Bilecik'in Osmaneli ilçesinde bağ bozumunda traktörlerle köylere taşınan pazar fazlası üzümlerin şırasından pekmez yapılıyor.
Osmaneli ilçesinde, özellikle asma bağcılığının çoğalmasıyla üzümden ve pekmezden önemli gelir elde ediliyor.
Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, AA muhabirine, bağ bozumunun "Bağları telef etme" anlamına gelmediğini sadece pazar fazlası ürünün son hasadından pekmez yapıldığını söyledi. Ünver, şöyle konuştu:
"Osmaneli'nin eskiden ismi Lefkey'di. 1800'lü yıllarda bölgenin yüksek kesimlerinde tamamen bağ bulunuyormuş ve bağcılık çok önemliymiş. Aynı zamanda ilk şarap fabrikasının Lefke'de kurulduğunu biliyoruz. Bu yüzden Osmaneli için üzüm bağı çok önemli. Bağcılık bittikten sonra şu anda tekrar toparlanıyor, toparlanma noktasına girdi. Bağcılık asma olarak yapılıyor ve tonaj da çoğaldı. Şeyh Edebali Üniversitemiz ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü görevlileri devamlı arazide inceleme yapıyor ve üreticiye tavsiyelerde bulunuyor. Bağ bozumu sonrası üreticimiz, kışlık pekmez ihtiyacını karşılamanın yanında bunun satışını da yapıyor. Sanayi değil, el yapımı. Bağ bozumu sonrası pekmez yapan üreticimiz hem kendi ihtiyacını karşılıyor hem de bunu satarak geçimine katkı sağlıyor."
Üzümün pekmeze dönüştürülmesi sürecinin zorluklarına ve aşamalarını da değinen Ünver, "Toplanan üzüm, havuzda eziliyor. Şırası yani suyu çıkana kadar çiğneniyor, dinlenme havuzunda bekletiliyor ve ardından kazanlarda kaynatılıyor. Kaynatma işine özen gösteriliyor, kıvamını tutturmak önemli. Yani fabrika yapımı değil doğal olarak yapılıyor. Geleneksel yöntemle yapıldığı için bizim pekmezin tadı farklıdır." diye konuştu.
Üzüm üreticisi Onur Beyan da bağ bozumundan aldıkları üzümden pekmez yaptıklarını dile getirdi.
Son Dakika › Güncel › Bağ Bozumunda Pazar Fazlası Üzümlerden Pekmez Yapılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?