Büyükada'da yapılan toplantıya ilişkin aralarında yabancı uyrukluların da bulunduğu 11 sanığın "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "silahlı terör örgütüne yardım etme" suçlarından yargılandığı davada, tutuksuz sanık Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç'ın duruşmalardan vareste tutulmasına karar verildi.
İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Taner Kılıç, Nejat Taştan, İlknur Üstün, Veli Acu ve Günal Kurşun ile sanık avukatları katıldı.
Duruşmada söz alan sanık Taner Kılıç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 14 Kasım 2017 tarihli Türk Ceza Kanunu'nun "silahlı terör örgütü üyeliği" maddesinin değerlendirildiği "Türkiye Işıkırık" (Murat Işıkırık) kararının, İnsan Hakları Daire Başkanlığı'ndan istenmesini talep etti.
Kılıç'ın avukatı, müvekkilinin atılı suçlarla ilgisinin olmadığını savunarak, "Dosyaya sunduğumuz raporlarda ByLock bulunmadığı ve yönlendirme yapan programlar olduğu açık olduğu halde devlet kurumu olan siber suçlardan yeniden bu konuda rapor istenmiştir. Muhtemelen rapor beklenecektir. Ancak bu aşamada müvekkilin duruşmalardan vareste tutulmasını ve yurt dışı çıkış yasağının kaldırılmasını talep ediyoruz." dedi.
Sanık İlknur Üstün'ün avukatı, soruşturmanın gizli bir tanığın ihbarı ile Büyükada savcılığı tarafından başlatıldığını belirterek, "Gizli tanığın duruşmadaki beyanına göre de kendi zannına göre gizli şeyler konuşulduğu düşüncesiyle ihbarda bulunmuş ve başlamış bir davadır. Dolayısıyla bir suç unsurunun olmadığı açığa çıkmıştır Derhal beraat kararı verilmesini talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Diğer sanık avukatları da sırayla söz alarak beraat talebinde bulundu.
Taleplere ilişkin ara kararlarını açıklayan mahkeme heyeti, Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Daire Başkanlığına AİHM'in "Türkiye Işıkırık" ve "İmret Türkiye" kararlarının istenmesi için yazı yazılmasına hükmetti.
Sanık Taner Kılıç'ın duruşmalardan vareste tutulmasına ve hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin devamına karar veren heyet, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 21 Mart 2019'a ertelendi.
İddianameden
Büyükada'da yapılan toplantıya ilişkin hazırlanan iddianamede, Ali Ghravi, Günal Kurşun, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü İdil Eser, İlknur Üstün, Muhammet Şeyhmus Özbekli, Nalan Erkem, Nejat Taştan, Özlem Dalkıran, Peter Frank Steudtner, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi yöneticilerinden Taner Kılıç ile Veli Acu, "sanık" sıfatıyla yer alıyor.
İddianamede, Taner Kılıç hakkında, "silahlı terör örgütü FETÖ üyesi olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar, diğer sanıklar hakkında ise "silahlı terör örgütüne yardım etme" suçundan 5 yıldan onar yıla kadar hapis cezası isteniyor.
İddianamede, Kılıç'ın Büyükada'daki toplantıyı organize ettiği ancak FETÖ'nün şifreli haberleşme programı "ByLock" kullandığı gerekçesiyle İzmir'de gözaltına alınınca toplantıya katılamadığı ifade ediliyordu.
Son Dakika › Güncel › Büyükada'daki Toplantıya İlişkin Dava - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?