Başbakan Davuoğlu Ordu'da - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davuoğlu Ordu'da

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Doğu Karadeniz Projesi Eylem Planı'nı açıklarken yaptığı konuşmada, "12 yılık bu birikim üzerine şu anda hedefimiz inşallah önümüzde 2023'e doğru giderken Doğu Karadeniz Bölgesi'ni DOKAP çerçevesinde gerçek bir çekim alanı, hem Türkiye'nin hem bütün Karadeniz'in hem Kafkaslar ve Ortadoğu'nun ulaşım hattı olarak bütün hinterlandın çekim alanı haline getirmeye kararlıyız" dedi.

14.02.2015 14:26

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Doğu Karadeniz Projesi Eylem Planı'nı açıklarken yaptığı konuşmada, "12 yılık bu birikim üzerine şu anda hedefimiz inşallah önümüzde 2023'e doğru giderken Doğu Karadeniz Bölgesi'ni DOKAP çerçevesinde gerçek bir çekim alanı, hem Türkiye'nin hem bütün Karadeniz'in hem Kafkaslar ve Ortadoğu'nun ulaşım hattı olarak bütün hinterlandın çekim alanı haline getirmeye kararlıyız" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ordu'da Devlet Tiyatroları Kültür Merkezi'nde, Doğu Karadeniz Projesi Eylem Planı'nı (DOKAP) açıkladı.

DOKAP bölgesinde son 12 yılda yapılanları paylaşmak istediğini ifade eden Davutoğlu, bu dönemde bölgenin dış ticaret hacmini 760 milyon dolardan 4 milyar dolara çıkardıklarını söyledi.

Davutoğlu, ihracatı ise 545 milyon dolardan, 2,6 milyar dolara yükselttiklerini belirterek, bu rakamın bile mütevazı olduğunu, gelecek dönemde bunun süratle 10 milyar dolara çıkması için tedbirlerin alınacağını bildirdi.

Eğitimde Türkiye'nin her yerinde büyük bir paradigmatik değişim yaşandığını dile getiren Davutoğlu, DOKAP bölgesinin de hem nitelik hem nicelik olarak bu durumdan etkilendiğini belirtti. Davutoğlu, derslik başına düşen öğrenci sayısının ilköğretimde 25'ten 21'e, ortaöğretimde ise 31'den 23'e düştüğüne dikkati çekti. Davutoğlu, Doğu Karadeniz'de bugün 23 öğrencili dersliklerle çok modern standartlarda eğitim yapıldığını aktardı.

Öğretmen sayısının da ilköğretimde yüzde 6 artığını ve 29 bin 790'a, ortaöğretimde ise yüzde 81 artarak 17 bin 872'ye yükseldiğini bildiren Davutoğlu, bölgede 12 bin 607 yeni derslik inşa edildiğini, bunun olağanüstü bir rakam olduğunu ifade etti.

Başbakan Davutoğlu, bölgede altısı devlet ikisi vakıf olmak üzere sekiz üniversite kurulduğunu, bu üniversitelere 1,7 milyar lira yatırım yapıldığını kaydetti. Davutoğlu, üniversitede öğrencisi sayısının 65 bin 104'ten 177 bin 736'ya ulaştığını, 2002'de bütün Doğu Karadeniz'de bin 58 öğretim üyesi, 2 bin 667 öğretim elemanı varken, şu anda 3 bin 532'i öğretim üyesi olmak üzere 8 bin 438 öğretim elemanının görev yaptığını belirtti. Davutoğlu, bölgedeki dört üniversitede merkezi araştırma laboratuvarları kurulduğunu, sadece eğitim yapan değil araştırma yapan üniversitelerin geliştirilmesine büyük önem verdiklerini söyledi.

Sağlıkta bölgede 2 milyar liralık yatırım yapıldığını, hastane sayısının 80'den 108'e yükseldiğini, yatak sayısını da 10 bin 706'dan 12 bin 560'a çıkardıklarını kaydeden Davutoğlu, böylece 10 bin kişiye düşen yatak sayısını 28,5'dan, 32,2'ye, bölge genelindeki hekim sayısını 4 bin 460'dan 6 bin 761'e yükselttiklerini aktardı.

"Sağlıkta memnuniyet oranını yüzde 80'e çıkardık" -

Sağlık alanında kaliteyi yükselttiklerini vurgulayan Davutoğlu, "Sağlık alanındaki memnuniyet oranını yüzde 40'tan yüzde 80'e çıkardık" diye konuştu.

Gençlik ve spor alanında 2,3 milyar liralık yatırım yaptıklarını belirten Davutoğlu, bölgede yurt kapasitesini 14 bin 86'dan, 31 bin 134'e çıkardıklarını söyledi. Davutoğlu, Bayburt'ta bir, Samsun'da beş olmak üzere altı gençlik merkezi inşa ettiklerini, birçok ilde gençlik merkezi çalışmalarını tamamladıklarını, birçok gençlik merkezinin inşaatının da devam ettiğini dile getirdi.

Ulaştırma alanında bölgenin bütün görünümünün değiştiğini vurgulayan Davutoğlu, 15,6 milyar liralık yatırım yaptıklarını söyledi. Davutoğlu, bölünmüş yolları 316 kilometreden 967 kilometreye çıkardıklarını, Karadeniz Sahil Yolu Projesini devreye soktuklarını kaydederek, İkizdere- İspir yolu üzerindeki Ovit Tüneli tamamlandığında tünelin Türkiye'nin ve Avrupa'nın en uzun, dünyanın da ikinci en uzun çift tüp olacağı bilgisini verdi.

Giresun, Dereli, Şebinkarahisar, Suşehri devlet yolunda Eğribel Tüneli'nin yapım ihalesinin 2014 yılının aralık ayında yapıldığını hatırlatan Davutoğlu, Hopa- Borçka arasında yer alan 5 bin 286 metrelik Cankurtaran Tüneli'nin çift tüp tünel olarak tamamlandığını, bağlantılı yollarındaki çalışmalar tamamlandığında Hopa-Borçka arasının 12 kilometre kısalacağını kaydetti.

Başbakan Davutoğlu, 1,2 milyon ton yükleme boşaltma kapasitesine sahip Samsun Gelemen Lojistik Merkezi'ni işletmeye açtıklarını, DOKAP bölgesindeki havaalanlarında uçuş yapan yolcu sayısının 600 binden 3,6 milyona ulaştığını belirtti. Davutoğlu, "İnşallah Ordu-Giresun Havalimanı'nı da önümüzdeki ay hizmete açacağız" dedi. Davutoğlu, havalimanının dünyada 3-4 örnekten biri olacağını, Türkiye ve Avrupa'da bir ilk mahiyeti taşıyacağını söyledi.

Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayan 144 yıl önce planlanmış yolu da en kısa zamanda tamamlayacak şekilde çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Davutoğlu, bütün Karadeniz sahilini kuşatan ulaştırma stratejileriyle Doğu Karadeniz Bölgesi'ni her yerden en kolay ulaşılabilen bölge haline getireceklerini dile getirdi.

Davutoğlu, aile ve sosyal politikalar alanında da yaklaşık 3 milyar lira yatırım yaptıklarını belirterek, evde bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanan kişi sayısının son 7 yılda 3 bin 225'ten, 31 bin 211'e ulaştığını söyledi.

Orman ve su işleri alanında 11,5 milyar liralık yatırım gerçekleştirdiklerini aktaran Davutoğlu, birçok baraj projesinin tamamlandığını, Gümüşhane Yukarı Kelkit Baraji ve sulama projeleri kapsamında 12 hektarlık alanın sulamaya açıldığını kaydetti. Davutoğlu, Deriner Barajı'nın da tamamlandığını, bu barajın 249 metre yüksekliğiyle Türkiye'nin birinci, dünyanın ise 6'ıncı yüksek barajı olduğunu belirtti.

KÖYDES alanında, 1,4 milyar liralık, kültür ve turizm alanında 275 milyon liralık yatırım yapıldığını, birçok ilde kültür merkezleri açıldığını vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"12 yıllık bu birikim üzerine şu anda hedefimiz inşallah önümüzde 2023'e doğru giderken Doğu Karadeniz Bölgesi'ni DOKAP çerçevesinde gerçek bir çekim alanı, hem Türkiye'nin hem bütün Karadeniz'in hem Kafkaslar ve Ortadoğu'nun ulaşım hattı olarak bütün bir hinterlandın çekim alanı haline getirmeye kararlıyız. Bu hedeflere ulaşmak için önümüzdeki dönemde eylem planında, şu alanda politikalar uygulayacağız.  Birincisi, ulaşım ve enerji alt yapısının üst standartlara çıkarılması; iki, insan kaynakları ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi; üç, modern sulama tekniklerinin uygulanması ve etkin kullanılması; dört, işletmeler arası işbirliğinin ve kümelenme faaliyetlerinin artırılması; beş, bölgenin ticaret ve turizm merkezi haline getirilmesi; altı, doğal ve kültürel dokunun değerlendirilmesi. Bütün bu hedefler bağlamında beş ana eksenden oluşan bir eylem planını paylaşıyoruz. Bir, turizm ve çevresel sürdürülebilirlik; ikincisi altyapı ve kentsel gelişme; üç, ekonomik kalkınma; dört, sosyal gelişme; beş, yerel düzeyde kurumsal kapasitenin geliştirilmesi."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davuoğlu Ordu'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement