Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, 'Mülteci sorunu ve Bodrum' konulu çalıştay düzenlendi.
Bodrum Belediyesi ve Bodrum Fotoğraf Sanatı Derneği'nin desteğiyle; Bodrum'da İnsanca Yaşam Derneği tarafından Maya Otel'de, 'Mülteci Sorunu ve Bodrum' konulu, 'Yaptıklarımız yapamadıklarımız" alt başlığıyla çalıştay düzenlendi. Uluslararası AF örgütü Türkiye Şubesi Mülteci Hakları Koordinatörü Volkan Görendağ ve İzmir Merkezli Mültecilerle Dayanışma Derneği Proje Koordinatörü İrem Spomer'in konuşmacı olarak katıldığı çalıştayı, aralarında mülteci konusunda çalışma yapan kuruluşların temsilcilerinin de yer aldığı yaklaşık 75 kişi izledi.
Açılış konuşmasını yapan Bodrum'da İnsanca Yaşam Derneği Başkanı Ayça Kubat, derneklerinin üç ay önce kurulduğunu belirterek yetersiz kaldıkları konulara değindi. Kubat,
"Avrupa hayali kuran mültecilere 'Çok tehlikeli bu yol, gitmeyin' dedik. Bunu dememize rağmen dernek olarak onların denizde boğulup ölmelerinin sorumluluğunu taşıyoruz. Çünkü bir şey yapamadık. Çaresiz kaldık. Tekneleri battığı zaman, Sahil Güvenlik ekiplerinin sudan çıkardığı, çocukları ölmüş bir annenin yanına gidip de elinden tutamadık. Onun son damla kalmış yaşam umudunu kendisine veremedik. Çok üzülüyoruz. Bazı anneler parklarda bile doğum yaptı" diye konuştu.
MÜLTECİ DAĞILIMINDAN BAHSETTİ
Uluslararası AF örgütü Türkiye Şubesi Mülteci Hakları Koordinatörü Volkan Görendağ ise Türkiye'de 20-30 bin civarında olan mülteci nüfusunun 2011'de Suriye'deki çatışmalardan sonra milyonlarla ifade edilir hale geldiği söyledi. Suriye'den gelenlerin geçici koruma statüsünde olduğunu vurgulayan Görendağ, mültecilerin hukuki statüsüne ilişkin Cenevre Sözleşmesi ile Newyork Protokolü'nden söz etti. Türkiye'de 2014 Geçici Koruma Yönetmeliği'nin çıkarıldığını belirten Görendağ, "Çok büyük bir mülteci nüfusunun olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Resmi açıklamalar 2.8 milyon diyor. Bunlar Suriyeli mülteciler. Birde bunların dışında 300 bine yakın mülteci var. Yani 3 milyondan fazla mültecinin Türkiye'de kaldığını biliyoruz. Suriye'deki durum çok çok kötü. İnsan hakları ihlalleri nedeniyle şu anda 5 milyon insan ülkesinin dışında. Bunlara Türkiye ve diğer ev sahipliği yapan ülkeler hangileri diye baktığımızda ne yazık ki süper güç, 876 tane F16'sı olan ülkeler değil. Yine Suriye'nin komşu ülkeleri olan Ürdün, Lübnan, Irak ve Mısır. Türkiye ile beraber 5 ülke, mülteci nüfusunun en az yüzde 95'ine ev sahipliği yapıyor. Ama Amerika, Rusya, Çin ve zengin Körfez ülkelerinde mülteci nüfusundan bahsetmek mümkün değil. AB ülkeleri bir nebze mülteci nüfusuna ev sahipliği yapıyor ama kesinlikle yeterli değil" diye konuştu. Görendağ, çocukların geleceğinin risk altında olduğunu, Suriye'de kayıp bir neslin, eğitimsiz bir nesil oluşacağını söyledi.
Mülteciler konusunda Türkiye ile yapılan görüşmelerin, güvenlik üzerine olduğunu söyleyen Görendağ, AB'nin mülteciler konusunda Türkiye'ye verileceği konuşulan 3 milyar Euro'luk yardımın da yeni askeri tedbirler için değil, mültecilerin eğitime, barınmaya erişebilmesi için harcanılmasını tavsiye ettiklerini ifade etti. Ayrıca insanların Suriye'den çıkış nedenlerini ortadan kaldıracak önlemlerin biran önce alınması gerektiğini belirtti.
DHA FOTOĞRAFLARI İZLENDİ
Çalıştayda, mülteciler konusunda Bodrum'da DHA muhabirlerinin objektiflerine yansıyan karelerden derlenen fotoğraflar, barkovizyon eşliğinde izleyenlere gösterildi. Ayrıca çalıştayda; mülteciler konusunda yapılan çalışmalar hakkında da konuşuldu. Türkiye'de Sahil Güvenlik ekiplerinin son yıllarda kapasitesini artırarak arama kurtarma çalışmalarına ağırlık verildiğine dikkat çekildi.
Son Dakika › Güncel › Bodrum'da Mülteci Çalıştayı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?