Böyle Mi UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Girilecek! - Son Dakika
Güncel

Böyle Mi UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Girilecek!

Böyle Mi UNESCO Dünya Mirası Listesi\'ne Girilecek!

UNESCO Dünya Mirası Listesine aday olan tarihi Harran ilçesinin hali içler acısı.

06.04.2015 13:36

Dünyanın ilk yerleşim alanlarından biri olan tarihi Harran ilçesi UNESCO Dünya Mirası Listesine aday olmuştu.

Konik kubbeli evleri ve farklı mimarisinin yanı sıra ilk İslam üniversitesi kalıntılarının da bulunduğu tarihi ilçenin son hali içler açısı.

Tarihi bölge çevresinde betonlaşmanın giderek arttığı görülürken, iş makinelerinin sit olanı olarak ilan edilmesi düşünülen bölgede kazı yapması tarihi yerin geleceğini tehlike altına alıyor.

Üstelik bunun yanında birçok tarihi mekan, ahır olarak kullanılmaya başlamış. Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz, "UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kabul edilmesi halinde turist sayımız daha da artacak" şeklinde açıklama yapmıştı. Ancak ne belediye üzerine düşeni yerine getiriyor ne de diğer ilgili kurumlar. Hal böyleyken akıllara şu soru geliyor "Harran bu şekilde mi 'UNESCO Dünya Miras Listesine' girecek".

MİSAFİRLERE RAHAT YOK

Farklı mimarisi ve tarihi yapısıyla Şanlıurfa'nın en önemli turizm bölgelerinin başında gelen Harran'da bir diğer sorun ise ziyaretçileri sık sık rahatsız eden ve para isteyen çocuklar. Dünyanın birçok yerinden ziyaretçi olarak gelenlere dilenci çocuklardan taraf rahat yok. Tarihi yerleri mesken tutan çocuklar, ziyaretçileri para vermeleri konusunda baskı altında tutuyor. Tarihi bölgede güvenlik güçleri ve zabıtaların bulunmamasını fırsat bilen büyükleri çocukları bu anlamda istismar ediyor. Durum böyle olunca tarihi bölgelerdeki dilenci çocuk sayısı her geçen gün artıyor. Bölgeye gelenler tarihi yapıları gezdikleri sırada sık sık adeta yapışan çocukların tacizlerine maruz kalıyor.

SOSYAL TESİS EKSİKLİĞİNİN GİDERİLMESİ LAZIM

Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Mehmet Kamil Türkmen, turizm alanı olarak belirlenen bölgede sosyal tesisleşmenin biran önce tamamlanması gerektiğine dikkat çekerek şunları kaydetti: "Öncelikle sur içindeki beton yapıların kaldırılması lazım. Şuanda misafirlerden para alınıyor. Biz öncelikle tüm işlemlerin bittikten sonra para alınmasını istiyoruz. Orada bakanlığın yaptığı güzel çalışmalar var ama buna oradaki halkın ve yerel yönetimin buna sahip çıkması lazım. Eğer biz Harran'ı UNESCO Dünya Miras Listesinde yer almasını istiyorsak beton blokların olmadığı, elektrik bağlantılarının yer altında olduğu bir yer yapmamız lazım. Harran'a 2 milyon turisti çekmemiz için önce turistlere hijyenik ortamların sağlanacağı altyapı ve sosyal tesis ihtiyaçlarının karşılanması lazım. Oradaki insanlara turizm bilincini aşılayıp bunları uygulamaya geçirmemiz lazım."
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Böyle Mi UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Girilecek! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement