üzere yeni Avrupa Sınır ve Sahil Koruma kurumu oluşturulması teklifi yapıldı.
AB Komisyonu, Schengen sınırlarında görev alacak yeni bir Sınır ve Sahil Güvenlik Gücü oluşturulmasını teklif etti.
Teklifle, Avrupa'da göç yönetiminin daha etkili bir şekilde sağlanması, AB sınırlarının güvenliğinin arttırılması ve AB içerisinde serbest dolaşımın teminat altına alınması amaçlanıyor.
AB Komisyonu'nun teklifinde, kurulacak Avrupa Sınır ve Sahil Koruma Kurumuna, gerekli görülen durumlarda üye ülkelerin isteği dışında Schengen sınırlarının korunması için müdahale hakkı veriliyor. AB Komisyonu, Avrupa Sınır ve Sahil Koruma ile dış sınırların güçlü ve ortak yönetiminin sağlanacağını ayrıca Avrupa vatandaşlarının güvenliklerinin arttırılacağını iddia ediyor. Komisyon ayrıca, Schengen bölgesine giriş-çıkış yapan herkesin sitemli bir şekilde veri tabanlarından denetlenmelerini teklif etti.
AB Komisyonu İlk Başkan Yardımcısı Frans Timmermans konuyla ilgili, "İç sınırlar olmadan serbest dolaşım olan Avrupa'da, dış sınırların yönetimi paylaşılan bir sorumluluk olmak zorunda" değerlendirmesinde bulundu.
Avrupa'da yaşanan krizlerin mevcut mekanizmalardaki eksiklikleri net bir şekilde ortaya koyduğuna dikkati çeken Timmermans, "Bu nedenle şimdi entegre bir sınır yönetimine geçmenin zamanı geldi" ifadesini kullandı.
Timmermans, yeni Avrupa Sınır ve Sahil Koruma Kurumunun personel ve ekipman havuzu olacağına işaret ederek, "Bizim teklif ettiğimiz sistem, sınırlarda gerçek zamanlı olarak zafiyetlerin belirlenmesinde ve çözümlerinde hızlı bir şekilde kullanılacak. Ayrıca bizim ortak etkili bir biçimde kriz durumlarında, aşırı baskı olan bölgelerde ortak kabiliyetimiz artacak" açıklamasında bulundu.
Timmermans, üye ülke yetkililerinin günlük sınır yönetim faaliyetlerine devam edeceğini kaydetti.
AB Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos da, "Avrupa'da mevcut göç ve güvenlik zorlukları sınır tanımıyor. Bu durum, tam bir Avrupa yaklaşımı gerektiriyor" değerlendirmesinde bulundu
Frontex'in kapasitesinin üye ülkelerin dış sınırlarının yönetiminde sınırlı kaldığını iddia eden Avramopoulos,"Yeni Sınır Kurumu bunun ötesine geçecek. Dış sınırlarımız yönetmek, düzensiz göçü engellemek, sığınma sisteminin düzgün çalışmasını sağlamak ve dış sınırlarımızda kontrolü arttırmak için, bugün daha fazla Avrupa yaratıyoruz" ifadelerini kullandı.
Teklifle, kurulması önerilen Avrupa Sınır ve Sahil Koruma Ajansı, Frontex ve üye ülkelerin sınır kontrol yetkililerinden oluşacak. Bu kurumda, göreve hazır sınır muhafaza ekipleri ve teknik ekipmanın bulunduğu bir havuz sistemi kurulacak. Kurum, 3 gün içerisinde bin 500 uzmanı görevlendirebilecek kapasitede olacak. Kurum, ihtiyacı olan ekipmanını kendisi temin edebilecek.
Kurumun 2020 yılına kadar 1000 daimi personeli olacak. Kurum izleyici ve yönetici role sahip olacak.
İzleme ve risk analiz merkezi kurularak, AB içerisinde göç akımları, risk analizleri, durum değerlendirmeleri ile zayıf noktalar belirlenecek. Kurum, üye ülkelerin dış sınırlarının korunması ile ilgili, operasyonel, teknik ve kaynak kapasitelerini değerlendirecek. Üye ülkeler, Avrupa Sınır ve Sahil Koruma'dan ortak operasyon ve acil sınır müdahalesi konularında destek isteyebilecek.
Kurumun, Komisyon kararı uyarınca dış sınırlarda acil eylem gerektiren durumlarda müdahale hakkı olacak. Üye ülkeler kriz durumlarına müdahale etmezlerse, bu kurum müdahalede bulunacak. Yeni kurumun, 3'üncü ülkelerde, görevli gönderme ve ortak operasyon düzenleme yetkisi olacak.
Ayrıca, dış sınırlarda AB vatandaşlarının verilerinin sistematik olarak kontrol edilmesi öngörülüyor. 3. ülke vatandaşlarının iadesinden sorumlu bir kurum oluşturulması da planlanıyor.
Son Dakika › Güncel › Avrupa Sınır ve Sahil Koruma Gücü Önerisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?