Doğu ve Güneydoğu'da bazı barolar, geçmiş yıllarda işlenen cinayetler ve kayıp olaylarının aydınlatma, takip ve suçluları ortaya çıkarmak için 'Gözaltında kayıplar ve faili meçhul cinayetler' adı altında proje başlattı.
Diyarbakır, Bitlis, Batman, Şırnak, Siirt ve Van Baroları, bölgede 1990'lı yıllarda gözaltındaki kayıplar ve faili meçhul cinayetlere ilişkin, 'Gözaltında kayıplar ve faili meçhul cinayetler' adlı proje başlattı. Diyarbakır adliyesi önünde barolar adına projeyi tanıtan Bitlis Barosu Başkanı Enis Gül, bölge baroları olarak birlikte bir proje başlattıklarını ifade ederek, projenin bölgesel düzeyde olduğunu söyledi. Gül şöyle dedi:
"Projenin amacı failli meçhul cinayetler, gözaltında kayıplarla ilgili olarak, spesifik yaklaşık 9 dava belirleyerek, bu davalar üzerinde çalışma yapıp, çalışmalarımızı sonlandırmak, davayı takip etme, faillerin bulunmasını sağlamak, cezalandırılmasını ve yargıya taşınmasını hedefliyoruz. Bu bağlamda Batman Barosu'nun 5, Diyarbakır 4, Bitlis 3 dosya ve Van Barosu da 3 soruşturma dosyayı üstlenmiş. Şuan Diyarbakır'da bulunuşumuzun nedeni Diyarbakır ve Batman barolarının üstlendiği dosyaların duruşmasını takip etmek ve soruşturma dosyasının daha etkin yürütülmesi için, ilgili dosyanın savcısıyla görüşüp, talebimizi ileteceğiz."
"ADLİ MEKANİZMA BUGÜN ARTIK ADİL VE ETKİLİ OLSUN"
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi de adli mekanizmanın artık adil ve etkili olması gerektiğini dile getirerek, zaman aşımına uğramak üzere olan dosyalara dikkat çekti. Elçi, şöyle konuştu:
"Biz bölge baroları olarak, mağdurların adalet mücadelesi ve dayanışma içerisinde onlara hukuki yardımı sağlamaya devam edeceğiz. 1990'lı yıllarda adli mekanizmanın işlenmemesi nedeniyle, özellikle kamu görevlileri tarafından gözaltında kayıp ve failli meçhul cinayetlerin gerçekleşen eylemlere yönelik etkili bir soruşturma yürütmemeleri, ve tarafsız bir tutum sergilememeleri nedeniyle bir çok cinayet ve gözaltında kayıp olayları uzun yıllar karanlıkta kaldı. Bir çok olay adli kayıtlara yansımamıştır. Yansımışsa bile çok yanlış ve daha farklı bir şekil tutanaklara alındı. Dolayısıyla hala binlerce dosya zaman aşımına uğrama tehlikesiyle karşı karşıya kalmış durumda. Biz bu suçların aslında zaman aşımına uğramaması gerektiğini ve insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamına alınmasını düşünüyoruz. Buna ilişkin uluslararası hukuk standartları, yargı ve mahkemelerin yorumları karşısında zaman aşımına uğramaları gerekiyor. Bu suçların mağdurları adalet bekliyor. En azından 20 yıl sonra, adli mekanizma bugün artık adil ve etkili olsun. Bu olayın faillerini ortaya çıkarsın." - Diyarbakır
Son Dakika › Güncel › Barolardan, Kayıplar ve Faili Meçhul Cinayetler Projesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?