Baksı Müzesi kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Baksı Kültür Sanat Vakfı olarak müzik konusunda bir adım atmak istediklerini ve bunun içinde Bayburt türkülerinin bilimsel araştırmasını yaptırdıklarını belirtti.
Koçan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başlattıkları çalışmayı bu konuda alanında uzman bilim insanlarıyla profesyonel bir biçimde yürüttüklerini söyledi.
Yürüttükleri çalışmada Bayburt türkülerini tespit ettiklerini, sınıflandırdıklarını ve bunların otantik olarak notalarını çıkardıklarını anlatan Koçan, "Bayburt türküleri nedir, arkasındaki duygu nedir, köken nedir, ilişkiler nedir, ifade tarzında ne ağır basıyor, ifade tarzının dayandığı temel meseleler nedir. Belki şiirle, felsefeyle, inançla bunların bağlantıları nedir. Böyle bir bilimsel araştırma yapıyoruz" dedi.
Koçan, yaptıkları çalışmada eski kayıtları mümkünse yeniden CD sistemiyle ürettiklerini dile getirerek, eskiyi tamamen bilinçli bir biçimde koruma altına aldıklarını kaydetti.
Bazı müzik şirketlerinin de bu projeyi desteklediklerini ifade eden Koçan, Bayburt türkülerinin günümüz sanatçıları tarafından yorumlanma çalışmalarının da devam ettiğini söyledi.
Koçan, Bayburt türkülerini yeniden yorumlayacak sanatçıları belirleyeceklerini vurgulayarak, "Onun için zannediyorum ki hem eskinin aynen üretilmesi ve bunun metinleştirilmesi hem de bunların yeniden yorumlanıyor olması Bayburt'un müzik dünyamızda yeniden bir rol alması anlamına gelir. Hatta şöyle görüşlerde var, 'bunlardan birkaç tanesini orkestra aracılığı ile seslendirebilir miyiz?' diye. Onun içinde çalışmalar devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.
Koçan, Bayburt türküleri alanında başlattıkları çalışmayı 2016 yılı içerisinde tamamlamak istediklerini belirterek, şunları söyledi:
"Sonuçta bununda bir bütçesi var, bunun bir hinterlandı var, bir ilişkileri var, telif hakları var. Bütün o süreçleri geçirerek eğer bu sene yetiştirebilirsek yeni yapacağımız amfi tiyatromuzda o türküleri seslendiren sanatçılar birer de konser vererek yapılan araştırmanın ve müziğin güncelleşmesine katkıda bulunacaklar diye düşünüyorum. Müzikten sonra da edebiyatla, sözlü gelenekle ilgili görüşlerimiz var. Onlar da zaman içerisinde zannediyorum ki gündeme gelir."
Koçan, Bayburt türküleri alanında müdahalede bulunmak istedikleri alanlardan birinin eskiyi korumaya almak, ikincisinin de eskiye yeni çağın dinamizmini ve duygusunu ilave etmek olduğunu anlatarak, "Böylece eski ve yeni arasında bir kültürel ırmak oluşturmak istiyoruz." diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Bayburt Türküleri Bilimsel Araştırma Konusu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?