Eskiden birçok ailenin geçim kaynağı olan ayakkabı tamirciliği mesleği, Tekirdağ'da bir elin sayısını geçmeyecek kadar ustanın elinde yaşatılmaya çalışılıyor.
Gelişen teknoloji ve değişen alışkanlıklarla birlikte bazı meslekler giderek tarihe karışıyor. Bunlardan birisi de ayakkabı tamirciliği. Eskiden birçok ailenin geçim kaynağı olan ayakkabı tamirciliği mesleği, Tekirdağ'da bir elin sayısını geçmeyecek kadar ayakkabı ustasının elinde yaşatılmaya çalışılıyor. Ayakkabı tamirciliğinin en büyük sorunlardan birinin çırak yetiştirilememesi olduğunu vurgulayan, Ayakkabı Tamir Ustası Tolga Atmacalar, bu meslekte artık eskisi gibi ekmek olmadığını belirtti. Ayakkabı Tamir Ustası Rasim Erim ise eskiden bu meslekte daha çok para kazanmak için ara ara İstanbul'a gittiğini belirtti.
"MESLEĞİ YAPACAK OLAN KİMSE KALMAZ"
Tekirdağ'da bu mesleği yapanların sayısının çok az olduğunu ifade eden Ayakkabı Tamir Ustası Tolga Atmacalar, mesleğin kaybolmaya yüz tutmuş durumda olduğunu söyledi. Atmacalar, "Bu meslekte biz son nesiliz. Bizden sonra, bu işi yapan pek olmaz artık. Tekirdağ'da bu mesleği çok yapan kimse yok. Sadece, mahalle aralarında yapan var. Ben ilkokulu bitirdikten sonra, ayakkabıcılık mesleğine girdim. Yani eskiden böyleydi. Bir çocuk ilkokulu bitirdikten sonra devam etmeyecekse, hemen bir ustanın yanına verirlerdi. 32-33 yıldır bu mesleği yapıyorum. Tekirdağ'da, benim çıraklık dönemimde 17-18 tane sadece imalat yapan ayakkabı atölyesi vardı. şu anda Ayakkabı yapan atölyede yok, ısmarlama ayakkabı yapan, kimsede kalmadı. Eskiden bu meslek çok popülerdi. Durumu iyiydi bu mesleğin. Ama şimdi artık kimse yapmıyor. Bizde gittikten sonra bu mesleği yapacak olan kimse kalmaz. Benim kendi oğlum var. Okula gidiyor gelmiyor gelmekte istemiyor. Çünkü artık bu meslekte ekmek yok" diye konuştu.
"BU MESLEK İÇİN İSTANBUL'A ÇALIŞMAYA GİDERDİK"
Eskiden 17-18 tane imalat olduğunu ve o imalatlarda çok kişi çalıştıklarının altını çizen Ayakkabı Tamir Ustası Rasim Erim ise şimdi öyle bir durumun kalmadığını dile getirdi. Rasim Erim, "Bu meslek eskisi gibi gelecek vaat etmiyor. Eskiden, bu meslek popüler olduğu için çırak, kalfalık meseleleri vardı ama artık oda kalmadı. Hatta, bu meslek için 20-30 kişi İstanbul'a çalışmaya giderdik. O arkadaşlarımın çoğu vefat edip, öldüler. Şimdiki gençlikle bu meslek yapılmaz. Eline vereceksin telefonu, o telefonuyla oynayacak. Bu meslek istense eskisi gibi devam eder ama yetişen yok, yetişmek isteyen yok. Şimdi, millet marka peşindedir. Eskiden bizim yaptığımız ayakkabı 8-10 sene giderdi. Şimdi ise 300-400 yıllık ayakkabı 2 gün sonra tamire geliyor" ifadelerinde bulunarak mesleğin geleceği hakkında endişe duyduklarını söyledi. - TEKİRDAĞ
Son Dakika › Güncel › Bu Mesleği Yapan Kalmadı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?