Türkiye'nin en önemli büyükbaş hayvan yetiştiriciliği merkezlerinden Erzurum'da, kış mevsiminin uzun sürmesinin ardından geç gelen baharla besiciler, hayvanlarının merada otlatmanın sevinci yaşıyor.
Kış mevsiminin en sert geçtiği ve yılın büyük bölümünün soğuk havanın yanı sıra kar yağışının etkili olduğu kentte, yaklaşık bir ay geç gelen bahar mevsimiyle mera alanlarındaki karların erimesiyle otlar büyümeye başladı.
Kentteki besicilerin bir ay boyunca fazladan, kendi imkanlarıyla ahırlarda beslediği büyükbaş hayvanlarını meralara saldı.
İnekler merada bol bol otlayıp karnını doyururken, yem maliyetlerinin kışın uzun sürmesine rağmen düşmesi ve süt veriminin artışından dolayı besiciler de mutlu oluyor.
Büyükbaş hayvan yetiştiricisi Ahmet Abay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava sıcaklığının değişken olmasından dolayı hayvanları dışarıya çıkartamadığını söyledi.
Zamansız yağışların gerçekleştiğini ifade eden Abay, "Hayvanların otlağa çıkması yaklaşık 20 gün gecikti. Hem yem pahalı hem de saman pahalı ve bunlardan dolayı hayvanı içeride beslerken zararı oluyor. Büyükbaş hayvanın içeride bir ay beslenmesinin 300-500 Türk lirası masrafı oluyor ve bu da besici için zarar demektir." dedi.
Abay, hayvanın zamanında otlağa çıkmadığında süt veriminde azalma olduğuna dikkati çekerek, geçen yıldaki hayvan sayısının aynı olmasına rağmen ineklerin yaklaşık 15-20 litre sütünün azaldığını dile getirdi.
Mayıs ayında da istenen şekilde otların büyümediğini söyleyen Abay, mayıs ayında hayvanın doyması gerektiğini ama hayvanların hem sabah hem de akşam yemlenerek besicilere zorluk yaşattığını aktardı.
Besicilerden Ahmet Abiş ise yaklaşık 900 büyükbaş hayvana bakarak yayımını yaptığını anımsatarak, bahar mevsimini geç gelmesine rağmen hayvanlarını otlatmaktan dolayı sevindiğini kaydetti.
Son Dakika › Güncel › Besiciler Geç Gelen Baharla 'Mera' Sevinci Yaşıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?