Bangladeş, Myanmar Büyükelçisini çağırdı - Son Dakika
Son Dakika Logo

Bangladeş, Myanmar Büyükelçisini çağırdı

06.02.2024 19:55  Güncelleme: 03:49

Bangladeş, Myanmar'da çıkan çatışmalar sırasında sınır ötesinden atılan havan mermisinin ülke sınırları içerisine düşerek 2 kişinin ölümüne neden olmasının ardından, Myanmar'ın Dakka Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı. Bangladeş Dışişleri Bakanı, olayı kabul edilemez olarak nitelendirerek Myanmar'dan sığınan kişilerin tekrar iade edilmesi için görüşmeler yaptıklarını belirtti.

Bangladeş, Myanmar'da askeri yönetim ile cunta karşıtı silahlı gruplar arasındaki çatışmalar sırasında sınır ötesinden atılan havan mermisinin ülke sınırları içerisine düşerek 2 kişinin ölümüne neden olmasının ardından, Myanmar'ın Dakka Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

Bangladeş Dışişleri Bakanı Muhammad Hasan Mahmud, Myanmar'dan atılan havan mermisinin Bangladeş'e düşmesi sonucu 2 kişinin ölümüne neden olduğu olaya ilişkin başkent Dakka'da gazetecilere açıklama yaptı.

Mahmud, söz konusu olaydan dolayı protesto notası vermek üzere Myanmar'ın Dakka Büyükelçisi U. Aung Kyaw Moe'nin bakanlığa çağırıldığını bildirdi.

Myanmar'dan atılan havan mermisinin Bangladeş'te iki kişinin ölümüne yol açmasının kabul edilemez bir durum olduğunu vurgulayan Mahmud ayrıca, son çatışmalardan dolayı Myanmar'dan Bangladeş'e sığınan polis ve diğer kurumdan kişilerin tekrar Myanmar'a iade edilmesi için görüşmeler yaptıklarını aktardı.

Öte yandan Bangladeş Sınır Muhafızlarınca, yapılan açıklamada, Myanmar polisi, ordusu ve bazı kurumlarından 264 kişinin Bangladeş'e sığındığı belirtildi.

Açıklamada, Bangladeş'e sığınan kişilerin güvenli bir yere götürüldüğü ifade edildi.

Myanmar'dan dün atılan havan mermisinin Bangladeş'e düşmesi sonucu 2 kişi hayatını kaybetmişti.

Myanmar'da askeri yönetim ile cunta karşıtı silahlı gruplar arasında son günlerde yoğunlaşan çatışmalar nedeniyle onlarca Myanmarlı sınır polisi kaçarak Bangladeş'e sığınmıştı.

Myanmar'da silahlı gruplar, orduya karşı saldırı başlatmıştı

"Üç Kardeşler İttifakı" adı altında bir araya gelen Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu, Budist Arakan Ordusu ve Ta'ang Ulusal Kurtuluş Ordusundan silahlı gruplar, 27 Ekim 2023'te Çin sınırına yakın kuzeydeki Shan eyaletinden Myanmar ordusuna karşı saldırılar başlatmıştı.

Güneye doğru ilerleyen silahlı gruplar, Hindistan sınırında yer alan Chin eyaletindeki Rathedaung kasabasında bir karakol ile Myanmar ordusuna ait bir askeri kampı ele geçirmişti.

Budist Arakan Ordusunun eyaletteki saldırılarından kaçan 43 asker ise Hindistan'ın Mizoram eyaletine sığınmış; Hint güvenlik güçleri de Myanmar askerlerini başka noktaya taşıyıp ardından da ülkelerine teslim ettiğini duyurmuştu. Arakan Ordusunun, Hindistan sınırında bulunan Chin eyaletindeki Paletwa kasabasının kontrolünü ele geçirdiği de öne sürülmüştü.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bangladeş, Myanmar Büyükelçisini çağırdı - Son Dakika


Advertisement