ZAFER ARSLAN - İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Canberk Hurmoğlu, sıcak havalarda uzun süreli araç kullanımının konsantrasyon eksikliğine yol açtığını belirterek, "Kazalar, tahmin edilenin aksine kışın değil yaz aylarında artmaktadır. Önceki yıllardaki bayram kazalarının yüzde 84'ünün kuru zeminde meydana geldigˆini söyleyebilirim." dedi.
Hurmoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz aylarında yurtdışındaki vatandaşların yurda dönüşlerinin yoğunlaşmasının da trafik kazası oranlarında artışa neden olduğunu anlattı.
Ramazan Bayramı öncesi sürücülere dikkatli olmaları uyarısı yapan Hurmoğlu, "Kazalar, tahmin edilenin aksine kışın değil yaz aylarında artmaktadır. Önceki yıllardaki bayram kazalarının yüzde 84'ünün kuru zeminde meydana geldigˆini söyleyebilirim. Temmuz ve ağustos ayları kazaların tavan yaptığı aylardır. Yaz dolayısıyla tatil sezonunda seyahatler ve yoğunluk artar. Uzun yol tecrübesi olmayan, gündüz ışığından yararlanmak isteyen sürücüler uzun süre araç kullanır. Yıl içinde sadece tatil için uzun sürüş yapan sürücüler yorulur ve dikkatleri dağılır." diye konuştu.
Kazaların genelde mola yerleri öncesi veya varılacak noktaya kalan son 50-100 kilometre yaşandığını belirten Hurmoğlu, trafik yogˆunlugˆunun 5 kat artacagˆı bayram tatilinde çok sayıda, uzun yol sürüs¸ tecrübesi olmayan sürücünün yollarda olacağını belirterek, "En çok can kaybı olan günler bayramın ikinci ve üçüncü günüdür. Kazaların yogˆun olarak meydana geldigˆi saatler 16.00-20.00 arasıdır." dedi.
"Yorgunlukla savaşmayın"
Bayram tatilinde yola çıkacaklara öncelikle güzergahı ve yolculugˆu planlamaları uyarısı yapan Hurmoğlu, "Dinlenin ve uygun saatte yola çıkın. Rahat ve uygun giysiler giyin. Aralıksız 2 saatten fazla aralıksız araç kullanmayın. Gece sürüs¸ü yapmayın." dedi.
Ramazanda kaza riskinin diğer aylara göre arttığını ifade eden Canberk Hurmoğlu, uykusuzluk ve yorgunluğun sürüs¸ sırasında kars¸ılas¸ılacak en büyük risk olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Sizi daha çok yoracagˆı için yorgunlukla savas¸mayın. 24 saat içinde en az 8 saat uyuyun. I·ftarda alacagˆınız gıdaların çes¸idine dikkat edin ve yemek süresini yayın. I·ftardan sonra bol s¸ekerli çay veya kahve içiniz ve en az 15 dakika istirahat edin. Tansiyon genellikle ögˆleden sonraları düs¸er. Belirtileri halsizlik, yorgunluk, bas¸ dönmesi ve enerji kaybıdır. Oruç sırasında sıkça rastlanan s¸ikayetlerden bas¸ dönmesi, baygınlık hissi ve çarpıntı oldugˆunda araba sürmeyi bırakınız.Yolda ihtiyatlı ve sabırlı davranın. Sürüs¸ saatlerinizi trafigˆin yogˆun oldugˆu zamana kalmayacak s¸ekilde ayarlayın."
Son Dakika › Güncel › Bayram Trafiğine Sıcak Hava Uyarısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?