"Bu Sayıları Kainat Almıyor" - Son Dakika
Güncel

"Bu Sayıları Kainat Almıyor"

"Bu Sayıları Kainat Almıyor"

Matematik öğretmeni Aydın Cerit, yeni bulduğu 13 kados asalın her birinin tüm rakamlarıyla yazılmaya kalkıldığında bunun kainata sığmayacak büyüklüğe ulaşacağını söyledi.
Yeni bir buluşa imza atan matematik öğretmeni Aydın Cerit, "Kainatı...

06.12.2013 11:19

Matematik öğretmeni Aydın Cerit, yeni bulduğu 13 kados asalın her birinin tüm rakamlarıyla yazılmaya kalkıldığında bunun kainata sığmayacak büyüklüğe ulaşacağını söyledi.

Yeni bir buluşa imza atan matematik öğretmeni Aydın Cerit, "Kainatı dolduran sayılar anlamında adlandırdığım kados sayılar üzerinde çalışırken bazı asallar buldum. Daha sonra matematikten daha önceden bildiğimiz 'ardışık asallar arasında kurallı bir artış yoktur' tezini çürüten bir asal sayı dizisi yakaladım. Bunun için önce bir aralık seçtim. Aralığın genişliğini 30 bin aldım. Yani ilk sayı ile son sayı arasında 30 bin fark olan bu aralıktan ardışık 15 bin tek sayıyı tek tek araştırdım. Asal çıkmadıkları için 14 bin 987'sini eledim. Geriye kalan 13 sayı üzerinde yaptığım çalışmalar bu sayıların asal olduğunu gösterdi. Bunlara kados sayılar içinde yer aldıklarından 'kados asallar' ismini verdim. Bu asallar arasında bir geometrik dizi oluştu" dedi.

Asalları oluştururken taban olarak 2 sayısını seçtiğini belirten Cerit, "Üs olarak ise 384 asal çarpanlı, bin 184 rakamdan oluşan bir 'n' sayısı seçtim ve böylece bir takım asallar karşıma çıktı. Buradaki 2 üssü 'n' sayısına 'r' dediğimizde r+3, r+7, r+15, r+31, r+63, r+127, r+255, r+511, r+1023, r+2047, r+4095, r+8191 ve r+16383 kados asallarını verdi. Bu peş peşe gelen asallar arasındaki farklara bakıldığında ortak çarpanı 2 olan bir geometrik dizi oluştu. Bunlarda 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512, 1024, 2048, 4096 ve 8192. Bu 13 kados asalın her biri tüm rakamlarıyla yazılmaya kalkışılsa rakamlarını yazdığımız kağıtlar kainatlara sığmayacak büyüklüktedir. Bu buluş çok yüksek teknolojilere geçebileceğimizin önemli bir göstergesi olarak görülüyor" diye konuştu.

"ÜNLÜ MATEMATİKÇİ CURTIS COOPER BİLE KALPTEN GİDEBİLİR"

Bu buluşunu dünyadaki önemli üniversitelere göndereceğini belirten Cerit, "Çok önemli olduğuna inandığım buluşu dünyada önemli üniversitelere yollayacağım. Bu arada başta ABD ve AB ülkeleri olmak üzere yayın kuruluşlarına göndermeyi düşünüyorum. Bu buluşumla ünlü matematikçi Curtis Cooper bile kalpten gidebilir. Cooper saniyede 150 trilyon işlem yaptıran Gimps bilgisayar ağı ile benim asallarımı denetlesin. Sayıların asallığını da ispatlamaya hazırım. Yaşım 56, bugüne kadar birçok matematik alanında buluşlara imza attım. Bugüne kadar muhatap alınmadım. Birçok devlet kurumuna başvurdum ve bir netice çıkmadı. Hayatta iken bu buluşlarımın değerlendirilmesini istiyorum. Devlet yetkililerimize ve ilgili kurumlara çağrıda bulunuyorum" şeklinde konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 'Bu Sayıları Kainat Almıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement