- Karaman Belediyesi'nce hizmete açılan "Gönül Gözü Kahvesi"nde çalışanların tamamına yakını engellilerden oluşuyor
Kahvehanedeki karanlık odada görme engelli çalışanlar tarafından servis yapılarak, misafirlere engellilerin hangi şartlarda yaşadıkları anlatılmaya çalışılıyor
Belediye Başkanı Uğurlu:
"Belediye olarak açtığımız bu kahvede gönlüyle görenler hizmet veriyor"
Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karaman'ın Türkiye genelinde "Engelsiz Kent" için pilot bölge seçilen 4 ilden biri olduğunu söyledi.
Belediye olarak tüm çalışmalarda engelliler için de düzenlemeler yaptıklarını ifade eden Uğurlu, "Yeni yapılan yol ve kaldırım çalışmalarında engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştıracak uygulamalar yapıyoruz. Yeni bir imar planı yaptık. Bu imar planında engelli vatandaşların; hamileler, yaşlılar ve çocukların rahatlıkla yaşayabilecekleri bir şehir tanzim etmeye çalıştık" diye konuştu.
Yaklaşık bir senedir engellilere istihdam sağlayacak, onların bir araya gelebilecekleri, toplumla kaynaşabilecekleri bir mekan üzerinde çalıştıklarını, bunu da "Gönül Gözü Kahvesi" ile hayata geçirdiklerini anlatan Uğurlu, şunları kaydetti:
"Burası Gönül Gözü Kahvesi. Yani gönlüyle görenlerin kahvesi. Karaman Belediyesi'nin sosyal sorumluluk projelerinden bir tanesi. Burada çalışanların tamamına yakını engellilerden oluşuyor. Burada çalışacakları, başka bir sosyal kurumdan destek görmeyen arkadaşlardan belirlemeye gayret gösteriyoruz. Kentin ortasında, yeşillikler içinde 2 katlı güzel bir yer. Engelli arkadaşlarımızın rahatlıkla kullanabilecekleri, servis yapabilecekleri şekilde düzenlendi."
"Gözünüzün kıymetini bilin!"
Uğurlu, mekanın tüm Karaman halkına hizmet verdiğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu tesisin adının Gönül Gözü olmasının sebebi şudur; burası gönlü ile görenlerin servis yaptığı bir yer. Çalışanlarımızdan Fadim hanım, yüzde yüz görme engelli. Mükemmel servis yapıyor. Üst katta 3 tane karanlık odamız var. Burada misafirlerimize yemek ve çeşitli ikramlarda bulunuyoruz. Bu odalar tamamen karanlık. Hiç ışık görmüyor. Sadece havalandırma düzeneği var. Bu ikramlarda servisi görme engelli çalışanlar yapıyor. Tamamen karanlıkta yapılan ikramlar 15-20 dakika sürüyor. Bu ikramdan sonra engelli arkadaşımız misafirlerimize şunları söylüyor: 'Bu zifiri karalıkta 15 dakika yemek yediniz ve bu karanlığa tahammül ettiniz. Sizin 15-20 dakika yaşadığınız bu hayatı, biz ömrümüz boyunca yaşıyoruz. Dolayısıyla siz, sahip olduğunuz nimetlerin kıymetini bilin! Gözünüzün kıymetini bilin! Sağlığınızın kıymetini bilin!' Yani onlara bir de mesaj vermiş oluyoruz."
Gönül Gözü Kahvesi'nin görme engelli çalışanı Fadim Önasya ise doğuştan görme engelli olduğunu söyledi. Tesiste yardımcı servis elemanı olarak çalıştığını belirten Önasya, şunları ifade etti:
"Çalışırken çok fazla zorlanmıyorum. Çünkü her şey bizim çalışabileceğimiz şekilde yapılmış durumda. Hizmet verdiğimiz müşterilerimiz, benim görme engelli olduğumu anlayınca ilk önce biraz şaşırıyorlar. Fakat kimseden bir tepki almadım. Yukardaki karanlık odamızda kitaplarımız var. Bize görme engelli vatandaşlarımızdan kamudaki haklarıyla ilgili bir şey soran olursa, kabartma kitaptan bakarak bilgi veriyoruz. veya kendisi okuyarak haklarını öğreniyor. Bastonlarımız var. İleriki günlerde burası kabartma kitaplarla dolu bir kitaplık olacak." - Karaman
Son Dakika › Güncel › Bu Kahve 'Gönlüyle Görenlerin Kahvesi' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?