Yönetmenliğini İsmet Arasan'ın üstlendiği filmin galası 13 Nisan Pazar günü, saat 19.00'da, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda yapılacak.
Türkiye dışında, sahnede Türk dilini yaşatan en uzun ömürlü kültür ocağı olan ve 64 yıllık Makedonya Türk Tiyatrosu, 'Balkanların Kalbindeki Sahne' isimli filme konu oldu. Yönetmenliğini Halit Refiğ, Okan Uysaler ve Suha Arın gibi Türk sinemasının değerli isimleriyle çalışan İsmet Arasan'ın, yapımcılığını Rumeli Grup Başkanı Atilla Baykal'ın üstlendiği belgesel sinemanın galası 13 Nisan Pazar günü, saat 19.00'da, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda yapılacak.
Çok kültürlü Balkan coğrafyasında, Makedonya'nın başkenti ve Balkanların kalbi Üsküp'te çekilen filmde, İlhami Emin, Müşerref Lozana, Selahattin Bilal, Branko Stavrev, Yücel Erten, Mustafa Yaşar, Sema Ali Erol, Güner İsmail, Risto Stefanovski, Firdaus Nebi, Filiz Ahmet, Atilla Klinçe ve Elyasa Kaso gibi isimlerle yapılmış röportajlar ve döneme ait önemli bir arşiv çalışması yer alıyor.
Film, MK Türk Tiyatrosu'nu konu alan ilk belgesel film olma özelliğini de taşıyor. Osmanlı'nın Balkanlara ektiği temaşa geleneğinin, çağdaş sanatın mayasında bambaşka bir can bulmasının çarpıcı hikâyesinin ilk kez gözler önüne serileceği geceye, Elveda Rumeli dizisindeki performansıyla göz dolduran, Bakanların dünya çapında tanınmış, 45 yıllık oyuncularından Bedia Begovska, kitapları 20 dilde yayınlanan İlhami Emin, tiyatro dünyasında özel bir yönetmen olarak bilinen Branko Stavrev, Suç ve Ceza oyunundaki Raskolnikov rolü ile dünya çapında ün kazanan ve MK Türk Tiyatrosu'nun eski müdürlerinden olan Firdaus Nebi, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş gibi isimler katılacak.
Yoktan var olmuş bir sahne!
Balkanların en eski tiyatro binası 1906 yılında, Osmanlı İmparatorluğu'nun valisi Mahmut Şevket Paşa tarafından Vardar Nehri kıyısına inşa edildi. Azınlıklar Tiyatrosu olarak bilinen, daha sonra Halklar Tiyatrosu adını alan, bugünkü adıyla Milli Kurum Türk Tiyatrosu ise, 1950 yılında Yugoslavya'da, tiyatro eğitimi görmüş Abduş Hüseyin adında bir Türk tarafından kuruldu. Bugüne kadar 300'e yakın oyunun sahnelendiği bu tiyatroda yetişen oyuncular sadece Makedonya'nın köy ve kasabalarında değil, aynı zamanda Avrupa'dan Afrika'ya kadar birçok uluslararası sahnede de boy gösterdiler. Abduş Hüseyin'le yazılmaya başlanan bu tarih, Şeraffettin Nebi'ler, Lütfü Seyfullah'lar, Ramadan Mahmut'lar, Hacer Yücel'lerle ve daha nice büyük ustalarla bugüne geldi.
Baskılara, yoksulluğa, göçe ve depreme rağmen ayakta kalmayı başaran Üsküp'teki Türk tiyatrosunu neden filmleştirdiğini yönetmen İsmet Arasan şöyle anlatıyor: "Üsküp Türk Tiyatrosu'nda oyunlar bütün Balkan dillerinde sahneliyor. Hatta sahnenin üstünden anında diğer dillere çeviri yapılıyor. Türkiye'ye defalarca gelen bu özel tiyatronun repertuarı tiyatro dünyasının klasiklerinden, Türk tiyatro yazarları ile yerli yazarların eserlerinden oluşuyor. İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Makedonya'da, farklı kültürlere sınırlı ölçüde kendilerini geliştirme şansı tanındı. İşte bu dönemde Türkler, kimlik mücadelelerini öne çıkardılar. Radyo yayınlarını, edebi eserlerini, dergilerini Türk dilini ve kültürünü yaşatma alanı olarak gördüler. Üsküp Türk Tiyatrosu, 1950 yılında doğdu. Kurulduğundan bu yana ödüllerle onurlanan, sinema dünyasına birçok ünlü oyuncu kazandıran, yazar ve eleştirmenlerin gözde ocağı tütmeye, insan yetiştirmeye devam ediyor. 2006 Yılından bu yana özerk bir yapısı bulunan Üsküp Türk Tiyatrosu, Makedon Cumhuriyeti'ne verdiği üstün hizmetlerden dolayı Makedonya Cumhurbaşkanlığı tarafından da ödüllendirildi. Bense bu tiyatronun varlığını, inanılmaz öykülerle beslenen hayat hikayesini herkese anlatmak, onun varlığından herkesi haberdar etmek istedim. Bu film, benim yıllardır hayal torbamda şekillenmiş Balkan hikayelerinden, Adakale Sözlerim Çoktur çalışmamdan sonraki, ikici Balkan anlatısıdır."
Son Dakika › Güncel › Balkanların Kalbindeki Sahne 13 Nisan'da, Crr'de - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?