700 türden 4 bin mantar Örneği - Son Dakika
Güncel

700 türden 4 bin mantar Örneği

700 türden 4 bin mantar Örneği

Selçuk Üniversitesi Mantarcılık Araştırma ve Uygulama Merkezi, 700 türe ait 4 bin mantar örneği bulunuyor.

13.01.2014 18:19  Güncelleme: 12:51

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mantarcılık Araştırma ve Uygulama Merkezi, 700 türe ait 4 bin mantar örneğinin bulunduğu arşivi ile hem Konya'daki, hem de il dışındaki mantar araştırmacılarına bilimsel anlamda uygulama ve araştırma imkanı sağlıyor. Merkezde ayrıca "Konya Fungaryumu" adı verilen bölümde ilde yetişen mantarların biyolojik zenginliğinin korunması çalışmaları yürütülüyor.

Merkezin Müdürü Prof. Dr. Gıyasettin Kaşık, merkezde mantarcılık alanında önemli çalışmaların yapıldığını belirtti.

Daha önce Aksaray'da olan merkezi, geçtiğimiz günlerde Konya'ya taşıdıklarını ve çalışmaları burada yürütmeye başladıklarını ifade eden Kaşık, şunları kaydetti:

"Burada 2 bölüm, 7 sınıf, 19 takım, 65 aile, 162 cinse dağılmış 700 civarındaki türe ait 4 bin değişik mantar örneği bulunuyor. Merkezimizde, bu alanda önemli bilimsel çalışmaların yapılmasının yanı sıra Türkiye'de yetişen makromantarların listesini çıkartarak, bununla ilgili 'Konya Fungaryumu' dediğimiz, Konya'da yetişen mantarların arşivini oluşturup, biyolojik zenginliklerin korumaya alınması konusunda ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Merkez, Konya dışındaki araştırmacılara da çalışma fırsatı veriyor. Uygulama alanlarımız son derece elverişli. Hem bünyemizdeki lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerimize, hem de Konya dışındaki üniversitelerden gelen araştırmacılara çok çeşitli mantar yelpazemizle araştırma yapma imkanı sunuyoruz. Bünyemizdeki üretim ve kültür odaları, mantar saklama odaları ve arşivleriyle ülkemizdeki mantar çeşitliliğinin önemli bir kısmına sahibiz."

Kaşık, ayrıca kültür mantarcılığında oluşturdukları izole edilmiş üretim ve kültür odalarında araştırmacılar için mantar ürettiklerini vurgulayarak, özel bir sulama sistemiyle 17 derece sıcaklıktaki odalarda çeşitli türde mantarlar yetiştirdiklerini aktardı.

"Tedavi sürecine yardımcı oluyoruz"

Bölgenin mantar konusunda çok çeşitli taleplerine de cevap verdiklerini dile getiren Kaşık, "Araştırmalarımızın yanı sıra çeşitli alanlarda, bulunduğumuz bölgeye hizmet veriyoruz. Sağlık kuruluşlarından gelen talepler doğrultusunda, mantar zehirlenme vakalarında mantar türlerinin teşhisi ve zehirlenmeye sebep olan etken madde hakkında bilgi vererek, tedavi sürecine yardımcı oluyoruz. Bunun yanı sıra ülkemizde kültür mantarcılığının geliştirilmesi noktasında üretim yapmak isteyenlere, yetiştiricilikle ilgili her türlü yardım ve danışmanlık hizmetini veriyoruz" diye konuştu.

Merkezi ziyaret eden SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel de Kaşık'tan, merkezin çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Mantar üretim ve kültür odalarını inceleyen Gökbel, merkezin Konya ve bölge için son derece önemli olduğunu belirtti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 700 türden 4 bin mantar Örneği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement