BİRLEŞMİŞ Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türkiye'nin ev sahipliğinde geçen yıl ilk kez düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi'ne ilişkin, "Türkiye bir yıl önce bugün dünya genelinde uluslararası insani sistemin karşı karşıya olduğu sorunlara değinmek için uluslararası toplumu İstanbul'da bir araya getirdi." değerlendirmesinde bulundu.
BM Genel Sekreteri Guterres, Dünya İnsani Zirvesi'nin birinci yıl dönümünde yaptığı yazılı açıklamada, bu zirvenin insanların acılarının azaltılması için ortak hedefler doğrultusunda atılan bir adım olduğunu belirtti.
İnsani krizlerin eşi benzeri görülmemiş şekilde acılara ve yerinden edilmelere neden olduğuna, çatışmaların can almaya devam ettiğine, doğal afetlerin fakirliğe ve eşitsizliklerin kısır döngü yarattığına işaret eden Guterres, bu krizlerin barışçıl ve refah bir dünya için ortak hedefler doğrultusunda ilerlemeyi engellediğini bildirdi.
Sadece insani yardımlarla dünyada 130 milyondan fazla korumasız yardıma muhtaç kişinin ihtiyaçlarının giderilemeyeceğini belirten Guterres, çatışmaları önlemesi, doğal afetlere karşı hazırlıklı olunması konularında ortak çalışmalar yürütülmesi gerektiğini kaydetti.
Guterres, "Türkiye bir yıl önce bugün dünya genelinde uluslararası insani sistemin karşı karşıya olduğu sorunlara değinmek için uluslararası toplumu İstanbul'da bir araya getirdi. İnsani Ajanda'yı ilerletmek ve önümüzdeki yıllarda daha iyi sonuçlar sağlamak için bu ivmeyi korumamız kritik önem taşıyor." değerlendirmesini yaptı.
İstanbul'daki zirveye 9 binin üzerinde kişi katılmış ve zirve New York dışında en fazla üye devletin iştirakıyla gerçekleştirilen BM Zirvesi olmuştu.
Zirvede çatışmalar ve doğal afetlerden kaynaklanan krizlerin önlenmesi ve bu krizler karşısında daha insan odaklı bir uluslararası müdahalenin benimsenmesi için katılımcılar tarafından 3 binin üzerinde taahhütte bulunulmuştu.
Türkiye, zirvenin ev sahibi olarak 90'dan fazla ulusal ve müşterek taahhütte bulunmuştu. Bu taahhütler arasında, Somali'deki kuraklık ve Suriye'deki iç savaş gibi tekrar eden krizlerin etkilerinin azaltılması için insani ve kalkınma yardımları arasındaki eş güdümün güçlendirilmesi de yer almıştı.
Bu kapsamda, Türkiye, 18- 19 Mayıs 2017'de İstanbul'da Dünya İnsani Zirvesi'nin birinci yıl dönümünü idrak etmek amacıyla, BM ile insani ve kalkınma aktörleri arasındaki yeni çalışma yöntemine dair bir çalıştaya ev sahipliği yaptı.
Dışişleri Bakanlığınca gerçekleştirilen çalıştayda, BM uzmanları, STK'lar ve donörler, TİKA, AFAD ve Türk Kızılayı gibi kuruluşlar yer almıştı.
Son Dakika › Güncel › BM Genel Sekreteri Guterres Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?