METİN ÖZMEN - Batman'da 1990'lı yıllarda uygulanan kota sistemiyle azalan tütün üretimi, son yıllarda özel şirketlerin tütün alımına yönelmesiyle yaygınlaşıyor.
Batman'ın Sason ve Kozluk ilçelerinde tütün ekimine özel şirketlerle anlaşarak başlayan çok sayıda aile, geçimini bu şekilde sağlıyor. Her 2 ilçede, haziran ayında ekimi gerçekleştirilen tütünün, hasadı yapılıyor. Ailelerin tarlalarda topladığı tütünler, kurutulduktan sonra anlaşma yaptıkları şirketlere verilecek.
Özel şirketlerin çok düşük fiyata tütün aldıklarını belirten ailelerin isteği, tütün alımının tekrar devlet tarafından yapılması ve desteklenmesi.
Kozluk Ziraat Odası Başkanı Ahmet Barış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sason ilçesinde Ziraat Odası bulunmadığı için bu ilçedeki çiftçilerin de kendi odalarına kayıtlı olduğunu, her 2 ilçeden kayıtlı 5 bin çiftçinin bulunduğunu söyledi.
Üye çiftçilerden Kozluk ve Sason'da 4 bin çiftçinin özel şirketle tütün ekimi konusunda sözleşme imzaladığını kaydeden Barış, ilçede tütün ekiminin yeniden canlanmaya başladığını aktardı.
Barış, "Batman'da tütün üretimi Kozluk ve Sason ilçesinde yapılıyor. Ailelerin her biri 5 ton tütün üretecek. Virginia tütününün ekildiği Kozluk ve Sason bölgesinde tütün yeniden eski canlılığını kazanmaya başladı. Önümüzdeki yıllarda bölgedeki birçok aile tütün ekimine tekrar yönelecek." dedi.
Sason ilçesine bağlı Karameşe köyü muhtarı Mehmet Çaca da tütün ektiğini belirterek, köylerinde tütün üretiminin yaygın olduğunu kaydetti.
Geçtiğimiz yıl 30 ailenin tütün üreticiliği yaptığı ilçede üretimin hızla yayıldığını anlatan Çaca, bu sayının 100'e yükseldiğini belirtti.
Karameşe köyünde tütün ekimi yapan üreticilerden Mustafa Çelik de 3 yıldır özel şirketle anlaşarak tütün ektiklerini, en büyük sıkıntılarının, şirketle sözleşme imzaladıkları için onların istediği fiyattan tütünü vermeleri olduğunu anlattı.
Çelik, "Öyle olunca çok düşük bir fiyatla tütün alınıyor. 10 yıl önce tütünü devlet aldığı için daha değerliydi. Temennimiz tütünün tekrar değerlenmesi ve devlet tarafından desteklenmesidir." diye konuştu.
Okuldan arta kalan zamanlarında ailesine tütün işlerinde yardımcı olduğunu belirten Büşra Çelik ise aile bütçesine katkıda bulunmak için tarlada çalıştığını anlattı.
Tütün ekerek, 7 çocuğuna bakıyor
Tütün üreticisi Süleyman Çelik, "10 yıl önce de tütün ekiyorduk. Daha sonra tütüne getirilen kota sistemiyle bıraktık. Son yıllarda tütünü özel şirketlerin almaya başlamasıyla tekrar tütün ekmeye başladık. Özel şirketler kendilerine göre fiyat belirliyor. Devletimizden tütün alımının devlet nezdinde devam ettirilmesini istiyoruz. 7 çocuğumu ektiğim tütünle okutup geçindirmek zorundayım. Babalarımızdan tütün ekmeyi öğrendik, sadece bu işi biliyoruz." ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Batman'da Tütün Üretimi Yaygınlaşıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?