Aziz Yıldırım İçin Kritik Saatler - Son Dakika
Güncel

Aziz Yıldırım İçin Kritik Saatler

Aziz Yıldırım İçin Kritik Saatler

Savcı bütün sanıkların tutukluluğunun devamı yönünde mütalaa verdi. Hakimin kararı bekleniyor.

30.03.2012 17:54  Güncelleme: 19:02

Çağlayan'da görülen tarihi şike davasında ifadeler sona erdi. Tutukluluklara ilişkin görüşü sorulan özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ufuk Ermertcan, tüm tutuklu sanıkların bu hallerinin devamını talep etti.

Savcı aynı zamanda müdahale taleplerinin ise kabulünü istedi.

Savcının bu talebinin ardından hakimin kararını açıklaması bekleniyor...

GÜN BOYU NELER YAŞANDI?

Futbolda Şike Davası'nda Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ek savunmasını yaptı.

''Futbolda şike'' iddialarına ilişkin Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 16'sı tutuklu 93 sanık hakkında açılan davanın 12'nci duruşması başladı. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda faaliyet gösteren İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu ve Tamer Yelkovan'ın da aralarında bulunduğu 15 tutuklu sanık katıldı. Tutuklu sanık Abdullah Eker, rahatsız olduğu gerekçesiyle duruşmaya gelmedi.

Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu, eski futbolcu Cemil Turan, Alaeddin Yıldırım, Serkan Acar, Mehmet Yenice ve Yavuz Ağırgöl'ün de aralarında bulunduğu 10 tutuksuz sanık da duruşmada hazır bulundu.

İddianamede ''Müşteki'' sıfatıyla yer alan Turgay Demircan, duruşmada verdiği ifadede, ''Soruşturma sürecinde emniyete çağırdılar. İki gizli tanık iş yerimin yağmalandığını söylemiş. Ben de böyle bir şey olmadığını söyledim. 'Şikayetçi misin?' dediler. Şeker hastasıyım, yakın gözlüğüm de yanımda yoktu. Bu şekilde bana imza attırdılar ve gönderdiler. Sonradan öğrendim ki söylediklerimi de yazmamışlar oraya. Bu nedenle emniyetteki ifademi kabul etmiyorum'' dedi. Demircan'ın ifade vermesinin ardından duruşmaya, tutuklu sanık Olgun Peker'in ek savunmasının alınmasıyla devam edildi.

OLGUN PEKER: TAHLİYEMİ İSTEMİYORUM

Sanık Olgun Peker " Giresun'dan buraya gelen insanlar eğer benim yüzümden buradalarsa Allah şahidim ki hiçbiriyle ilgim yok. Ama kendi suçları varsa ondan yargılansınlar" dedi. "Benim şikeyle alakam yok, bana şikeyle ilgili bir şey sorar mısınız?" diye konuştu. Başkan Ekinci ise "Sen örgüt liderliğiyle suçlandığın için üyelerin yaptıklarından da sorumlu tutuyorsun" ifadesini kullandı. Peker ''2001'de bir operasyon yaptılar, 'örgüt üyesi' dediler, sonra beraat ettim. 'Kelebek Operasyonu'nda da adım geçti ama sanık değildim. Bu kadar kötü propagandaya rağmen Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı ile oturup çay içebiliyorum, bu kadar ortam yapmışım. Bu ortamı yapabilir miydim?'' dedi. Ek savunmasını cezaevinde yazdığı kitabının önsözünü okuyarak bitiren Peker, "Bu aşamada tahliyemi istemiyorum. Ben de olsam bu safhada tahliye yönünde karar vermezdim" diye konuştu.

Bu arada, duruşma nedeniyle İstanbul Adalet Sarayı'nın içinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Salona önceki duruşmalarda olduğu gibi sadece ana bloktan giriş sağlandı. Salona giden diğer koridor ve geçişler güvenlik gerekçesiyle kapatılırken, asansörlerin de bu katta durması engellendi.

YILDIRIM: BU, BİR ŞİKE DAVASI DEĞİLDİR

Olgun Peker'in ardından savunma sırası Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'a geldi.

Ek savunmasına Şampiyonlar Ligi şampiyonu olan Fenerbahçe Universal Kadın Voleybol Takımı'nı önceki duruşmaya aldığı için Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci'ye teşekkür ederek başlayan Aziz Yıldırım "Spor evrenseldir ve kendi kuralları vardır. Bu, şike davası olsa farklı konuşurduk" dedi. Başkan Ekinci de "Voleybolcuların bana getirdiği imzalı topu adliyede sergileyeceğiz" dedi. Yıldırım da "Maalesef gelinen noktada toptan bile korkuluyor" diye konuştu.

Dönemin Gençlerbirliği kalecisi Serdar Kulbilge ile hiçbir irtibatlarının olmadığını söyleyen Yıldırım "Menajer Mehmet Şen; beni ve İlhan Ekşioğlu'nu Ankara'daki Fenerbahçe tesislerinde ziyaret etti. 'Trabzon teşvik uyguluyor' dedi. Biz de ' biliyoruz' diyerek konuyu kapadık. En az 1 milyon dolar kazanan futbolcu ismini 10 bin, 20 bine satar mı? Olacak iş mi? Orhan Şam'ın o maçta şike yaptığı söyleniyor. Hiç şike yapan futbolcuyu transfer eder misiniz? Şike yaptığınız bir oyuncuyu alır mısınız? Doğan Ercan tapelerde kimseyle konuşmuyor. İlhan Bey'e telefonda yalan söylüyor ve kulübe gitmiyor. Ercan, Ali Kıratlı ile konuşuyor. Kıratlı'ya 'Ben parayla mı yaptım?' diye sitem ediyor. Ercan'ın derdi oyuncu satmak, transfer yapmak, menajerlik ücretini almak. Maçtan bir gün önce şike operasyonu yapılır mı? Gençlerbirliği maçımızdan önce İlhan CavcavTrabzonspor'un faaliyetleri ile ilgili uyardık. O da bize 'Bir şey olmaz' dedi. Biz Galatasaray'ın aksine maçımızdan önce transfer yapmadık. Emenike ve Sezer Öztürk'ü sezon sonunda aldık. Biz Trabzonspor'u Kadıköy'de yenince bu operasyonlar başladı. 18 tapem var, ne sorsanız cevaplarım. Bahsedilen 'tarla sürme' konusu Eyüp Sultan'da maçlardan önce kurban kesmeyi ifade eder. Yani bir dilek ve temenni anlamındadır. Sitem ve isyanımız bizi buraya getirenleredir. Bizim mahkeme heyetiyle ve sizinle hiçbir sorunumuz yok. Ama burada hadise tamamen Fenerbahçe ve Aziz Yıldırım'dır. Bu, bir şike davası değildir" ifadesini kullandı.

EKİNCİ: BU SIRADAN BİR DAVA

Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci de "Bu dava, basının ilgisi dışında bizim için sıradan bir dava. Siz de sıradan bir sanıksınız" dedi.

Duruşmaya ara verildi. Verilen aranın ardından duruşma yeniden başladı.

Aradan sonra ek savunmasına Eskişehirspor maçıyla başlayan Aziz Yıldırım "Eskişehir'e gönderdiğimiz söylenen para hayal ürünüdür. Boş poşet fotoğrafları çekip bizi şikeyle suçluyorlar. Emniyet ve savcılık iyi araştırma yapsaydı Eskişehir'e başka bir kulüp adına hangi şahsın ve kaç kez gittiğini bulurlardı" dedi.

SALONDA GERGİNLİK YAŞANDI

Yıldırım şöyle devam etti: "Bu iddianameyi Savcı Mehmet Berk yazmadı. İddianame Çağlayan'da yazıldı, Organize Şube'ye gitti ve geri geldi. Bunları ispat edeceğim. Dün bile mahkeme salonunda Organize Şube Müdürlüğü'ne bağlı 6 kişi buradaydı. Hala takip ediliyoruz. Burada bile baskı altındayız"

Bu arada duruşma salonunda gerginlik yaşandı. Aziz Yıldırım'ın kardeşi Fenerbahçe yöneticisi Ali Yıldırım ile Trabzonspor Başkanı Sadri Şener'in avukatı Fatih Selami Mahmutoğlu arasında gerginlik yaşandı.

YILDIRIM: İDDİANAME ÇÖPE GİDECEK EVRAKLARDAN OLUŞUYOR

Aziz Yıldırım: İddianameyi hazırlayanlarla Tahir Kıran'ın ilişkileri araştırılınca her şey daha iyi anlaşılır. Bu iddianame çöp sepetine gidecek evraklardan oluşuyor. Bucaspor maçında teşvik yapmışsam, neden tapelerde yok? Savcı sorguda Bucaspor maçıyla ilgili benimle kavga etti ama iddianamede yok. Böyle iddianame olmaz. Yapılanlar Fenerbahçe'yi ele geçirme operasyonudur. Biz Eskişehirspor ile şike yapmadık. Aksine rakibimiz Trabzonspor'un teşviğini önlemeye çalıştık. Buca, Karabük, Ankaragücü ve Sivasspor maçlarında yaptığım tek şey Trabzon'dan gelen teşvikleri önlemek."

BAKAN BİLE KONUŞAMIYORSA NE OLACAK?

Aziz Yıldırım: "Samimi arkadaşların telefonları dinlenildiği için anlamlar başka yöne çekiliyor. Eskişehirspor ile ilgili hiçbir şey yapmadık. O gün Fenerbahçe de Eskişehirspor da sezonun en iyi maçını oynamıştır. 'Maçların içinde bir şey yok' diyoruz. Bunu gözlemci, hakem raporları söylüyor. Sahanın dışında bir şey varsa sahanın içinde de vardır. Bir Bakanın Sadri Şener ile konuşması var. Telefonda diyor ki 'Telefonda konuşmayalım.' Bir Bakan bile konuşamıyorsa ne olacak?"

BAŞBAKAN'I TEHDİT ETTİLER

Aziz Yıldırım'ın "Birileri Başbakan'ı tehdit etti. Ama onlar yargılanmıyor; biz buradayız. Biz Fenerbahçe olarak, hiçbir zaman siyasetin içinde olmadık. Eğer tarafsız olunsaydı, bu iddianame Trabzonspor üzerine kurulurdu. Trabzonspor tüm siyaseti yanına çekti. Futbola siyaseti karıştırdılar. Bu davada Trabzonspor yargılanmalıydı, biz onlara ilave olmalıydık. Savcı, adalete güvenmemiz için iddianame hazırlasaydı bir şey diyemezdim. Trabzonspor, 'Kupayı istiyoruz' dedi. Bursa'dan bir Bakan çıktı dedi ki 'Ligde şaibe var'. Bursaspor şampiyon oldu, sustu. Biz siyasetin içinde yokuz. Tapelerde Sadri Şener ile Mahmut Özgener konuşuyor. 'Başbakanın toplantısına gitmeyelim' diyorlar. Bir tane Fenerbahçe'nin siyasete yönelik sözü var mı? Yok, ama Aziz Yıldırım yargılanıyor. Böyle bir şey var mı ya?'' şeklindeki sözleri üzerine Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, "Bildiklerinizi anlatın. Herkes, her şeyi öğrensin" dedi.

BİR DAHA TRABZON'A GİTMEM

Bunun üzerine söz alan Trabzonspor Başkanı Sadri Şener'in avukatı Fatih Selami Mahmutoğlu "Bu savunma hukuka aykırı. Fakat umarım Aziz Yıldırım, Trabzonspor maçına gider. Sayın Yıldırım dilerse, Trabzonspor ile ilgili suç duyurusunda bulunabilir" dedi. Yıldırım ise "Hayatım boyunca bir daha Trabzon'a gitmem" yanıtını verdi.

CEBİMDEN KULÜBE 1.5 MİLYON DOLAR VERDİM

Aziz Yıldırım: "Cebimden kulübe verdiğim 1.5 milyon dolar vardı. Manisaspor Başkanı Kenan Yaralı'ya kendime ait paradan verdim. Verdiğim paranın resmi belgesi de var. 10 aydır boş yere yatıyoruz. Eskişehirsporlu futbolcuların hepsine teşvik primi dağıttığımız söyleniyor fakat hiçbirini çağırmadınız. Anlaştığımızı söylediğiniz oyuncular bize karşı 10 dakika oynamış ya da hiç oynamamış. Böyle şike mi olur? Bizi salak mı sanıyorlar? Kırmızı kart cezalısı olan oyuncuyla şike yaptığımızı söylüyorlar. Bu futbolculara da çok yazık."

BÜLENT ATAMAN O KADAR KONUŞTU NİYE ÇAĞRILMADI!

Aziz Yıldırım: "Melih Gökçek bizim maçtan önce oyuncuları doldurup 'Aziz'den intikam alacağım' diyerek prim veriyor. Hakem atamalarını ben yapıyormuşum. Böyle bir tapem yok. Sadri Şener'in hakem atamalarına karıştığı tapeler var. Bülent Ataman o kadar konuştu, neden çağrılmadı?"

ALLAH'TAN O ÇOCUK TRABZONLU!

Aziz Yıldırım: "Karabükspor ile oynadığımız maçta, Lugano'nun golünden önce topu ıskalayan çocuk Allah'tan Trabzonlu; yoksa o da burada olurdu."

İLK KEZ TFF'DEN AVANS İSTEDİK

Aziz Yıldırım: "Kulübün günlük para akışı 1 milyon TL civarı. O nedenle sürekli bir para ihtiyacı oluyordu. Geçen sezon ilk kez TFF'den yayın gelirinden avans istedik. Mahmut Özgener yoktu, Levent Kızıl ile görüştük. TFF'den gelen para doğrudan Denizbank'taki hesabımıza aktarıldı ve oradan da doğrudan futbolcuların hesaplarına aktarıldı"

AZİZ YILDIRIM'IN SAVUNMASI BİTTİ

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım "Size maçları tek tek anlattım. Herkes tahliye edildi. Şikeyi tek başımıza yapmışız. Eğer tutuklu kalırsam gerekçeli maç veya tapeleri belirtir misiniz? Tutukluluğum sürecekse şahsım ile Fenerbahçe'yi ayırın. Büyük Fenerbahçe ile başkanını kavuşturun. Fenerbahçe aleyhinde yürütülen bu kadar propagandaya rağmen sizden tahliye kararı bekliyoruz. Sizin bu ortama rağmen bu karara imza atabilecek cesaret ve karaktere sahip olduğunuza inanıyoruz. Tüm acıların bir gün yalanlar gibi son bulacağını ifade etmek istiyorum" diyerek savunmasını bitirdi.

Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, öğle arasının ardından salondakilere telefonla görüşmenin yasak olduğunu hatırlattı ve uyarıda bulundu. Öğle arasından sonra Yıldırım'ın avukatları Köksal Bayraktar, Şeref Dede ve Faik Işık savunmalarını tamamladı. Bugün savunmaların tamamlanmasının ardından mahkeme, tahliye taleplerini değerlendirecek.

"BABA SENİ ÇOK SEVİYORUM"

Tutuklu sanık Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı İlhan Ekşioğlu'nun ek savunmasını tamamladığı sırada kızının, ''Baba seni çok seviyorum'' diye seslenmesi üzerine duruşma salonunda bulunan bazı sanık ve sanık yakınlarının gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Özel Yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada savunma yapan tutuklu sanık Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın avukatı Köksal Bayraktar, şike iddialarının hep telefon konuşmalarına dayandırıldığını öne sürerek, ''Şike yapma hadisesi CMK'da yer almış bir suç değildir'' dedi.

Yıldırım'ın kişiliği itibariyle hiçbir zaman delilleri karatma girişiminde bulunacak bir insan olmadığını dile getiren Bayraktar, 16 aydan beri bu olaylarla iç içe olduklarını ve bu süreçte yargılama makamlarının delilleri topladığını söyledi.

Bayraktar, 3 gün önce önemli bir olay yaşadıklarını belirterek şöyle devam etti:

''Siz izin verdiniz, kız voleybolcular geldi. Bunun önemi şu, voleybol takımı oyuncuları gelip başkanlarını gördü ve size kadar gelip şampiyonluk topunu verdiler. Aziz Yıldırım 20 yıla yakın hizmet vermiştir. Toplum için yaşayan bir insandır. Bir insan çıkıyor, 5 bin kişilik stadyumu 50 bin kişiliğe çıkartıyor. Aziz Yıldırım ise neticesini şike ithamıyla aldığı gibi 20 kişi geliyor ve ona teşekkür ediyor. Bu insanlığını göstermesi açısından önemli bir olay. Artık Fenerbahçe'mizi Aziz Yıldırım'la birleştirin, Yıldırım'ı da Fenerbahçe ile birleştirin. Bu salondan aklanarak çıkacağız. Tutukluluk haline son vermenizi istiyorum.''

Bayraktar'ın savunmasının ardından ek savunma yapan tutuklu sanık İlhan Ekşioğlu, tutuklandığı günden bu yana ailesi için endişelendiği anlattı. Ekşioğlu, ''Her akşam saat 5'te evde olan bir baba olarak, ailem tek başına ve tüm zorluklarla baş başa kaldığı için endişeliyim. Oğlum her mahkeme akşamı soruyor, kızım da büyük bir insan gibi kardeşlerine anlatmaya çalışıyor. Üzüntüsünü belli etmemeye çalışıyor ama daha fazla dayanamayacaklarını görüyorum'' diye konuştu.

GÖKYÜZÜNE BAKMAK İSTİYORUM

İlhan Ekşioğlu, tutuklu kaldığı sürenin sadece kendisini değil tüm aile bireylerini yıprattığını ifade ederek, ''Kendi adıma çok acı çekiyorum. Yattığım sürenin 3 katını yatmış gibi hissediyorum. Çocuklarıma sarılmak gökyüzüne sınırsız bakmak istiyorum. 32 metrekare avlumuz var, onun müsaade ettiği kadar gökyüzüne bakabiliyoruz. Her mahkeme akşamı kızımın umutsuzlukla buradan çıkmasına dayanamıyorum. Her karara saygı duyacağım. Oğlumun söylediği gibi eve kazanan olarak gitmek istiyorum'' şeklinde konuştu.

Ekşioğlu'nun ek savunmasını tamamlamasının ardından kızı Tuana Ekşioğlu'nun, ''Baba seni çok seviyorum'' diye seslenmesi üzerine duruşma salonunda duygulu anlar yaşandı. Bazı sanık ve sanık yakınlarının gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

AYKUT KOCAMAN VE RIDVAN DİLMEN DE ÇAĞLAYAN'DA

Tutuklu sanık Tamer Yelkovan da ek savunmasında, kulübün tek maaşlı çalışan tutuklusu olduğunu ifade ederek, suç işlemediğini ve hiçbir örgüte üye olmadığını iddia etti. Kulüpte muhasebe müdürü olduğunu söyleyen Yelkovan, ''105 yıllık bir kulüp kanun dışı bir iş yapmaz'' dedi. Yelkovan, kendi işi gereği verilen talimatları yerine getirdiğini belirterek, kanun dışı bir talimat almadığını ve vermediğini savundu. Tamer Yelkovan, ''Çocuklarım babalarının neden tutuklu olduğunu anlayamıyor. Suçsuz olduğumu Allah'ım da biliyor'' diyerek tahliyesini talep etti. Duruşma, sanıkların tahliyeye ilişkin taleplerinin alınmasıyla devam ediyor. Bu arada duruşmanın öğleden sonraki oturumuna Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman ve futbol yorumcusu Rıdvan Dilmen de izleyici olarak katıldı.

Duruşmada Ahmet Çelebi, Yusuf Turanlı, Ali Kıratlı, Bülent İbrahim İşçan ve Abdullah Başak da savunmalarını yaptı. Tutuklu sanıkların savunmaları bitti.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Aziz Yıldırım İçin Kritik Saatler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement